Linkuri accesibilitate

Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”
Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”

Război în Ucraina | Rusia deportează populația civilă din Herson. Zelenski: „Vom crea un tribunal pentru agresiunea criminală rusă”

Ziua 233 a invaziei. Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat la sfârşitul lui septembrie. Zelenski spune că va înființa un tribunal pentru judecarea ororilor războiului.

14:46 14.10.2022

Preşedintele Lukaşenko declanşează alerta de nivel ridicat pentru terorism în Belarus

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere, transmite Reuters.

Lukaşenko a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor belaruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina.

„În legătură cu escaladarea tensiunii, a fost introdus un regim de pericol terorist ridicat", a spus liderul de la Minsk într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia. „Prin urmare, am început o procedură în grupul de forţe al Uniunii, la baza căruia stă, aşa cum am mai spus, armata belarusă, care va fi suplimentată cu unităţi din Federaţia Rusă. Totul merge conform planului", a adăugat el.

Aliată cu Rusia şi având frontiere cu aceasta, cu Ucraina şi cu ţări membre NATO, Belarusul a permis Rusiei să îi utilizeze teritoriul pentru lansarea în 24 februarie a invaziei în Ucraina.

Cele mai recente mişcări de trupe au provocat îngrijorare la Kiev şi în Occident privind posibilitatea ca Lukaşenko să angajeze armata belarusă de partea trupelor ruse, care întâmpină dificultăţi în Ucraina.

15:20 14.10.2022

Membru al consiliului regional: evacuarea făcută de ruși la Herson este, de fapt, deportare

Un membru ucrainean al consiliului regional al Hersonului a condamnat „evacuarea” de către Rusia a orașului ocupat, spunând că este de fapt o „deportare”.

Membrul consiliului a mai spus că este o evacuare pentru colaboratori, îndemnând locuitorii să meargă pe teritoriul controlat de Ucraina dacă pot, relatează Reuters.

Evacuații din sudul Hersonului, teritoriu ucrainean ocupat de ruși, ar trebui să înceapă să sosească vineri în Rusia, după ce un oficial instalat de Moscova la conducerea regiunii le-a spus locuitorilor să evacueze teritoriul și să plece în Rusia.

15:27 14.10.2022

SUA și Germania vor livra la Kiev sisteme antiaeriene în această lună

SUA și Germania urmează să livreze la Kiev sisteme antiaeriene sofisticate în această lună pentru a contracara atacurile rachetelor rusești și a dronelor kamikaze, a declarat ministrul ucrainean al Apărării.

Există o decizie a SUA de a ne furniza un sistem NASAMS foarte cunoscut: primele câteva loturi. Specialiștii noștri sunt deja pregătiți. Și vor fi livrate luna aceasta”, a declarat Olexei Rznikov la televiziunea ucraineană.

El a spus că Ucraina va primi sistemul de apărare aeriană IRIS-II din Germania în octombrie, relatează Reuters.

15:38 14.10.2022

Suedia refuză împărtășirea rezultatelor investigației cu ceilalți parteneri privind avariile Nord Stream

Suedia a respins planurile pentru o investigație comună cu Danemarca și Germania a recentelor avarii ale conductelor Nord Stream 1 și 2, relatează Reuters.

Săptămânalul german Spiegel, care citează surse de securitate germane, scrie că Suedia a decis să nu împărtășească concluziile investigației sale cu alte state din motive de securitate.

Poliția federală germană și-a îndeplinit rolul în investigarea unui presupus act de sabotaj asupra conductelor Nord Stream și și-a predat concluziile, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG