Rusia şi SUA dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare
Rusia şi SUA dispun de modalităţi de a gestiona riscurile nucleare la nivel de agenţii de informaţii, a declarat luni însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane din Moscova, Elizabeth Rood, pentru agenţia de stat rusă RIA Novosti, adăugând că pentru moment nu este prevăzută vreo reuniune între cele două părţi, relatează Reuters.
Mai devreme luna aceasta, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a întâlnit cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), şi l-a avertizat asupra consecinţelor unei eventuale utilizări a armelor nucleare de către Rusia, a indicat Casa Albă.
Referitor la această întâlnire, Rusia a declarat că au fost discutate probleme "sensibile", refuzând orice fel de comentariu asupra lor.
„Statele Unite ale Americii dispun de canale pentru a gestiona riscurile cu Federaţia Rusă, în special riscurile nucleare, şi acestea au făcut obiectul întâlnirii dintre directorul CIA Burns" cu omologul său rus", a afirmat Rood într-o înregistrare video difuzată de RIA Novosti pe canalul său Telegram.
„Directorul Burns nu a negociat nimic şi nu a discutat despre o soluţionare a conflictului în Ucraina", a afirmat diplomata americană.
Elizabeth Rood a declarat că, dacă va fi nevoie de o altă convorbire prin acest canal, aceasta ar putea avea loc.
Oficial ucrainean: Atacurile ruse asupra infrastructurii energetice echivalează cu un genocid
Atacurile forțelor ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid, spune un înalt oficial ucrainean citat de BBC.
Loviturile de rachete asupra facilităților cheie au vizat „întreaga națiune ucraineană” și au avut scopul de a forța Kievul să se predea, a declarat procurorul general al Ucrainei. Acesta a precizat că termenul de genocid se referă la un efort de a distruge un grup mare de oameni.
La rândul ei, Rusia neagă că ar avea un astfel de scop. Însă, milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de curent pe timp de iarnă.
Contre între primarul Kievului, Vitali Kliciko, și Volodimir Zelenski cu privire la situația din Kiev
Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, a ripostat duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitori să reziste la întreruperile de energie electrică, descriind disputele ca fiind „fără sens” în contextul campaniei militare a Rusiei, potrivit agenției Reuters.
Preşedintele Volodimir Zelenski remarcase în discursul nocturn de vineri seară că există multe plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală şi a spus că primarul Kievului nu a făcut suficient pentru a-i ajuta pe locuitorii greu încercaţi, după ce bombardamentele ruse din cursul săptămânii i-au lăsat fără lumină, căldură şi internet.
„Pentru a spune lucrurilor pe nume, este nevoie de mai multă muncă”, a spus Zelenski referindu-se la eforturile municipalităţii.
Kliciko a declarat că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe locuitori să facă față efectelor atacurilor rusești asupra centralelor electrice și că alte peste 100 de centre sunt planificate pentru cazul unor condiții extreme. Președintele Volodimir Zelenski a remarcat săptămâna trecută că au existat multe plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală.
„Nu vreau să mă implic în bătălii politice, mai ales în situația actuală”, a declarat Kliciko într-o înregistrare video postată pe Telegram.
Antony Blinken, la București
Secretarul de stat american Antony Blinken se va afla în România, în perioada 28 – 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, a informat Ambasada SUA la Bucureşti.
Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.
De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.