Mai multe persoane au încercat să fure o pictură murală a lui Banksy de pe o clădire din Hostomel
O pictură murală a renumitului artist de graffiti Banksy rămâne intactă după ce un grup de persoane a încercat să o fure de pe zidul unei clădiri distruse de război din Ucraina. Grupul a tăiat o secţiune de scândură şi tencuială pe care se află opera de artă reprezentând o femeie cu mască de gaz, au spus oficialii, conform BBC.
Poliţia a spus că mai multe persoane au fost arestate la faţa locului, în Hostomel, şi pictura a fost recuperată. Potrivit Kiyv Independent, acestea au susţinut cp intenţionau să vândă lucrarea, iar banii să îi doneze foreţelor armate ucrainene.
A fost una dintre numeroasele lucrări create de artistul britanic anonim în Ucraina luna trecută.
SUA: Gruparea paramilitară rusă Wagner, inclusă pe lista entităţilor care încalcă libertatea religioasă
Administraţia Biden adaugă gruparea paramilitară rusă Wagner, pe lista entităţilor care suscită o preocupare deosebită în temeiul legislaţiei privind libertatea religioasăm „pe baza acţiunilor sale în Republica Centrafricană”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, conform CNN.
În plus, Cuba şi Nicaragua au fost adăugate pe lista din 2022 a ţărilor care generează o preocupare deosebită, ceea ce înseamnă că „s-au angajat în sau au tolerat încălcări grave ale libertăţii religioase”. China, Rusia, Iran, Myanmar, Eritreea, Coreea de Nord şi Pakistan rămân pe listă.
Blinken a mai spus că „a plasat Algeria, Republica Centrafricană, Comore şi Vietnam pe Lista specială de supraveghere pentru implicarea sau tolerarea unor încălcări grave ale libertăţii religioase”.
Forţele speciale ale Ucrainei au efectuat mai multe operaţiuni în regiunea Zaporojie
Armata ucraineană spune că forţele sale speciale a desfăşurat operaţiuni în spatele liniilor inamice în regiunea Zaporojie, după ce au identificat un sistem rusesc de război electronic în teritoriul ocupat, relatează CNN.
„Luptătorii noştri au transmis coordonatele inamicului către unităţile de artilerie prietene, care au distrus complexul inamic", a precizat armata ucraineană într-o postare pe Telegram.
Complexul de război electronic din oraşul Polohi a fost folosit pentru a interfera atât cu comunicaţiile armatei ucrainene, cât şi „pentru a suprima comunicaţiile mobile din aşezare". Astfel, ruşii au tăiat de fapt comunicarea locuitorilor oraşului cu lumea exterioară, a explicat armata ucraineană.
Forţele pentru operaţiuni speciale au declarat că au distrus, de asemenea, un complex de rachete S-300 care a tras asupra unei maternităţi din oraşul Vilniansk.
Joi, armata ucraineană a afirmat că unele trupe ruseşti se retrag de pe poziţiile lor în părţile ocupate din Zaporojie şi că ruşii pregătesc evacuarea "personalului administraţiilor de ocupaţie" din regiune.
Zelenski: Facem totul pentru a contribui semnificativ la securitatea alimentară mondială
Securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene, a spus vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski, care a explicat că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”.
„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană - securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul pe care îl transmite către ucraineni la sfârşitul fiecărei zile.
El a anunţat că vineri a intrat în portul Odesa deja cel de-al treilea vas din cadrul iniţiativei „Cereale din Ucraina”, care va transporta 25.000 de tone de grâu în Somalia în scopuri umanitare. O a doua navă, care în prezent este încărcată în portul Ciornomorsk, va avea ca destinaţie Etiopia, cu 30.000 de tone de grâu la bord, în timp ce prima navă din cadrul acestui program se îndreaptă deja tot spre Etiopia.
„Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski. „Aceasta salvează literalmente milioane de oameni de la foamete. Şi sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care s-au alăturat iniţiativei ucrainene”, a spus preşedintele ucrainean.
El a menţionat că cealaltă iniţiativă care permite exportul de cereale ucrainene - acordul cu Rusia mediat de ONU şi Turcia pentru transportul pe Marea Neagră - a făcut posibilă aducerea pe piaţa alimentară a aproape 13 milioane de tone de produse agricole ucrainene. Este „o contribuţie semnificativă la securitatea mondială. Facem totul pentru a creşte oferta”, a asigurat preşedintele ucrainean.
El le-a mai spus că în toată această săptămână s-a lucrat la diferite niveluri în capitalele europene pentru a obţine o masă critică de sprijin pentru lansarea unui tribunal special care să judece agresiunea rusă, iar Londra, Parisul, Berlinul, Varşovia şi alte capitale sprijină deja acest demers. „Ne consolidăm poziţia peste tot, acumulând sprijinul partenerilor noştri. Sunt sigur că va exista un tribunal, că va exista justiţie”, i-a încurajat Volodimir Zelenski pe ucraineani.
În ceea ce priveşte situaţia internă, preşedintele a reamintit de schimbul recent de prizonieri care a fost făcut cu Rusia şi a promis că nimeni nu va fi lăsat pe mâna ruşilor. „Cel mai frumos, cel mai simbolic lucru este că astăzi am avut privilegiul de a-i onora cu premii pe eroii noştri eliberaţi din captivitatea rusă şi pe membrii echipei noastre - cei care lucrează pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Acum vreau să le mulţumesc încă o dată tuturor celor care se ocupă de această sarcină. Un total de 1.331 - atât de mulţi - au fost deja eliberaţi de la declanşarea războiului pe scară largă. Şi nu vom lăsa niciun ucrainean în închisorile, lagărele şi carcerele ruseşti. Ne amintim de toată lumea. Va veni ziua - îi vom primi din nou liberi”, a transmis Zelenski.
El a mai pus că în zonele eliberate de ruşi, în special în oraşul şi regiunea Herson viaţa începe să reintre în normal graţie solidarităţii. „Sunt oameni din diferite regiuni - toată lumea s-a unit, a răspuns la apelul de ajutor... Aceştia sunt lucrătorii noştri din domeniul energiei, constructorii, lucrătorii din domeniul comunicaţiilor, echipele de reparaţii, întreprinderile, liderii locali, specialiştii în deminare”, a enumerat Zelenski transmiţându-le mulţumiri.
El a mai spus că în această săptămână, în doar câteva zile, au fost găsite peste 200 de dispozitive explozive, iar operaţiunile de deminare continuă.