Explozii la Melitopol, în sudul Ucrainei
Mai multe explozii au lovit oraşul ocupat de ruşi Melitopol din sudul Ucrainei în timpul nopţii de miercuri spre joi, au anunţat joi ambele părţi. Însă relatările de la Kiev şi Moscova au fost diferite, notează DPA.
Un reprezentant al administraţiei de ocupaţie, Vladimir Rogov, a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană rusă a doborât rachete ucrainene care se apropiau. Primarul ucrainean strămutat al Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus că s-a tras asupra clădirii unei fabrici cu personal rus înăuntru. Informaţiile din zona de război nu au putut fi verificate independent.
Rusia foloseşte Melitopol ca sediu administrativ pentru regiunea ocupată parţial Zaporojie, pe care a declarat-o anexată.
Ucraina neagă că ar fi oferit Rusiei noi garanţii pentru a reveni la acordul privind transportul de cereale
Ucraina a negat joi că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, şi nici nu a făcut vreo concesie, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere, relatează EFE, preluat de Agerpres.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat că Kievul nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente deja în Acordul privind exportul de cereale.
El a adăugat că Moscova a revenit la acest acord „datorită eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan", care, în coordonare cu Ucraina, au „găsit cuvinte" pe care preşedintele rus Vladimir Putin „le-a înţeles".
„A fost o poziţie de forţă, nu de concesii", a afirmat diplomatul ucrainean, adăugând că "revenirea Rusiei la îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul iniţiativei privind cerealele ilustrează în mod clar o formulă eficientă: poziţie puternică + acţiune decisivă = rezultat".
Rusia desfăşoară în Belarus rachete hipersonice de tip Kinjal
Rusia a desfăşurat în Belarus trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, cea mai modernă versiune a acestui avion dezvoltat în anii '70, dotate cu rachete hipersonice de tip Kinjal - un vector care poate lovi în câteva minute orice capitală europeană, inclusiv cu un focos nuclear. Avionul de tip MiG-31K, cu două locuri, poate zbura cu o viteză de 3 200 de kilometri pe oră. Racheta de tip Kinjal, care poate depăşi o viteză de 11.000 de kilometri pe oră, este aproape imposibil de interceptat.
Miza strategică a acestei desfăşurări a Moscovei în Belarus nu este însă evidentă, în contextul în care Forţele Spaţiale ruseşti (VKS) dispun, începând din august 2022, de două aeronave de tip MiG-31K şi de rachete de tip Kinjal în enclava Kaliningrad, pe teritoriul european.
Kremlinul marchează, de fapt, prin această măsură simbolică, o cooperare de nezdruncinat cu aliatul său belarus, pe al cărui teritoriu preşedintele rus Vladimir Putin îl foloseşte drept bază din spatele liniei frontului în ofensiva din Ucraina.
Rusia o convoacă pe ambasadoarea britanică după loviturile de drone asupra Crimeei
Rusia a convocat-o joi pe ambasadoarea britanică după acuzaţiile Moscovei că personal al marinei britanice a fost implicat într-un atac cu drone ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, informează Reuters.
Ambasadoarea Deborah Bronnert a sosit la Ministerul de Externe imediat după ora locală 10.30 (7.30 GMT), în timp ce o mulţime scanda sloganuri antibritanice şi ridica pancarte pe care se putea citi „Marea Britanie este un stat terorist". Bronnert s-a aflat în minister aproximativ 30 de minute, a declarat un jurnalist Reuters aflat la faţa locului. Nu au existat imediat comentarii din partea Rusiei sau a Marii Britanii cu privire la detaliile discuţiei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova anunţase miercuri că ambasadoarea urmează să fie convocată în legătură cu atacul de sâmbătă cu drone asupra Crimeei, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.
Marea Britanie afirmă că acuzaţiile sunt false. După atacul cu drone, Rusia şi-a suspendat temporar participarea la un acord intermediat de ONU asupra transportului de cereale la Marea Neagră.