Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni luptă în Bakhmut, regiunea Donețk, fotografie din 20 noiembrie 2022
Soldații ucraineni luptă în Bakhmut, regiunea Donețk, fotografie din 20 noiembrie 2022

Războiul din Ucraina | Forțele ruse au lovit din nou zone civile din sudul țării. Zelenski critică plafonul de 60 de dolari pentru petrol

Ziua 284 a invaziei: În timp ce Rusia susține că nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, Ucraina spune că plafonul de preţ ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

14:50 5.12.2022

Sirenele de raid aerian sună la Kiev, în timp ce Rusia lansează un nou atac cu rachete

Peste 100 e rachete lansate de bombardierele rusești și rachete Kalibr lansate pe mare, au fost lansate din Rusia asupra Ucrainei, conform estimărilor The Guardian. Primele rachete ar fi atins ținte în jurul orei locale 14.15. Ucraina a declarat că Rusia a declanșat un nou atac de rachete, în timp ce alertele aeriene au răsunat în multe părți ale țării, inclusiv la Kiev.

Sirenele au sunat în capitală și în mare parte a Ucrainei în ceea ce oficialii au descris ca fiind cel mai recent dintr-un val de lovituri cu rachete rusești, a informat Reuters.

„Rachetele au fost deja lansate”, a declarat Yuriy Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene. Nu s-a vorbit imediat despre vreo pagubă sau victime.

Ar putea exista și un al doilea val de rachete îndreptate spre capitală, care urmează să decoleze la câteva minute după, au estimat forțele armate ucraineni.

„Nu ignorați alarma”, a făcut apel la populație, Andriy Yermak, consilier al președintelui ucrainean.

18:24 4.12.2022

Forțele ruse au lovit din nou zone civile din sudul Ucrainei

Oficiali ucraineni au raportat atacuri rusești în două regiuni din sud în cursul nopții de sâmbătă și duminică dimineață devreme. Potrivit acestora, atacurile au avariat clădiri, dar nu au fost raportate victime, relatează CNN.

În Zaporojie, șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh, a informat că mai multe lovituri rusești au avut loc într-un sat din regiune. Loviturile nu au provocat victime, dar au fost avariate numeroase case și liniile de electricitate, potrivit lui Staruh.

În regiunea vecină Dnipropetrovsk, oficialii locali au raportat bombardamente în apropiere de orașul Nikopol.

16:42 4.12.2022

Ucraina a exportat cu 30% mai puține cereale decât anul trecut

Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până în prezent în sezonul 2022/23, în scădere cu 29,6% față de cele 25,8 milioane de tone exportate în aceeași perioadă a sezonului precedent, arată datele Ministerului Agriculturii, citate de Reuters.

După o blocadă de aproape șase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise la sfârșitul lunii iulie, în baza unui acord între Moscova și Kiev, mediat de ONU și Turcia.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acordul a permis Ucrainei să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole.

16:01 4.12.2022

Mai mult de 500 de localităţi ucrainene, fără energie electrică

Mai mult de 500 de localităţi ucrainene erau încă fără energie electrică, duminică, după săptămâni de atacuri aeriene ruse asupra reţelei electrice, a declarat un oficial al Ministerului de Interne.

„Inamicul continuă să atace infrastructura esenţială a ţării. În prezent, 507 localităţi din opt regiuni ale ţării noastre sunt întrerupte de la alimentarea cu energie electrică”, a declarat adjunctul ministrului de interne Evgheni Ienin pentru televiziunea ucraineană, relatează AFP.

„Regiunea Harkov este cea mai afectată, cu 112 sate izolate”, a adăugat Ienin.
Alte 90 de sate au rămas fără electricitate în regiunile Doneţk şi Herson, a spus el, împreună cu altele din regiunile Nikolaev, Zaporojie şi Lugansk.

Întreruperile zilnice repetate de curent au lăsat milioane de oameni fără căldură sau lumină, în timp ce temperaturile exterioare au scăzut sub zero Celsius (32 Fahrenheit) în ultimele zile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG