Secretarul american al Apărării, îngrijorat de escaladarea războiului de către Rusia
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis în timpul unei conferințe de presă de la Pentagon că Statele Unite rămân „cu siguranță îngrijorate” față de escaladarea situației din Ucraina.
„Atâta timp cât menținem canalele de comunicare deschise și suntem capabili să comunicăm, ... atunci cred că avem o oportunitate de a gestiona escaladarea”, a declarat Austin, citat de CNN.
Austin a mai spus că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina va avea de-a face cu „un răspuns serios (venit, n.r.) din partea comunității internaționale”.
„Vom continua să susținem că orice tip de utilizare a unei astfel de arme sau chiar și discuția despre utilizarea unei astfel de arme este periculoasă și iresponsabilă”, a declarat Austin, care a adăugat că, dacă Rusia va folosi una, aceasta „are potențialul de a schimba lucrurile la nivelul comunității internaționale”.
Volodimir Zelenski: Rușii riscă să se confrunte cu un asediu dacă rămân în Herson
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera că soldații ucraineni îi vor învinge „cu siguranță” pe ruși în regiunea sudică Herson, unul dintre teritoriile anexate ilegal de Moscova.
Într-un interviu acordat joi publicației italiene și citat de CNN, Zelenski a explicat că o victorie este dificilă din cauza „prețului vieții oamenilor”. El a mai adăugat că pentru Rusia „nu contează câți oameni vor muri mâine... Pentru noi este foarte important, nu putem pur și simplu să ne trimitem soldații acolo și să moară”.
Întrebat când crede că Ucraina ar putea recuceri Hersonul ocupat de ruși, Zelenski a spus: „Nu cred că (rușii, n.r.) vor fugi din Herson ... Cred că este un atac informațional. Nu vreau să ne dezvălui secretele legate de când vom ajunge acolo ... Cred că a fost atacul lor informativ. Așadar, nu sunt pregătiți să iasă din Herson. Însă ei sunt conștienți că, dacă vom avea succes (pe front, n.r.), nu vor mai avea posibilitatea de a părăsi (Hersonul, n.r.).”
El a adăugat că rușii vor ajunge sub asediul armatei Ucrainei dacă decid să rămână în Herson.
Între timp, guvernatorul pro-rus din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a transmis că „situația din zona Herson devine stabilă, bombardamentele de artilerie sunt mai puțin frecvente, iar forțele ucrainene nu se pregătesc de contraatac”.
Putin: Occidentul a refuzat construirea de relații apropiate cu Rusia
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în timpul discursului său de la Clubul Valdai că Occidentul a respins încercările Rusiei de a construi relații bune cu Statele Unite și NATO, deoarece liderii din Vest erau hotărâți ca Rusia să devină vulnerabilă.
Potrivit The Guardian, Moscova a vrut să fie „prietenă” cu Occidentul și NATO, dar nu va accepta încercările Statelor Unite, Uniunii Europene și Marii Britanii de a îngenunchea statul rus, a afirmat el.
El a adăugat că SUA au discreditat sistemul financiar internațional prin utilizarea dolarului american drept armă politică.
Liderul de la Kremlin e, însă, de părere că, pe viitor, din ce în ce mai multe țări își vor reduce dependența de dolarul american în comerțul cu alte state.
Cât despre războiul din Ucraina, Putin a afirmat că acesta era inevitabil. El a adăugat că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.
Discursul lui Putin de la grupul de reflecție Clubul Valdai
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unui discurs ținut în cadrul grupului de reflecție Grupul Valdai că Occidentul se face responsabil de deteriorarea relațiilor cu Rusia.
Putin a dat vina, de asemenea, vina pe Occident pentru folosirea sancțiunilor economice și a „revoluțiilor colorate” împotriva rivalilor geopolitici întrucât nu puteau face față creșterii economice și politice a statelor din Asia.
Din acest motiv, „Rusia își rezervă dreptul de a se dezvolta (economic, n.r.)” și nu caută să devină o putere hegemonică, spune liderul de la Kremlin, adăugând că istoria unipolară a lumii s-a încheiat.
„S-a ajuns la o situație absurdă, când orice punct de vedere alternativ este declarat propagandă subversivă și o amenințare la adresa democrației, indiferent de ce se întâmplă în Rusia. E numai vina Kremlinului”, a transmis Putin.
Într-un fel, discursul liderului Rusiei nu se distinge față de celelalte discursuri ale sale, în general lungi și încărcate de semnificații ideologice. Diferența o face, însă, locul unde acesta are loc - în cadrul unei conferințe internaționale, la care participă 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țări, printre care Brazil și China.
O altă diferență o face entuziasmul lui Putin ca Rusia să contribuie la crearea unei lumi multipolare, unde recunoașterea diversității politice, economice și culturale să joace un rol important în relațiile interstatale. Însă pierderile de pe front ale Rusiei și dificultățile economice ale Kremlinului pun la îndoială capacitatea Moscovei de a contribui la o asemenea misiune.
„De aceea sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, atât noile centre ale puterii într-o lume multipolară, cât și Occidentul, vor trebui să se angajeze într-un dialog ca de la egal la egal despre viitorul nostru comun. Și cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru, cu atât mai bine”, a punctat liderul rus în discursul său.