Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | 1.000 de cadavre exhumate în regiunile recent eliberate de sub ocupația rusească. 70.000 de civili evacuați la Herson

Ziua 245 a invaziei: Armata ucraineană susține că forțele ruse se pregătesc pentru o potențială retragere în apropierea unui râu important din regiunea Herson. Moscova a evacuat mii de oameni din această regiune.

07:57 26.10.2022

Un spion rus a fost arestat de autoritățile norvegiene

Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) au anunţat marţi că au arestat un presupus spion clandestin rus care s-a dat drept un cercetător brazilian, scrie CNN. Suspectul a fost arestat luni, în timp ce se ducea la serviciu, la Universitatea Tromsø (nord), potrivit televiziunii publice norvegiene NRK. „Credem că este un clandestin care lucrează pentru autorităţile ruse”, a anunţat, la postul TV2, numărul doi în ierarhia PST Hedvig Moe.

Operând sub nume fals, „un clandestin este o persoană care colectează informaţiile cel mai adesea pentru ţara sa de origine, Rusia şi serviciile ruse de informaţii în cazul de faţă”, a declarat ea.

07:53 26.10.2022

Ucraina cere refugiaţilor să rămână în străinătate în această iarnă

Refugiaţii care au fugit în urma invadării Ucrainei de către Rusia ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă, din cauza întreruperilor de curent create de bombardarea de către Moscova a infrastructurii energetice critice, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk, citată de Reuters.

Într-un interviu difuzat marţi de televiziunea naţională ucraineană, Vereşciuk le-a spus ucrainenilor aflaţi în prezent în străinătate că ar trebui să aştepte până în primăvară înainte de a se întoarce în Ucraina.

„Am vrut să îi rog să nu se întoarcă. Trebuie să supravieţuim iernii", a spus ea.

07:36 26.10.2022

Jens Stoltenberg avertizează Rusia să nu folosească pretexte false pentru escaladarea conflictului din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că „Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară" a conflictului din Ucraina, informează dpa.

„Rusia susţine acum în mod fals că Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' radiologică pe propriul teritoriu", a spus secretarul general al NATO la bordul portavionului USS George HW Bush.

„Aliaţii NATO resping această afirmaţie în mod clar falsă". „Rusia îi acuză adesea pe alţii de ceea ce intenţionează să facă ei înşişi. Am mai văzut acest model. Din Siria până în Ucraina". „Lumea urmăreşte cu atenţie", a spus Stoltenberg.

07:29 26.10.2022

Alertă de raid aerian în timpul vizitei președintelui german în regiunea Cernihiv

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că alertele de raid aerian au pornit la Cernihiv în timpul vizitei preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

„Am purtat negocieri extrem de semnificative cu preşedintele Germaniei, care a sosit în Ucraina. Preşedintele Steinmeier a vizitat regiunea Cernihiv - districtele care se aflau sub ocupaţie. În timp ce se afla acolo a început o alertă aeriană. Şi, de fapt, teroarea rachetelor ruseşti, utilizarea de către inamic a dronelor iraniene a fost unul dintre subiectele cheie ale negocierilor noastre”, a declarat, marţi seară târziu, Volodimir Zelenski.

Acesta a afirmat că ucrainenii sunt „profund recunoscători Germaniei pentru sistemul de apărare aeriană modern şi eficient” pe care l-a furnizat. „Aşteptăm cu nerăbdare noi sisteme similare”, a adăugat Zelenski.

Acesta a precizat că o atenţie semnificativă a fost acordată reconstrucţiei.

„Îi sunt recunoscător preşedintelui Steinmeier pentru disponibilitatea sa de a patrona personal această activitate. Vom intensifica cooperarea cu Germania în domeniul reconstrucţiei. Iar la nivelul administraţiei locale, aceasta va beneficia, de asemenea, de patronaj prezidenţial”, a mai declarat Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG