Linkuri accesibilitate

Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Război în Ucraina | 10.764 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Kievul cere României să declare Rusia stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii sunt prudenți în revendicarea victoriei în Herson, oraș cheie din sudul țării. Șeful armatei SUA estimează că numărul total al morților este în jurul a 200.000.

Principalele evenimente pe scurt

09:54 10.11.2022

Un înalt oficial rus instalat în Herson a murit. Kremlinul spune că într-un accident de mașină

Șeful adjunct pro-rus al regiunii Herson, Kirill Stremousov, a scos în întregime centura de siguranță. Captură de ecran din videoclipul din 20 octombrie.
Șeful adjunct pro-rus al regiunii Herson, Kirill Stremousov, a scos în întregime centura de siguranță. Captură de ecran din videoclipul din 20 octombrie.

Viceguvernatorul instalat de ruși al regiunii ucrainene Herson, una dintre cele mai importante figuri ale ocupației, ar fi murit într-un accident rutier.

Reporterul militar rus pro-Kremlin Semion Pegov, bloggerul Boris Rozhin și agenția de știri de stat RIA-Novosti au citat administrația regiunii Herson, instalată de ruși, care a declarat că accidentul rutier din 9 noiembrie în care a murit Kirill Stremousov a avut loc în apropiere de orașul Henichesk, relatează RFE/RL.

După ce trupele rusești au preluat controlul asupra unor părți din regiunea Herson și a capitalei regionale cu același nume, în martie, Stremousov a fost principalul purtător de cuvânt al autorităților instalate de Rusia în această regiune.

El a fost prima persoană care a anunțat decizia Rusiei de a anexa regiunea, împreună cu alte trei regiuni ucrainene, din care unele părți se află sub controlul trupelor ruse, prin așa-numitele „referendumuri” din septembrie.

Înainte ca Rusia să lanseze invazia neprovocată a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Stremoșov a fost politician ucrainean. El era cunoscut pentru poziția sa pro-Rusia și pentru evenimentele publice pro-Moscova pe care le organiza în regiune. A fost un membru activ al mișcărilor și partidelor pro-Rusia din regiune timp de ani de zile.

Luna trecută, într-un mesaj delirant, Kirill Stremousov spunea într-un mesaj că Bucureștiul este „pământ rusesc”. „Văd munți și văi. Văd râuri și câmpuri. Acestea sunt întinderile Rusiei, aceasta este patria mea mamă. Văd Praga și Varșovia, Budapesta și Bucureștiul. Aceasta este nația rusească”, afirma acesta.

10:07 10.11.2022

Președintele SUA, despre retragerea anunțată de Rusia în Herson

Joe Biden a fost întrebat la conferința de presă referitoare la rezultatele alegerilor intermediare din SUA dacă anunțul Rusiei cu privire la evacuarea regiunii Herson reprezintă o potențială inflexiune în război.

„În primul rând, mi s-a părut interesant că au așteptat până după alegeri pentru a lua această hotărâre, lucru pe care știam de ceva vreme că îl vor face. Și este o dovadă a faptului că au niște probleme reale - rușii - armata rusă”, a spus președintele SUA.

Întrebat dacă Ucraina are acum pârghiile de care are nevoie pentru a începe negocierile de pace cu Moscova, el a răspuns că „va duce la timp pentru ca toată lumea să își recalibreze pozițiile în perioada de iarnă”. „Rămâne de văzut dacă se va judeca sau nu dacă Ucraina este pregătită sau nu să facă un compromis cu Rusia”, a completat el.

„Eu voi merge la G20. Mi s-a spus că președintele Putin nu va fi probabil acolo, dar alți lideri mondiali vor fi acolo în Indonezia. Și vom avea ocazia să vedem care ar putea fi următorii pași”, a completat Joe Biden.

10:43 10.11.2022

Israelul spune că nu are capacitatea de producție pentru a furniza sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei

Israelul nu dispune de capacitățile de producție pentru a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a declarat marți ministrul demisionar al apărării Benny Gantz, potrivit Jerusalem Post.

„Este clar că, chiar dacă s-ar decide să ne schimbăm politica, este imposibil să ne golim aprovizionarea cu sisteme de apărare aeriană. Verificăm în fiecare zi ce se poate face și cum putem extinde ajutorul nostru, dar nu trebuie să uităm că NATO este în spatele Ucrainei”, a declarat Benny Gantz.

Sistemele de apărare aeriană ale Israelului, inclusiv sistemele Iron Dome și Arrow, sunt produse în comun cu Statele Unite. Anul trecut, Washingtonul a adoptat un proiect de lege de finanțare de 1 miliard de dolari americani pentru a înlocui interceptoarele de rachete Tamir folosite în bateriile Iron Dome.

12:27 10.11.2022

Surovikin își anunță planurile de retragere la televiziunea rusă de stat

Generalul Sergei Surovikin în timpul anunțului privind retragerea forțelor ruse din Herson, 9 noiembrie 2022.
Generalul Sergei Surovikin în timpul anunțului privind retragerea forțelor ruse din Herson, 9 noiembrie 2022.

Generalul Serghei Surovikin, care a fost numit comandant al Rusiei în Ucraina în urmă cu doar câteva săptămâni, a anunțat la televizor retragerea planificată a trupelor rusești din Herson.

Împreună cu alți militari de rang înalt, el a confirmat că trupele rusești se vor retrage în întregime de pe malul vestic al râului Nipru, transmite joi BBC.

Este o lovitură semnificativă pentru ambițiile militare ale Rusiei, care se confruntă cu o contraofensivă ucraineană.

„Înțeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă. În același timp, vom salva viețile militarilor noștri și capacitatea de luptă a trupelor noastre. Manevrele trupelor vor fi efectuate în viitorul apropiat, formațiunile și unitățile vor ocupa liniile și pozițiile defensive pregătite pe malul stâng al râului Nipru”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG