3 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului
Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România a trecut de 3 milioane, conform datelor transmise joi de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada preconflict, începând din 10 februarie.
„În data de 07.12.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 124.500 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 41.600 de mijloace de transport”, potrivit unui comunicat dat de Poliţia de Frontieră.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia are un „sistem de tranșee aproape continuu”
Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a situației din Ucraina, potrivit surselor sale de informații, relatează The Guardian. Acesta a declarat că Rusia are un „sistem de tranșee aproape continuu” pe o porțiune de 60 km între Svatove, în regiunea Luhansk, și granița cu Rusia. Ministerul Apărării de la Londra a adăugat, totuși, că adâncimea apărării rămâne „neclară”.
Kremlin: „Încă e nevoie” de eliberarea sudului și estului Ucrainei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este în continuare hotărâtă să recucerească teritoriile din estul și sudul Ucrainei pe care președintele Vladimir Putin le-a revendicat ca fiind ale sale, potrivit The Guardian.
Putin a anunțat în luna septembrie că a anexat patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk - după ce a organizat referendumuri ilegale pentru a le alipi cele patru regiuni la teritoriul Federației Ruse.
Cu toate acestea, Moscova nu deține controlul deplin asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene ocupate.
Întrebat dacă Rusia intenționează să cucerească alte teritorii în afara celor patru regiuni, el a răspuns:
„Nu se pune problema de așa ceva. Cel puțin, nu au existat declarații în acest sens”.
Vladimir Putin: Vom continua să atacăm rețeaua electrică a Ucrainei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia va continua să atace rețeaua electrică a Ucrainei, în ciuda criticilor venite dinspre Occident.
Potrivit The Guardian, Putin a prezentat loviturile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei drept replică la atacurile Kievului asupra podului Kerci, dar și a distrugerii liniilor electrice ce pleacă de la centrala nucleară Kursk.
„Se face multă vâlvă cu privire la loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei țări vecine. Da, facem acest lucru. Dar cine a început?” a declarat Putin la o ceremonie de premiere la Kremlin, potrivit Agenției France Presse, spunând despre critici că „nu vor interfera cu misiunile noastre de pe teren”.