Serviciile secrete britanice: Retragerea Rusiei din Herson va dura câteva zile
Ministerul Apărării din Marea Britanie spune în analiza sa de joi că retragerea Rusiei din Herson va dura câteva zile, deoarece forțele ruse au puncte de trecere restricționate pe râul Nipro, ceea ce le face vulnerabile.
Raportul complet:
„Pe 9 noiembrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea forțelor rusești de pe malul vestic al râului Nipru, în Herson, în sudul Ucrainei. Generalul Serghei Surovikin, comandantul forțelor rusești din Ucraina, a confirmat că acestea se vor retrage pe poziții defensive de-a lungul râului Nipru, invocând probleme de reaprovizionare ca motiv principal al deciziei.
Capacitatea Rusiei de a-și susține forțele de pe malul vestic al râului Nipru a fost pusă sub presiune de atacurile ucrainene asupra rutelor de realimentare ale Rusiei.
În retragere, forțele rusești au distrus mai multe poduri și probabil au pus mine pentru a încetini și întârzia înaintarea forțelor ucrainene. Pierderea malului vestic al Hersonului va împiedica probabil Rusia să își atingă aspirația strategică de a avea un pod terestru care să ajungă la Odesa.
Având puncte de trecere limitate, forțele rusești vor fi vulnerabile în traversarea râului Nipro. Este probabil ca retragerea să aibă loc pe parcursul mai multor zile, cu poziții defensive și focuri de artilerie care să acopere forțele în retragere”.
Șeful armatei ucrainene: 264 de km pătrați din regiunea Herson au fost recuceriți în ultimele 24 de ore
Comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, afirmă că nu poate nici confirma, nici infirma retragerea trupelor rusești din regiunea Herson.
„De-a lungul axei Herson, forțele ucrainene de apărare au distrus liniile logistice și sistemul de sprijin, au perturbat sistemul de comandă și control al inamicului. Astfel, nu a rămas altă opțiune (pentru Rusia) decât să recurgă la fugă. Deocamdată, nu putem nici confirma, nici infirma informațiile despre așa-zisa retragere a trupelor de ocupație rusești din Herson. Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în conformitate cu planul nostru”, a scris comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, post oficial prin Twitter.
De asemenea, el a informat că forțele sale au preluat controlul asupra a 12 așezări răspândite pe o suprafață de 264 de kilometri pătrați în regiunea Herson în ultimele 24 de ore.
„De la 1 octombrie, înaintarea trupelor noastre în adâncimea de apărare a inamicului a fost de până la 36,5 km, suprafața totală a teritoriului recucerit - până la 1.381 km pătrați, 41 de așezări au fost recucerite de-a lungul axei Herson.
Numai în cursul zilei trecute, de-a lungul axei Petropavlivka-Novoraisk, forțele noastre au avansat 7 km, au preluat controlul asupra a 6 așezări, 107 km pătrați de teritoriu ucrainean. De-a lungul axei Pervomaiske-Kherson, am avansat 7 km, am preluat controlul asupra a 6 așezări, suprafața teritoriului eliberat este de 157 km pătrați”, a precizat el.
Marea Britanie a înghețat active rusești în valoare de 18 miliarde de lire sterline
Guvernul britanic a declarat joi că a înghețat active în valoare totală de 18 miliarde de lire sterline (20,5 miliarde de dolari) deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități sancționate pentru invazia Moscovei în Ucraina.
Rusia a depășit Libia și Iranul pentru a deveni cea mai sancționată națiune din Marea Britanie, potrivit Biroului de implementare a sancțiunilor financiare, parte a Ministerului de Finanțe, scrie Reuters.
„Am impus cele mai severe sancțiuni impuse vreodată Rusiei, iar acest lucru le paralizează mașina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să reușească în acest război brutal”, a declarat Andrew Griffith, un ministru de rang inferior din cadrul Trezoreriei.
Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și peste 120 de entități din Rusia, vizând inclusiv oameni de afaceri și companii de profil înalt până la politicieni proeminenți.
Guvernul a început să impună interdicții de călătorie, înghețarea activelor și alte sancțiuni la 24 februarie, ziua în care Moscova a trimis trupe în Ucraina.
Premierul Ucrainei, în Suceava: Am fi foarte recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului
Denis Șmîhal, premierul Ucrainei, a declarat joi, în județul Suceava, la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei Krasnoilsk - Vicovul de Sus că „deschiderea acestui punct de trecere a frontierei reprezintă o apropiere între statele noastre și confirmă drumul nostru spre integrarea europeană”.
El a mai spus că este recunoscător României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.
„România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul nostru spre viitor. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusie din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră”, a declarat premierul ucrainean, potrivit traducerii guvernului român.
Șmîhal a mai spus că țara sa este recunoscătoare pentru disponibilitatea arată de România pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk.