Directorul Energoatom susţine că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters.
O asemenea decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea sudică ucraineană Zaporojie, unde linia de contact dintre trupele ruse şi cele ucrainene a rămas aproape neschimbată în ultimele luni, în timp ce bombardamentele repetate în zona centralei nucleare pentru care cele două tabere se acuză reciproc continuă să provoace temeri asupra riscului unui nou Cernobâl.
„În ultimele săptămâni am primit efectiv informaţii despre semne că (trupele ruse) s-ar putea să se pregătească să plece'' de la centrala situată în zona oraşului Energodar, a spus la televiziunea ucraineană Petro Kotin, şeful Energoatom.
„În primul rând, în mass-media ruse sunt foarte multe relatări conform cărora ar fi mai bine să părăsească (centrala) şi să încredinţeze controlul (acesteia către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - AIEA). Impresia creată este că (ruşii) îşi fac bagajele şi fură tot ce pot'', a adăugat responsabilul ucrainean.
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO are loc la București
Bucureştiul devine în această săptămână, în perioada 28 - 30 noiembrie, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice.
Marţi şi miercuri, va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO. Evenimentul va fi găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu.
De asemenea, luni şi marţi, se va desfăşura, în Capitală, Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizator al acestui eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference - MSC).
„Vom avea o agendă politico-diplomatică şi de securitate extrem de încărcată şi dinamică săptămâna viitoare, începând cu Reuniunea Liderilor de Munchen, pe 28 - 29 noiembrie, şi continuând cu Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, pe 29 - 30 noiembrie. Bucureştiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomaţiei europene, euroatlantice şi dincolo de aceste regiuni", a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.
Zelenski: „Înţelegem că teroriştii pregătesc noi atacuri”
Volodimir Zelenski a afirmat, duminică,într-un nou discurs, că ruşii pregătesc noi atacuri pe teritoriul Ucrainei şi că el este de părere că prin solidaritate ucrainenii vor trece peste „încercarea Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor”.
„Înţelegem că teroriştii pregătesc noi atacuri. Ştim asta sigur. Şi atât timp cât au rachete nu se vor opri, din păcate.
Dar capacitatea noastră de a ne ajuta reciproc şi de a avea grijă de cei mai vulnerabili - bătrâni, familii cu copii, cei care şi-au pierdut casele şi rudele în război - reprezintă unul dintre elementele de protecţie împotriva terorii şi puterea noastră.
Săptămâna care urmează poate fi la fel de grea ca aceea care se încheie. Forţele noastre de apărare se pregătesc. Tot statul se pregăteşte. Analizăm toate scenariile, inclusiv cu partenerii noştri.
Iar unitatea noastră trebuie să fie pregătită. Aşa că vă rog să nu plecaţi fără să-i ajutaţi pe cei pe care îi puteţi ajuta. Şi vă rugăm să fiţi atenţi la alertele aeriene în timpul săptămânii.
Împreună şi ajutându-ne unii pe alţii vom trece şi de această provocare de război: iarna aceasta şi această încercare a Rusiei de a folosi frigul împotriva oamenilor”, a spus Zelenski.
El a precizat că în prezent în Ucraina au loc doar întreruperi de curent electric programate, pentru stabilizarea sistemului.