Linkuri accesibilitate

Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Război în Ucraina | 10.764 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Kievul cere României să declare Rusia stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii sunt prudenți în revendicarea victoriei în Herson, oraș cheie din sudul țării. Șeful armatei SUA estimează că numărul total al morților este în jurul a 200.000.

Principalele evenimente pe scurt

20:50 10.11.2022

Londra a înghețat active rusești în valoare de 18 miliarde de lire sterline

Activele rusești înghețate de Regatul Unit se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, ca parte a sancțiunilor britanice împotriva Moscovei, potrivit cifrelor publicate de trezorerie, scrie Le Monde.

Londra spune că suma ilustrează „rolul său cheie în invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia” , menționând că este cu aproape 6 miliarde de lire sterline mai mult decât orice altă sancțiune britanică.

Sancțiunile care vizează Rusia, împreună cu aliații Marii Britanii, „vizează 1.200 de persoane și peste 120 de entități, înghețând activele a 19 bănci rusești (...) de la începutul invaziei” Ucrainei.

„60% din rezervele valutare [ale Moscovei] au fost blocate, iar exporturile rusești s-au prăbușit, în timp ce importurile [în țară] de bunuri de importanță critică au scăzut cu 68% din țările care aplică sancțiuni” , susține Trezoreria britanică.

Guvernul britanic a declarat în primăvară că numai oligarhul Roman Abramovici a primit sancțiuni de peste 9 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de euro).

Uniunea Europeană a impus, de asemenea, opt pachete de sancțiuni care vizează în principal industria și persoanele din Rusia din 24 februarie și reprezentând aproximativ 30 de miliarde de dolari în active rusești.

21:23 10.11.2022

Stanislav, încă un sat din regiunea Herson, eliberat de forțele ucrainene

Încă o localitate din regiunea Herson a fost eliberată de trupele ucrainene. De astă dată este vorba de satul Stanislav.

Un videoclip a apărut pe rețelele de socializare.

21:45 10.11.2022

Putin, distanțat de retragerea din Herson

După cum s-a întâmplat adesea, Vladimir Putin nu a fost prezent pe televiziuni la momentul transmiterii veștii proaste privind retragerea rusească din Herson.

În ziua în care Rusia a anunțat o retragere din orașul ucrainean Herson, liderul rus făcea turul unui spital neurologic din Moscova, fără a menționa decizia, remarcă The Guardian.

În schimb, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și comandantul forțelor rusești din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, au explicat într-un schimb televizat că rămânerea în Herson nu mai este sustenabilă.

Tăcerea lui Putin s-a simțit și mai asurzitoare joi, când ministerul apărării a anunțat în briefing-ul zilnic că „în strictă conformitate cu planul aprobat” a început să se retragă din Herson, singura capitală regională capturată de Moscova de la începutul războiului.

22:27 10.11.2022

Rușii au furat icoane vechi din biserica ortodoxă ucraineană din Energodar

Centrul Național de Rezistență Ucraineană a raportat că militari ruși au jefuit o biserică aparținând Bisericii Ortodoxe din Ucraina din orașul ocupat Energodar, luând șapte icoane ortodoxe care datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, transmite cotidianul ucrainean Pravda.

„Rușii au declarat că au împiedicat o „încercare ilegală” de a sustrage șapte icoane ortodoxe care au fost găsite într-o biserică ortodoxă ucraineană din Enerhodar. Ocupanții ar fi trecut comorile bisericii, care aparțin comunității religioase, la Muzeul de Stat de Istorie Locală din Melitopol. Icoanele în cauză datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la începutul secolului al XIX-lea.”

Centrul Național de Rezistență a precizat că transportul icoanelor „la muzeu” înseamnă de fapt că acestea sunt trimise mai departe în Federația Rusă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG