Nord Stream: Suedia va investiga scurgerile de gaz
Suedia va lansa o nouă rundă de investigații privind scurgerile de gaze la nivelul a două gazoducte rusești din Marea Baltică, pe lângă ancheta în curs de desfășurare privind ceea ce autoritățile de la Stockholm numesc „sabotaj grosolan”, au anunțat vineri procurorii suedezi, citați de CNN.
„Am decis, alături de Serviciul de Securitate, să efectuez o serie de investigații suplimentare la locul faptei”, a anunțat procurorul general Mats Ljungqvist într-un comunicat al Parchetului Suediei.
Forțele armate suedeze vor contribui la ancheta inițială în curs de desfășurare privind scurgerile de gaze, a anunțat Ljungqvist.
Dmitri Medvedev: Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei, restabilită dacă cererile Rusiei sunt recunoscute
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care este în prezent șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că situația alimentării cu energie electrică din Ucraina s-ar putea îmbunătăți dacă autoritățile de la Kiev recunosc „cererile Rusiei”.
„Calea spre stabilitatea aprovizionării cu energie este diferită. Este necesară recunoașterea legitimității cererilor Rusiei în cadrul operațiunii militare speciale și a rezultatelor acesteia, reflectate în Constituția noastră. Și atunci se va aprinde lumina”, a transmis Medvedev pe canalul său de Telegram vineri.
Ucraina și Adunarea Generală a Națiunilor Unite au condamnat tentativa Rusiei de anexare a patru zone ucrainene, afirmând că este ilegală.
Întreruperile de energie electrică din Kiev au continuat vineri dimineață, în timp ce orașul se străduia să repare „pagubele semnificative” provocate de un atac asupra infrastructurii energetice în ziua precedentă, potrivit companiei energetice DTEK. În ultimele săptămâni, Rusia a atacat puncte cheie ale infrastructurii energetice din Ucraina, provocând pene de curent și ducând la avertismente potrivit cărora cei care rămân la iarnă în țară se vor confrunta cu o perioadă dificilă.
Oficial militar: Ucraina a doborât peste 300 de drone de fabricație iraniană
Ucraina a doborât peste 300 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană, pe care Moscova le folosește de pe data de 13 septembrie pentru a distruge infrastructura critică din Ucraina, a transmis vineri Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Armatei Ucrainene, citat de CNN.
Ucraina și aliații occidentali au acuzat Rusia că achiziționează drone din Iran cu scopul de a își reface propriile stocuri de muniție. Iranul a negat că a trimis drone Rusiei.
Într-o conferință de presă ținută vineri cu jurnaliștii, Ihnat a declarat că Moscova „schimbă tactica pentru că nu mai are suficiente rachete, deoarece forțele ruse rămân fără rachete Iskander. Alte tipuri de rachete sunt, de asemenea, puține”.
„În ultima vreme au lovit doar infrastructura critică și cea energetică, fără a arăta interes (sporit, n.r.) pentru obiective militare”, a adăugat el.
Campania aeriană a Rusiei împotriva centralelor de energie electrică din Ucraina și a altor piese din infrastructura critică a țării s-a bazat pe folosirea dronelor de atac, care sunt proiectate să se prăbușească pe o țintă și să explodeze. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale a fost „distrus” în ultima lună.
Președintele Germaniei condamnă războiul lui Putin și transmite că vor urma „ani grei”
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a transmis vineri că invazia Rusiei din Ucraina a scufundat Europa într-o eră a insecurității, la doar o zi după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis că lumea se confruntă cu „cel mai periculos deceniu” de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
„(Războiul Rusiei, n.r.) ne-a cufundat și pe noi, în Germania, într-o altă epocă, într-una a insecurității pe care credeam că am depășit-o: o epocă marcată de război, violență și fugă, de îngrijorări legate de extinderea războiului într-un incendiu sălbatic în Europa”, a declarat președintele Germaniei într-un discurs rar transmis la televizor.
Steinmeier a avertizat, citat de CNN, că vor urma ani grei în viitor și a adăugat că viziunea fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care spera într-o „casă europeană comună” este incompatibilă cu „Rusia de astăzi”.