Linkuri accesibilitate

Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022
Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022

Război în Ucraina | Sancțiuni UE pentru referendumurile de anexare a 15% din Ucraina. Moscova trimite la război ucraineni din zonele ocupate

Ziua 217 a invaziei: Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la așa zisele referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale.

13:02 28.9.2022

NATO: Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream sunt acte de sabotaj

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream şi a menţionat că a discutat cu ministrul apărării danez despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale Alianţei, transmite Reuters.

„Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul apărării Morten Bodskov'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez al apărării a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice.

Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor'', a declarat Bodskov.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.


13:50 28.9.2022

Zelenski susține că Moscova îi va obliga pe ucrainenii din zonele ocupate să intre în armată

Președintele Volodimir Zelenski a susținut că Moscova intenționează să anexeze patru regiuni ocupate din Ucraina și va forța oamenii să se alăture armatei ruse, spunând „ori ești ucis, ori ucizi”, arată CNN.

Buletinele de vot folosite în zonele ocupate din Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson sunt ilegale conform dreptului internațional și au fost condamnate pe scară largă de țările occidentale drept referendumuri „false”, a mai spus Zeleski.

„Fie ești ucis, fie ucizi. Rusia vrea să forțeze sute de mii de ucraineni din ținuturile ocupate să facă o astfel de alegere”. a adăugat președintele Ucrainei.

14:15 28.9.2022

Austria condamnă așa zisele referendumuri din Ucraina

Tot mai multe state europene condamnă așa zisele refendumuri din Ucraina, unde forțele pro ruse proclamă câștigarea majorității voturilor. Austria este ultima țară europeană care a emis o declarație pentru a condamna ceea ce numește „referendumurile ilegale false pentru a justifica anexarea teritoriilor ucrainene” de către Rusia. Ministerul de Externe al Austriei spune că organizarea referendumurilor reprezintă „un alt atac serios” asupra suveranității Ucrainei.

Marți, un purtător de cuvânt de la Bruxelles a declarat că Uniunea Europeană intenționează să urmeze Marii Britanii și altor țări în a impune sancțiuni contra organizatorilor referendumurilor ilegale impuse în patru regiuni ale Ucrainei parțial ocupate de armata rusă.

14:24 28.9.2022

Dmitri Peskov spune că „operațiunea militară specială" va continua

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că „operațiunea militară specială" din Ucraina trebuie să continue până când Rusia va prelua controlul deplin asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG