Rusia „ar putea părăsi” centrala nucleară de la Zaporojie
Conducerea companiei Energoatom, care gestionează producerea de energie nucleară în Ucraina spune că „există semne” că forțele Rusiei ar putea părăsi centrala de la Zaporojie, ocupată în martie, transmite Reuters.
Bombardamentele din regiune au produs îngrijorare internațională cu privire la riscul unui incident nuclear, iar plecarea forțelor Rusiei ar reprezenta o schimbare majoră pentru zona parțial ocupată.
„În ultimele săptămâni, primim informații despre semnale că se pregătesc să părăsească (fabrica)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.
Marea Britanie confirmă furnizarea de rachete Brimstone 2
Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat, duminică, într-o postare pe Twitter, că a trimis Forțelor Armate ucrainene rachete de mare precizie Brimstone 2.
„Acest ajutor a jucat un rol crucial în limitarea avansului Rusiei”, transmite Ministerul.
Premierul Belgiei: Ororile de la Bucea îmi întorc stomacul pe dos
Aflat în cea de-a doua zi a vizitei sale în Ucraina, premierul Belgiei, Alexander De Croo, a vizitat orașul Bucea, unde au fost descoperite gropi comune după retragerea forțelor Rusiei la sfârșitul lunii martie. Procurorii ucraineni și internaționali documentează aici numeroase cazuri de posibile crime de război.
„Redus la tăcere. Șocat. Furios. Ororile din Bucea îmi întorc stomacul pe dos. Cum pot fi oamenii atât de cruzi? Belgia va continua să lupte împotriva impunității pentru crimele de război barbare pe care trupele ruse le-au comis aici”, a scris, pe Twitter, Alexander De Croo.
„Grâne din Ucraina”
Inițiativa „Grâne din Ucraina” lansată sâmbătă de președintele Volodimir Zelenski în prezența liderilor Belgiei, Poloniei, Lituaniei și Ungariei își propune să trimită 60 de nave cu alimente în țări sărace din Africa în prima parte a anului viitor.
Lansarea a avut loc în ziua în care Ucraina a comemorat Holodomorul – foametea devastatoare, declarată de mai multe țări drept genocid, la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 – 1933.
„Niciodată nu ar mai trebui utilizată înfometarea ca armă”, a spus președintele Zelenski.
„Ucrainenii au trecut prin genocid. Și astăzi facem tot posibilul și imposibilul pentru a opri noua politică genocidă a Rusiei. O politică nouă, dar similară celei care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea”, a transmis președintele Zelenski.
Potrivit președintelui Ucrainei, la inițiativa „Grâne din Ucraina” urmează să adere peste 20 de țări, inclusiv SUA, dar și Uniunea Europeană ca întreg. Participanții au angajat deja contribuții de circa 150 de milioane de dolari.
Acestea a precizat că în urma reluării exporturilor de cereale din trei porturi de la Marea Neagră cu începere din vară, în urma medierii ONU și a Turciei, Ucraina a trimis aproximativ 12 milioane de tone de alimente pe piața mondială, în 40 de țări. „Din această cantitate, mai mult de două milioane și jumătate de tone sunt destinate țărilor care nu sunt doar lipsite de alimente, ci se și află într-o criză gravă”, a adăugat Zelenski.
„Ca parte a Programului Alimentar al ONU, am ajutat țări în care oamenii sunt înfometați la propriu sau în pragul de foamete. Acestea includ Etiopia și Yemen. Am ajutat și Somalia și Afganistanul. Este doar începutul”, spune președintele Ucrainei.