Linkuri accesibilitate

Scurgere de gaz la Nord Stream 2 văzută de pe un F-16 danez, Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022
Scurgere de gaz la Nord Stream 2 văzută de pe un F-16 danez, Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022

Război în Ucraina | Explozii în apropierea conductelor Nord Stream. Blinken: Occidentul nu va recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene

Ziua 216 a invaziei: Tot mai mulți ruși fug din țară nemulțumiți de ordinul lui Putin pentru mobilizarea la război. Țările occidentale și SUA sporesc ajutorul financiar pentru Ucraina.

23:42 27.9.2022

NATO denunță „referendumurile” din teritoriile ucrainene ocupate: sunt false și încalcă dreptul internațional

Voturile organizate de Moscova în patru regiuni ocupate din Ucraina pentru anexarea de către Rusia sunt un „fals” și „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat marți șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a spus clar că „Aliații NATO sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea și dreptul la autoapărare al Ucrainei”.

„Referendumele false organizate de Rusia nu au legitimitate și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste regiuni sunt Ucraina”, a spus Stoltenberg.

El a adăugat că Rusia a exacerbat situația prin organizarea de voturi „false”, mobilizând armata și amenințând cu atacuri nucleare dacă va fi împiedicată să preia controlul asupra zonelor ocupate din Ucraina.

„Toate acestea reprezintă o escaladare gravă a conflictului. Mesajul nostru este că orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă”, a spus Stoltenberg. „Va schimba total natura conflictului și Rusia trebuie să știe că războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie dus niciodată”.

22:34 27.9.2022

OHCHR: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia a provocat o situație îngrozitoare a drepturilor omului și a dus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare și tortură, care ar putea echivala cu crime de război.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat într-un raport că este deosebit de îngrijorat de tortura și maltratarea deținuților din partea forțelor ruse și a grupurilor armate afiliate, dar a spus că au existat încălcări ale drepturilor de către ambele părți.

22:28 27.9.2022

Putin ar putea anunța vineri anexarea teritoriilor ucrainene

„Referendumurile” Rusiei în Ucraina, care ar putea duce la anexarea Moscovei a 15% din teritoriul țării, se încheie astăzi.

Vineri a început votul în provinciile estice Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat marți că Rusia vrea „să salveze oamenii” din cele patru teritorii controlate de Moscova.

Presa rusă a anunțat rezultatele timpurii , susținând că, odată cu apropierea de un sfert din „voturile” numărate la fiecare dintre cele patru referendumuri, toate regiunile au votat cu cel puțin 97% pentru a fi anexate de Rusia.

NATO a denunțat „referendumurile” drept o „falsă” și „încălcarea dreptului internațional”.

Între timp, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis că Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea Rusiei a teritoriului ucrainean, pe care el a numit-o parte dintr-o „schemă diabolică” a Moscovei.

Putin este programat să se adreseze ambelor Camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie, și poate folosi momentul pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate de Rusia din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării britanic în cea mai recentă actualizare de informații.

21:17 27.9.2022

Antony Blinken: Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis că Occidentul nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean, pe care a numit-o parte dintr-o „schemă diabolică” a Moscovei, relatează AFP.

„Noi și multe alte țări am fost deja foarte clari. Nu vom recunoaște – într-adevăr, nu vom recunoaște niciodată – anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia”, a declarat Blinken reporterilor în timp ce reprezentanții Kremlinului deja revendică victoria la așa-zisele referendumuri din zonele ocupate în Ucraina.

Blinken a repetat amenințarea președintelui Joe Biden că Statele Unite „vor impune Rusiei costuri suplimentare rapide și severe” pentru aceste referendumuri.

„Este important să ne amintim ce se întâmplă aici: Rusia a invadat Ucraina, a ocupat un teritoriu și este implicată într-o schemă diabolică pe o parte din teritoriul pe care l-a ocupat, după ce a mutat populația locală afară”, a spus el.

Unii oameni sunt deportați, iar alții „pur și simplu dispar”, a spus Blinken.

„Apoi îi transportă pe ruși, instalează guverne marionete și se angajează în referendum și manipulează, în orice caz, rezultatul pentru a pretinde apoi că teritoriul aparține Rusiei”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG