Linkuri accesibilitate

Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Război în Ucraina | 10.764 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Kievul cere României să declare Rusia stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii sunt prudenți în revendicarea victoriei în Herson, oraș cheie din sudul țării. Șeful armatei SUA estimează că numărul total al morților este în jurul a 200.000.

Principalele evenimente pe scurt

15:36 10.11.2022

Retragere cu două tăișuri. Oficial ucrainean: Rusia exploatează Hersonul pentru a-l transforma în „orașul morții”

Un înalt oficial ucrainean a avertizat că forțele ruse fac capcane în orașul Herson și le acuză că încearcă să-l transforme într-un „oraș al morții”.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că Rusia „dorește să transforme Hersonul într-un oraș al morții”.

El a susținut că armata rusă „exploatează tot ce poate: apartamente, canalizări”, iar „artileria de pe malul stâng” al râului Nipru „planifică să transforme orașul în ruină”.

El a spus că forțele ruse desfășurate în orașul Herson „au venit, au jefuit, au sărbătorit, au ucis „martori”, au lăsat ruine și au plecat”.

Orașul – din care forțele ruse au anunțat că se vor retrage miercuri – a fost una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat de la Ucraina în septembrie.

16:05 10.11.2022

​​​​​​​Maia Sandu: „Mulţumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova la aprovizionarea cu energie electrică, afectată fatal de războiul din Ucraina, în cadrul declarațiilor comune de presă făcute cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan. Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit şi a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova, scrie News.ro.

Astfel, 200 de milioane de euro vor fi acordaţi în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023, iar pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentari vor fi acordaţi ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susţinere celor mai vulnerabile persoane.

Preşedinta Comisiei Europene a mai spus că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen. „Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a arătat preşedinta Comisiei Europene.

16:44 10.11.2022

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Snihurivka și Kiselivka, de lângă Herson

Forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Snihurivka, aflat pe o rută cheie în apropierea Hersonului, după ce Rusia a declarat joi că și-a început retragerea din orașul aflat la sud, cu o zi mai devreme, scrie The Guardian.

„Unitățile de trupe rusești manevrează către o poziție pregătită pe malul stâng al râului Nipru, în strictă conformitate cu planul aprobat”, a spus ministerul rus al apărării.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că Kievul nu poate confirma încă dacă Rusia se retrage într-adevăr din oraș, dar că trupele ucrainene au avansat șapte kilometri (patru mile) în ultimele 24 de ore și au recucerit 12 așezări.

Cu toate acestea, relatările martorilor oculari arată că forțele rusești sunt încă vizibile în Herson, trupele ucrainene continuându-și înaintarea din trei direcții din nord, est și vest, în timp ce spațiul din jurul orașului, deținut cândva de forțele ruse, pare să se micșoreze.

Înregistrările video arată un grup de soldați ucraineni în Snihurivka, iar unul dintre ei spune: „Astăzi, pe 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberată de forțele Batalionului 131 Separat de Informații. Glorie Ucrainei!", iar un mic grup de civili aplaudă în apropiere.

Snihurivka, situată la aproximativ 19 mile (30 km) nord de Herson, a fost un important centru logistic pentru forțele ruse de pe malul de vest al Niprului și a acționat ca o ancoră pentru liniile defensive ruse situate acolo.

De asemenea, există relatări că Ucraina a preluat controlul asupra satului Kiselivka, la 15 km la nord-vest de orașul Herson și nu departe de aeroportul din regiune.

Anterior a fost vederea unor bătălii dintre Ucraina și forțele ruse.

16:56 10.11.2022

Hersonul, în prima noapte de liniște de la invazia rusească

Jurnalistul Jonathan Landay, de la agenția de știri Reuters, se află într-un sat de lângă linia frontului din Herson, a cărui locație precisă nu poate fi dezvăluită din cauza regulilor militare ucrainene. Acolo a vorbit cu Nadiia Nizarenko, de 85 de ani, care a spus că aseară a fost „prima noapte în care a fost liniște, parcă nu a fost război”, de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Fiica ei în vârstă de 63 de ani, Svitlana Lischeniuk, care s-a retras anul trecut din funcția de director al școlii locale, era suspicioasă cu privire la ce va urma, spunând reporterului că rușii „pot pregăti o capcană pentru armata noastră. Vom aduce Hersonul înapoi, dar ceea ce este foarte important este că soldații noștri nu suferă”.

Familia a trăit din ajutor umanitar, legume murate cultivate în timpul verii, apă dintr-o fântână din apropiere și băcănie ocazională din orașul Baștanka. De asemenea, au un generator portabil și o sobă cu lemne.

„Avem lemne, deci avem căldură”, a spus Lischeniuk. „Vom putea supraviețui și sunt sigur că vom putea trece peste iarnă.”

Școala în care lucra ea a fost redusă la o grămadă uriașă de moloz. Lischeniuk a spus că a plecat în această vară, dar s-a întors pentru a ajuta la paza proprietăților vecinului ei și pentru a stinge incendiile pe care rușii le-au pus intenționat ca să distrugă grâul din câmpurile din jur.

„Sunt aici într-o misiune”, a declarat ea. „Locul meu este aici.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG