500 de generatoare donate de țări UE
Aproximativ 500 de generatoare de energie electrică au fost trimise în Ucraina de către 17 țări UE pentru a ajuta la rezolvarea problemelor energetice cauzate de atacurile rusești.
Țări precum Slovenia, Slovacia, Danemarca, Germania și Spania au trimis aceste echipamente prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. România nu este menționată printre cele 17 țări.
Potrivit The Guardian, Marea Britanie a trimis 500 de generatoare mobile în martie, după izbucnirea conflictului.
Iranul recunoaște pentru prima dată că a furnizat drone Rusiei
Iranul a recunoscut pentru prima dată că a furnizat drone Moscovei, dar a spus că acestea au fost trimise înainte de invazia din februarie în Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă.
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că „un număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina, pe 24 februarie. El a negat că Teheranul că ar continua să furnizeze drone Moscovei.
„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina - partea cu rachetele este complet greșită”, a declarat acesta, potrivit Reuters, care citează agenția oficială de presă IRNA.
„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a susținut el.
În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană.
Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.
Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, pe lângă furnizarea altor drone.
Agenția oficială de știri IRNA l-a citat pe Amirabdollahian spunând că Teheranul și Kievul au convenit să discute acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.
„Am convenit cu ministrul de externe al Ucrainei să ne furnizeze documentele pe care le dețin, potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina”, a declarat Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.
Ministerul ucrainean de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Amirabdollahian a repetat că Teheranul „nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.
Luna trecută, UE a convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător din domeniul apărării pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca obiective civile și de infrastructură în Ucraina.
Tehnologia occidentală din dronele iraniene ajută Rusia să ducă războiul împotriva Ucrainei
În ultimii cinci ani, oficialii iranieni și mass-media de stat au lăudat ingeniozitatea „autohtonă” a dronei de luptă Mohajer-6 produsă în masă de republica islamică, pe care Rusia a desfășurat-o în războiul său împotriva Ucrainei.
O nouă investigație a Schemes, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, a descoperit că componentele electronice care stau la baza producției de Mohajer-6 de la Teheran sunt departe de a fi de producție internă.
Dronele Mohajer-6 conțin componente produse de companii din Statele Unite și Uniunea Europeană, ambele având sancțiuni care restricționează exportul către Iran de astfel de tehnologii care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare - tehnologie cu dublă utilizare.
Prezența acestor componente în Mohajer-6 nu înseamnă că producătorii lor încalcă sancțiunile SUA sau UE, iar RFE/RL nu are dovezi că ar fi cazul.
Întreruperi de curent programate în mai multe regiuni, inclusiv în Kiev
Operatorul de stat al rețelei Ukrenergo a declarat sâmbătă că a fost introdus un alt program de întreruperi orare în șapte regiuni din țară și în capitala Kiev. Zonele afectate sunt Kiev, Harkov, Cernigău, Cerkasî, Jîtomir, Sumî și Poltava.
„Limitele de consum sunt necesare pentru a evita accidentele repetate după ce rețelele electrice au fost avariate de atacurile cu rachete și drone rusești”, a declarat Ukrenergo, potrivit Kyiv Independent.
Într-un interviu pentru The Guardian din 1 noiembrie, șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițkîi, a declarat că atacurile rusești au lovit „practic toate” marile centrale electrice nenucleare din Ucraina și că „impactul este uriaș”.
De la jumătatea lunii octombrie, Rusia și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina folosind rachete și drone kamikaze. Președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei luni că Rusia a distrus 30-40% din sistemul energetic al Ucrainei.