Bogdan Aurescu va susţine luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din UE, continuarea izolării internaţionale a Rusiei
Miniștrii de externe din țările UE se reunesc astăzi la Bruxelles, unde ministrul român Bogdan Aurescu va susține continuarea izolării internaţionale a Rusiei, transmite MAE. Șeful diplomației române va prezenta și o analiză a implicațiilor războiului din țara vecină.
„Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului de externe ucrainean, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa. Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan şi vor aborda rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum şi evoluţiile din Liban şi Iran”, a transmis MAE într-un comunicat.
Autoritățile de la Kiev spun că au că au găsit sute de dovezi de „crime de război” în zonele recucerite
Confruntările între trupele ucrainene și cele ruse continuă în sudul și estul Ucrainei, iar autoritățile ucrainene spun că au găsit dovezi de „crime de război” în zonele recucerite.
„Investigatorii au documentat deja 400 de cazuri de 'crime de război'. Au fost găsite cadavre ale unor civili morți și ale unor soldați. Armata rusă a lăsat în urmă aceeași sălbăticie ca în alte zone pe care le-a invadat”, a spus Zelenski, în discursul său de duminică noapte.
Acuzele nu au putut fi verificate independent, iar Rusia neagă că a atacat intenționat civili, menționează o relatare a Reuters și Associated Press.
Trupele ucrainene sunt în curs de restabilire a ordinii în peste 200 de așezări din zona Herson, cu efect asupra 100.000 de locuitori, a mai spus Zelenski. Ministerul Apărării din Ucraina spune că a recucerit 179 de așezări în ultima săptămână.
Ministerul britanic al apărării: Iarna va influența mult dinamica războiului din Ucraina
Sosirea iernii va aduce schimbări importante pe frontul de luptă din Ucraina, pornind de la scurtarea zilei, scăderea temperaturilor și răcirea vremii va influența decisiv dinamica războiului, subliniază Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.
Principalele efecte vor fi scăderea numărului de mișcări ofensive, concentrarea pe liniile defensive statice, dar și posibile probleme de funcționare a armamentului, mai notează specialiștii britanici, care analizează constant evoluția războiului din Ucraina.
Provocări suplimentare vor fi și cele legate de dificultățile de a lupta mai mult pe timp de noapte, dar și de reducerea „timpului de aur” pentru acordarea îngrijirilor necesare soldaților în stare critică - ca urmare a scurtării zilei, subliniază Ministerul britanic.
Șeful diplomației europene: Ucraina este cea care trebuie să decidă cu privire la eventuale negocieri cu Rusia
Ucraina este cea care va decide dacă și când va avea negocieri cu Rusia, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de The Guardian. Declarația vine pe fondul speculațiilor că principalele forțe din UE vor presa Kievul pentru a demara negocieri de pace cu Kremlinul, notează publicația britanică.
Înaltul general american Mark Milley, șeful Statului Major întrunit al armatei SUA a declarat recent că retragerea trupelor ruse din Herson pot oferi și o „fereastră de oportunitate” pentru negocieri de pace.
Josep Borrell subliniază însă că „Ucraina va decide ce va face”. „Datoria noastră este să îi sprijinim”, a mai spus șeful diplomației european, prezent luni la Bruxelles la întâlnirea lunară a miniștrilor de externe din UE, conform sursei citate.
Războiul din Ucraina va fi principalul subiecte de discuție al reuniunii la care România va pleda pentru continuarea politicii de izolaționism față de Rusia, potrivit Ministerului român de externe.
Retragerea trupelor ruse din Herson și preluarea controlului în regiune de către trupele ruse reprezintă vești bune, a mai spus înaltul diplomat european. El a adăugat că ajutorul militar acordat de UE Ucrainei s-a dovedit o strategie bună și că acesta este mai consistent decât o sugerează unele relatări, mai scrie The Guardian.