Noul ambasador al Ucrainei în Germania solicită generatoare de curent electric
Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a solicitat luni Berlinului să furnizeze ţării sale devastate de războiul declanşat de Rusia echipamente pentru a preveni întreruperile de curent electric, precum şi mai multe arme, potrivit DPA preluat de Agerpres
„Avem nevoie de generatoare şi transformatoare auto, care sunt în special afectate de atacurile ruseşti cu rachete", a declarat luni Makeiev pentru televiziunea publică ZDF.
Pentagonul ia în considerare o propunere a Boeing pentru ajutorarea Ucrainei
Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing prin care să furnizeze Ucrainei bombe ieftine, de precizie, montate pe rachete disponibile din abundență, permițând astfel Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, arată Reuters.
Stocurile militare ale SUA și ale aliaților se micșorează, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate pe măsură ce războiul se prelungește.
Surse din industrie au declarat pentru Reuters că sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul din planurile pentru introducerea de noi muniții în producție pentru Ucraina și aliații din Europa de Est.
Sistemul ar putea fi livrat încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters și de alte trei persoane familiarizate cu planul.
Directorul CIA s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Narîşkin pentru a gestiona riscuri nucleare
Statele Unite şi Rusia pot gestiona riscurile nucleare prin negocieri între agenţiile lor de informaţii clasificate, declară agenţiei ruse de presă RIA Novosti, într-o înregistrare video, publicată luni, însărcinata cu afaceri a Ambasadei Statelor Unite la Moscova, Elizabeth Rood, în urma unei întâlniri, luna aceasta, în Turcia, între directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) William Burns şi omologul său rus Serghei Narîşkin, relatează CNN.
„Statele Unite au canale de gestionarea riscurilor cu Federaţia rusă, mai ales nucleare, iar acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA Burns cu omologu său”, declară ea.
„Directorul Burns nu a negociat nimic şi nu a discutat despre soluţionarea conflictului din Ucraina”, subliniază ea.
Regiunea centrală a Ucrainei, lovită de rachetele rusești
Rachetele rusești au lovit peste noapte regiunea centrală a Ucrainei - Dnipropetrovsk, a declarat luni un oficial ucrainean local citat de CNN.
Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, a declarat într-o postare Telegram că nu au fost victime, dar trei comunități din apropierea orașului Nikopol au fost lovite cu artilerie grea. Orațul Nikopol este situat peste râu de centrala nucleară Zaporojie, care a fost ocupată de forțele ruse din martie.