Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Cameră de tortură la Herson. Zeci de ucraineni bătuți, electrocutați sau uciși. Șeful CIA, în Polonia

Ziua 266 de război. Forțele rusești au lansat 100 de rachete asupra Kievului, Liovului și Harkovului, afectând două blocuri de locuințe și infrastructura energetică. Oficialii polonezi spun că o rachetă a ucis doi oameni dintr-un sat de la granița cu Ucraina.

10:59 16.11.2022

Nicolae Ciucă, despre incidentul din Polonia: Am desfăşurat şi am fost parte la tot procesul de analiză

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre incidentul care a avut loc seara trecută, când două rachete au lovit teritoriul Poloniei, că încă de aseară, împreună cu ministerele şi instituţiile de linie, a fost în contact permanent atât cu autorităţile poloneze cât şi cu partenerii din NATO şi că urmează ca în această dimineaţă, la ora 11.00 ora României să aibă loc întrunirea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori şi în funcţie de analiza şi concluziile prezentate vor comunica firul evenimentelor următoare.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul şedinţei de Guvern despre „incidentul care a avut loc seara trecută, când două rachete au lovit teritoriul Poloniei, că încă de aseară, împreună cu ministerele şi instituţiile de linie, a fost în contact permanent atât cu autorităţile poloneze cât şi cu partenerii din NATO”.

„Am desfăşurat şi am fost parte la tot procesul de analiză şi urmează ca în această dimineaţă, la ora 11.00 ora României să aibă loc întrunirea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori şi în funcţie de analiza şi concluziile prezentate vom comunica firul evenimentelor următoare”, a mai spus premierul.

10:54 16.11.2022

NATO: Reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori

NATO va organiza miercuri dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi, au declarat doi oficiali NATO şi un diplomat european pentru Reuters.

Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30 (11:30 GMT), a menţionat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Ministerul de Externe polonez a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă" a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane. „La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow, un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone", potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, care a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da „explicaţii detaliate".

Forțele ucrainene întâlnesc recruți ruși neexperimentați în Harkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

10:32 16.11.2022

China îndeamnă toate părţile la reţinere după incidentul din Polonia

China îndeamnă toţi actorii la „calm”, în urma unor informaţiilor despre căderea în Polonia a unor rachete de fabricaţie rusească, moartea a doi polonezi şi plasarea în alertă a armatei poloneze, potrivit BBC.

„În situaţia actuală, toate părţile vizate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere pentru a evita o escaladare”, îndeamnă, într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

10:22 16.11.2022

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu dezminte că armata rusă a lansat rachete către Polonia

Rusia dezminte faptul că a tras vreo rachetă rusească către Polonia drept „provocări”, după ce Kievul a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi, relatează AFP.

„Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, acuză într-o postare pe Telegram ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

„Niciun atac nu a fost efectuat asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze” de către armata rusă, subliniază Şoigu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, la câteva ore după bombardarea teritoriului ucrainean în noi atacuri ruseşti, „condoleanţe pentru moartea cetăţenilor polonezi victime ale terorii rachetelor ruseşti”. „Ucraina, Polonia, toată Europa şi lumea trebuie să fie protejate în întregime de Rusia teroristă”, a subliniat şeful statului ucrainean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG