Linkuri accesibilitate

Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Război în Ucraina | 10.764 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Kievul cere României să declare Rusia stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii sunt prudenți în revendicarea victoriei în Herson, oraș cheie din sudul țării. Șeful armatei SUA estimează că numărul total al morților este în jurul a 200.000.

Principalele evenimente pe scurt

17:56 10.11.2022

Presa ucraineană: Regiunea Nikolaev este acum eliberată de trupe rusești

Kiev Post susține că regiunea Nikolaev este acum eliberată de trupe rusești, transmite The Guardian. Ar fi o mare evoluție în război după ce Rusia a ocupat o parte din regiune de la invazia din februarie.

Zona de sud-est a zonei a fost încorporată în regiunea Herson administrată de ruși pe 30 septembrie, dar contraofensiva Ucrainei a împins forțele de ocupație în afară.

17:39 10.11.2022

Convorbiri Sunak- Zelenski. Premierul britanic a reiterat sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak (foto), a vorbit joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre retragerea Rusiei din orașul ocupat Herson și au ajuns la concluzia că aceasta va va reprezenta „progres puternic” pentru forțele ucrainene.

Zelenski a spus că Ucraina tratatează cu prudență retragerea până când steagul ucrainean va flutura din nou deasupra orașului, sugerând o recucerire completă, relatează Reuters.

Sunak a reiterat, de asemenea, sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina.

Iată un tweet al președintelui ucrainean după conversația sa telefonică cu premierul britanic.

O informație suplimentară este acordul dintre cei doi lideri privind continuarea acordului de a transporta cereale din Ucraibna, prin Marea Neagră.

16:56 10.11.2022

Hersonul, în prima noapte de liniște de la invazia rusească

Jurnalistul Jonathan Landay, de la agenția de știri Reuters, se află într-un sat de lângă linia frontului din Herson, a cărui locație precisă nu poate fi dezvăluită din cauza regulilor militare ucrainene. Acolo a vorbit cu Nadiia Nizarenko, de 85 de ani, care a spus că aseară a fost „prima noapte în care a fost liniște, parcă nu a fost război”, de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Fiica ei în vârstă de 63 de ani, Svitlana Lischeniuk, care s-a retras anul trecut din funcția de director al școlii locale, era suspicioasă cu privire la ce va urma, spunând reporterului că rușii „pot pregăti o capcană pentru armata noastră. Vom aduce Hersonul înapoi, dar ceea ce este foarte important este că soldații noștri nu suferă”.

Familia a trăit din ajutor umanitar, legume murate cultivate în timpul verii, apă dintr-o fântână din apropiere și băcănie ocazională din orașul Baștanka. De asemenea, au un generator portabil și o sobă cu lemne.

„Avem lemne, deci avem căldură”, a spus Lischeniuk. „Vom putea supraviețui și sunt sigur că vom putea trece peste iarnă.”

Școala în care lucra ea a fost redusă la o grămadă uriașă de moloz. Lischeniuk a spus că a plecat în această vară, dar s-a întors pentru a ajuta la paza proprietăților vecinului ei și pentru a stinge incendiile pe care rușii le-au pus intenționat ca să distrugă grâul din câmpurile din jur.

„Sunt aici într-o misiune”, a declarat ea. „Locul meu este aici.”

16:44 10.11.2022

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Snihurivka și Kiselivka, de lângă Herson

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Snihurivka, aflat pe o rută cheie în apropierea Hersonului, după ce Rusia a declarat joi că și-a început retragerea din orașul aflat la sud, cu o zi mai devreme, scrie The Guardian.

„Unitățile de trupe rusești manevrează către o poziție pregătită pe malul stâng al râului Nipru, în strictă conformitate cu planul aprobat”, a spus ministerul rus al apărării.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că Kievul nu poate confirma încă dacă Rusia se retrage într-adevăr din oraș, dar că trupele ucrainene au avansat șapte kilometri (patru mile) în ultimele 24 de ore și au recucerit 12 așezări.

Cu toate acestea, relatările martorilor oculari arată că forțele rusești sunt încă vizibile în Herson, trupele ucrainene continuându-și înaintarea din trei direcții din nord, est și vest, în timp ce spațiul din jurul orașului, deținut cândva de forțele ruse, pare să se micșoreze.

Înregistrările video arată un grup de soldați ucraineni în Snihurivka, iar unul dintre ei spune: „Astăzi, pe 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberată de forțele Batalionului 131 Separat de Informații. Glorie Ucrainei!", iar un mic grup de civili aplaudă în apropiere.

Snihurivka, situată la aproximativ 19 mile (30 km) nord de Herson, a fost un important centru logistic pentru forțele ruse de pe malul de vest al Niprului și a acționat ca o ancoră pentru liniile defensive ruse situate acolo.

De asemenea, există relatări că Ucraina a preluat controlul asupra satului Kiselivka, la 15 km la nord-vest de orașul Herson și nu departe de aeroportul din regiune.

Anterior a fost vederea unor bătălii dintre Ucraina și forțele ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG