Linkuri accesibilitate

Scurgere de gaz la Nord Stream 2 văzută de pe un F-16 danez, Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022
Scurgere de gaz la Nord Stream 2 văzută de pe un F-16 danez, Bornholm, Danemarca, 27 septembrie 2022

Război în Ucraina | Explozii în apropierea conductelor Nord Stream. Blinken: Occidentul nu va recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene

Ziua 216 a invaziei: Tot mai mulți ruși fug din țară nemulțumiți de ordinul lui Putin pentru mobilizarea la război. Țările occidentale și SUA sporesc ajutorul financiar pentru Ucraina.

07:28 27.9.2022

Zelenski: Rusia a simţit că va pierde şi încearcă să întârzie acest moment

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Rusia a simţit că va pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, „să asigure ceva activitate pe front”, susţinând că noua mobilizare este o încercare „de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun»”.

„Trebuie să facem totul ca fiecare cetăţean al Rusiei să recunoască faptul că propriul stat îl privează de cel mai important lucru – dreptul la viaţă”, arată el.

Zelenski a arătat, în mesajul transmis luni noapte, că a discutat cu staff-ul său despre situaţia de pe linia frontului, inclusiv despre folosirea, de către ocupanţi, a dronelor iraniene.

„Lucrăm constant pentru a asigura arme şi muniţie luptătorilor noştri. Toate acţiunile armatei ucrainene trebuie să fie sincronizate cu folosirea de arme de înaltă precizie. Aceasta este una dintre priorităţile de bază. Situaţia este deosebit de dificilă în regiunea Doneţk. Facem totul pentru a limita activitatea duşmanului. Aici este ţinta noastră numărul 1 acum, întrucât Donbas este încă ţinta numărul 1 pentru ocupanţi”, a afirmat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că, în pofida faptului că războiul este lipsit de sens pentru Rusia şi că ocupanţii şi-au pierdut iniţiativa, comanda Armatei ruse îi trimite pe soldaţi la moarte.

„Încercările constante ale unei ofensive ruse în regiunea Doneţk vor rămâne cu siguranţă în istoria războaielor ca una dintre cele mai cinice crime ale propriilor soldaţi. Când vedem asta, când vedem aceste ofensive, suntem convinşi încă o dacă că mobilizarea rusă este o încercare directă de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun». Nu există un alt scop al mobilizării ruse, pur şi simplu. Au simţit că vor pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, să asigure ceva activitate pe front, să îi înlocuiască pe cei morţi cu cineva cu arme în mâini”, a susţinut el.

Zelenski a adăugat că, din păcate, societatea din Rusia nu este conştientă încă de brutalitatea Guvernului rus faţă de propriul popor.

„Dar trebuie să facem totul ca fiecare cetăţean al Rusiei să recunoască faptul că propriul stat îl privează de cel mai important lucru – dreptul la viaţă”, a continuat el.

07:31 27.9.2022

Ucraina susține că a capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în martie, potrivit CNN.

Agenţia a susţinut, luni, într-o declaraţie, că soldatul capturat, împreună cu alţi militari ruşi, „a tras înspre o maşină cu o mitralieră, pe autostrada din apropiere de satul Zdvîjivka, districtul Bucea”, la începutul lui martie.

„Şoferul a murit pe loc”, se arată în declaraţie, în care se susţine că grupul a îngropat apoi trupul victimei în pădure.

Serviciul de securitate a mai spus că trupul şoferului a fost exhumat şi supus unei examinări a legiştilor.

La acea vreme, trupele ruse tocmai ocupaseră Bucea.

În septembrie, când soldatul rus a fost reţinut în timpul luptelor din regiunea Herson, agenţia a spus că investigatorii săi au dovedit implicarea soldatului în crimă.

07:34 27.9.2022

Cozi imense de maşini aşteaptă să treacă din Rusia în Georgia

Imaginile din satelit de duminică oferite de Maxar Technologies arată cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN.

Maxar Technologies susţine că imaginile care prezintă partea cea mai nordică a ţării arată maşini care se întind pe o coadă de aproximativ 16 kilometri în nordul punctului de trecere a frontierei şi adaugă că „aglomeraţia în trafic a continuat probabil mai la nord de zona fotografiată”.

Potrivit CNN, imaginile şi videoclipurile de pe reţelele sociale care înfăţişează punctul de trecere a frontierei dintre Rusia şi Georgia au arătat, luni, cozi lungi de maşini staţionate printr-o trecătoare de munte. Videoclipul surprins de dronă luni din zonă sugerează că sute de vehicule s-au îngrămădit pe partea rusă, martorii spunând că oamenii aşteaptă până la 48 de ore pentru a trece în Georgia.

Mai multe videoclipuri arată forţe de securitate ruse suplimentare care sosesc la graniţă în vehicule blindate.

07:36 27.9.2022

Zelenski: Vom avea un Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că un proiect privind înfiinţarea unui Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei a fost prezentat ambasadorilor din 30 de state. ”Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal împotriva Ucrainei şi libertăţii din Europa vor da socoteală”, afirmă el.

Zelenski a declarat că a avut loc un eveniment politic şi diplomatic important.

„Un proiect privind înfiinţarea unui Tribunal Special Internaţional pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva statului nostru a fost prezentat ambasadorilor din 30 de state – partenerii noştri. Dificultatea în a pune sub acuzare Rusia pentru această crimă este că instrumentele legale internaţionale existente nu sunt de ajuns. Este nevoie de un Tribunal Internaţional Special. Şi lucrăm la acest proiect în detaliu şi cu meticulozitate. Nu am nicio îndoială – tribunalul va fi înfiinţat. Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal împotriva Ucrainei şi libertăţii din Europa vor da socoteală”, a arătat Zelenski.

Despărțiri ale familiilor din Rusia în urma mobilizării ordonate de Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG