UNESCO verifică pagubele produse de războiul din Ucraina
Cu ajutorul imaginilor satelitare realizate înainte şi după începerea conflictului, ONU a documentat avarierea sau distrugerea completă a 207 situri culturale de pe teritoriul Ucrainei, informează DPA.
Informaţiile sunt colectate într-o platformă online special creată care va fi iniţial accesibilă doar experţilor, dar se va deschide în curând şi publicului, a precizat miercuri la Geneva Krista Pikkat, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.
Cele şapte situri aflate în patrimoniul UNESCO de pe teritoriul Ucrainei au fost scutite de pagubele provocate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina demarată în urmă cu opt luni, a spus ea.
Alte locaţii, cum ar fi teatrul dramatic din Mariupol, nu au avut aceeaşi soartă. Sute de civili s-au adăpostit în această clădire la scurt timp după începerea războiului, în martie. Pe 16 martie, bombele ruseşti au distrus cea mai mare parte din clădire. Imaginile evaluate de UNESCO datează din 9 martie şi 12 mai.
UNESCO colaborează cu Centrul pentru imagini satelitare al ONU (UNOSAT), cu sediul la Geneva, pentru evaluarea fotografiilor.
Directorul CIA a vizitat Ucraina
Directorul CIA, William Burns, a călătorit în Ucraina la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele Zelenski și alți oficiali, potrivit unor surse citate de CNN.
„Pe când era acolo, el a consolidat angajamentul SUA de a oferi sprijin Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse, inclusiv partajarea continuă a informațiilor”, a declarat un oficial american pentru CNN.
Forțele ruse au atacat Kievul
Forțele rusești au atacat regiunea Kiev azi-noapte, a spus guvernatorul Oleksii Kuleba.
Kuleba nu a dezvăluit locația atacului, dar a precizat că la fața locului au venit echipe de intervenție. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Kuleba.
Jens Stoltenberg: NATO va sprijini Ucraina cât va fi necesar
Ameninţările nucleare din partea Rusiei nu intimidează NATO să susţină Ucraina, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează dpa.
„NATO nu va fi intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât este necesar", a afirmat Jens Stoltenberg după întrevederea cu premierul României, Nicolae Ciucă.
„Majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor" şi NATO ştie ce poate obţine Ucraina prin negocieri, depinde de succesul ţării pe câmpul de luptă, a menţionat Stoltenberg.
„Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât este mai probabil să avem o soluţie politică care să asigure că Ucraina prevalează ca o naţiune suverană independentă în Europa", a adăugat responsabilul NATO.