Convorbiri Sunak- Zelenski. Premierul britanic a reiterat sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak (foto), a vorbit joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre retragerea Rusiei din orașul ocupat Herson și au ajuns la concluzia că aceasta va va reprezenta „progres puternic” pentru forțele ucrainene.
Zelenski a spus că Ucraina tratatează cu prudență retragerea până când steagul ucrainean va flutura din nou deasupra orașului, sugerând o recucerire completă, relatează Reuters.
Sunak a reiterat, de asemenea, sprijinul „neclintit militar, economic și politic” al Marii Britanii pentru Ucraina.
Iată un tweet al președintelui ucrainean după conversația sa telefonică cu premierul britanic.
O informație suplimentară este acordul dintre cei doi lideri privind continuarea acordului de a transporta cereale din Ucraibna, prin Marea Neagră.
Presa ucraineană: Regiunea Nikolaev este acum eliberată de trupe rusești
Kiev Post susține că regiunea Nikolaev este acum eliberată de trupe rusești, transmite The Guardian. Ar fi o mare evoluție în război după ce Rusia a ocupat o parte din regiune de la invazia din februarie.
Zona de sud-est a zonei a fost încorporată în regiunea Herson administrată de ruși pe 30 septembrie, dar contraofensiva Ucrainei a împins forțele de ocupație în afară.
Cum sunt întâmpinați soldații ucraineni de locuitorii din satele și orașele eliberate
Mulți ucraineni și-au văzut compatrioții pentru prima dată în câteva luni, de când armata rusă a preluat controlul.
Macer Gifford, care luptă ca parte a unui batalion ucrainean, a surprins aceste imagini cu oameni întâmpinând trupele când au ajuns într-unul dintre orașele recucerite.
Estonia elimină monumentele din epoca sovietică pentru că mai tare incită la ură
Guvernul estonian a declarat că ar putea elimina monumentele din epoca sovietică din spațiile publice, spunând că acestea incită la ură pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.
Parlamentul țării baltice vecine, Letonia, a votat deja pentru eliminarea tuturor statuilor și plăcilor sovietice până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Rusia să-și cheme ambasadorul.
Atât Estonia, cât și Letonia au minorități mari de limbă rusă, care uneori sunt în dezacord cu guvernele naționale.
Au existat îngrijorări că Moscova ar putea încerca să exploateze aceste diferențe pentru a destabiliza țările, atât membre UE, cât și NATO.
„Poziția guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie eliminate din spațiul public”, a declarat ministrul eston al Culturii, Piret Hartman, într-un comunicat.
Dar „trebuie să distingem monumentele care incită la ură sau romantizează războiul de simbolurile sau clădirile care, potrivit experților, au o valoare istorică sau culturală semnificativă”, a adăugat ea.
Estonia a dărâmat deja multe monumente când a devenit independentă de Uniunea Sovietică în 1991. Acum vrea să le îndepărteze pe cele rămase după invazia Rusiei.