Linkuri accesibilitate

Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”
Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”

Război în Ucraina | Rusia deportează populația civilă din Herson. Zelenski: „Vom crea un tribunal pentru agresiunea criminală rusă”

Ziua 233 a invaziei. Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat la sfârşitul lui septembrie. Zelenski spune că va înființa un tribunal pentru judecarea ororilor războiului.

14:21 14.10.2022

Elon Musk cere armatei americane să sponsorizeze sateliții pentru Ucraina


De când au început să sosească în Ucraina primăvara trecută, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX al lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata Ucrainei. Soldații au putut să rămână conectați chiar și atunci când telefoanele mobile și rețelele de internet au fost distruse în război.

Până în prezent, aproximativ 20,000 de unități satelit Starlink au fost donate Ucrainei, iar Musk a postat pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 milioane de dolari și va depăși 100 milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

CNN scrie că a consultat documente trimise de firma lui Elon Musk prin care a trimis o scrisoare Pentagonului spunând că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o. În scrisoare, reprezentanții firmai cer ca Pentagonul să preia finanțarea pentru guvernul Ucrainei și utilizarea militară a Starlink, despre care SpaceX susține că ar costa mai mult de 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată de timp", a scris directorul de vânzări al SpaceX Pentagonului în scrisoarea din septembrie.

21:40 14.10.2022

Putin: Orice ciocnire directă a trupelor NATO cu Rusia ar duce la o „catastrofă globală”

Putin a declarat vineri că orice ciocnire directă a trupelor NATO cu Rusia ar duce la o „catastrofă globală”.

„Sper că cei care spun acest lucru sunt suficient de deștepți pentru a nu lua astfel de măsuri”, relatează Reuters că a spus Putin.

Rusia a lansat cea mai recentă invazie a Ucrainei pe 24 februarie a acestui an.

21:37 14.10.2022

Sancțiuni SUA împotriva celor care furnizează muniție Rusiei

Guvernul SUA a declarat că poate impune sancțiuni persoanelor, țărilor și companiilor care furnizează muniție Rusiei sau îi sprijină complexul industrial militar.

Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei, a declarat în cadrul unei întâlniri a oficialilor din 32 de țări că departamentul va emite îndrumări pentru a clarifica faptul că Washingtonul este dispus și capabil să impună o astfel de sancțiune, relatează Reuters.

„În această dimineață, Biroul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei emite îndrumări care clarifică faptul că suntem dispuși și capabili să sancționăm oamenii, companiile sau țările care furnizează muniție Rusiei sau sprijină complexul militar-industrial al Rusiei.”

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) și Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț, a adăugat el, vor emite, de asemenea, o alertă „subliniind acțiunile noastre împotriva complexului militar-industrial al Rusiei și riscuril

21:28 14.10.2022

Putin amenință cu închiderea coridoarelor umanitare și spune că „nu este nevoie” de discuții cu Biden

Președintele rus Vladimir Putin a cerut închiderea coridoarelor umanitare pentru cerealele ucrainene dacă acestea sunt folosite pentru „acte de teroare”.

Vorbind la o conferință de presă din capitala kazahă Astana, el a mai spus că „nu este nevoie” de discuții cu președintele american Joe Biden.

El a spus că nu a decis încă dacă va participa la summitul G20 din Bali/Indonezia, de luna viitoare, relatează Reuters.

18:43 14.10.2022

Răspunsul Pentagonului la solicitarea lui Elon Musk privind serviciile prin satelit din Ucraina

Pentagonul a răspuns relatărilor conform cărora compania lui Elon Musk, SpaceX, nu mai poate plăti pentru servicii prin satelit în Ucraina, transmite The Guardian.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru Reuters că departamentul de apărare al SUA „continuă să lucreze cu industria pentru a explora soluții pentru forțele armate ale Ucrainei, în timp ce acestea resping agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei”.

De când au început să sosească în Ucraina primăvara trecută, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX al lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata Ucrainei. Soldații au putut să rămână conectați chiar și atunci când telefoanele mobile și rețelele de internet au fost distruse în război.

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități satelit Starlink au fost donate Ucrainei, iar Musk a postat pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 milioane de dolari și va depăși 100 milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

CNN scrie că a consultat documente trimise de firma lui Elon Musk prin care a trimis o scrisoare Pentagonului spunând că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum.

În scrisoare, reprezentanții firmei cer Pentagonului să preia finanțarea pentru guvernul Ucrainei și utilizarea militară a Starlink, despre care SpaceX susține că ar costa mai mult de 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată de timp", a scris directorul de vânzări al SpaceX Pentagonului.

Starlink este o constelație de internet prin satelit, operată de SpaceX, care oferă acces la internet prin satelit pentru cea mai mare parte a Pământului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG