Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu tunul în Bakhmut pe 8 noiembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Kievul ar putea rămâne fără energie electrică și căldură. Prețul petrolului la minim istoric

Ziua 288 de război. Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear se află „în creștere”. Autoritățile de la Kiev susțin că Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean.

07:07 8.12.2022

Cel puţin şase civili ucişi şi alţi cinci răniţi într-un atac rus la Kurahove, în apropiere de Doneţk

Cel puţin şase civili au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi, într-un atac rus, miercuri, la Kurahove, un oraş situat la 50 de kilometri vest de Doneţk, în estul Ucrainei, deplânge preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„Teroriştii au atacat liniştitul oraş Kurahova. O piaţă, o autogară, benzinării şi blocuri de locuinţe au fost ţinte ale atacurilor. Cel puţin şase civili au fost ucişi, cinci au fost răniţi”, a declarat el pe reţele de socializare.

Zelenski face acest anunţ în plină contraofensivă ucvraineană şi după ce Vladimir Putin a dat asigurări că nu va folosi arma nucleară decât „ca mijloc de apărare” şi „ca răspuns” la un eventual atac inamic de acest fel pe teritoriul rus.

07:10 8.12.2022

Zelenski: Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii


Preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri seară, o victorie obţinută de Banca de Economii de Stat a Ucrainei într-un proces început în 2015 împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea.

„Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii”, afirmă el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în regiunea Herson patru poliţişti, între care şi şeful Poliţiei din regiunea Cherkasî, au murit din cauza minelor ruseşti, iar doctorii încearcă să le salveze viaţa altor patru poliţişti.
El a adăugat că în regiunea Doneţk armata rusă a desfăşurat un atac „foarte brutal şi indiscutabil intenţionat” la Kurakhove, asupra civililor aflaţi „la piaţă, în lift, la benzinărie, în staţia de autobuz, într-o clădire rezidenţială”. Până în prezent sunt zece morţi şi mai mulţi răniţi.

Zelenski a menţionat că a avut loc o şedinţă în care s-au prezentat rapoarte ale comandanţilor şi s-a analizat situaţia din anumite direcţii. El a explicat că în regiunea Doneţk, în districtul Bakhmut sunt confruntări dure.

Preşedintele Ucrainei a spus că, în cadrul unei alte întâlniri, s-a discutat despre sistemul energetic, stabilizarea acestuia şi protecţia centralelor.

„Creştem constant generarea şi livrarea de electricitate – adăugăm volum aproape în fiecare zi. Dar nu trebuie să uităm – şi nimeni nu ar trebui să uite – că acum este imposibil să restabilim 100% sistemul energetic aşa cum era înainte de începerea terorii energetice ruseşti. Avem nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate se menţin în majoritatea oraşelor şi districtelor”, a explicat Zelenski, menţionând că numărul cel mai mare de întreruperi este în Kiev şi în regiune, în regiunile Liov, Jitomîr, Hmelniţki, Poltava, Viniţia şi Transcarpatia.

El a adăugat că miercuri a fost Ziua Auto-guvernării Locale, mulţumindu-le celor care îşi protejează comunitatea la nivelul lor, care se ocupă de apărare şi pregătesc totul ca acea comunitate să poată trece mai uşor peste această iarnă.

„Astăzi am înregistrat un rezultat foarte important în Franţa. Curtea Supremă a Franţa a menţinut decizia de recuperare în favoarea Băncii de Economii de Stat a Ucrainei de la statul agresor. Suma cu dobândă sporită este de aproape 1,5 miliarde de dolari. Acest proces în justiţie a trenat din 2015. Peste şase ani de eforturi, zeci de mii de pagini de documente legale, multe speranţe şi nu mai puţin scepticism exprimat de unii... Dar este această victorie pentru Ucraina. Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii. Aceasta este prima victorie a unei companii de stat în procese împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea şi mulţumesc tuturor celor care s-au asigurat că ajungem la acest rezultat”, a subliniat Zelenski.

07:12 8.12.2022

Preţurile petrolului au scăzut miercuri la noi minime ale acestui an

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproape 3%, la noi minime ale acestui an, în tranzacţii volatile, după ce datele guvernamentale americane au arătat o creştere neaşteptat de mare a stocurilor de combustibili, alimentând temerile legate de cererea pe o piaţă deja speriată de o economie incertă, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrarea în februarie au scăzut cu 2,18 dolari, la 77,17 dolari pe baril, reprezentând o pierdere de 2,8%.

Preţul ţiţeiului american a coborât cu 2,24 dolari, la 72,01 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au încheiat tranzacţiile la noi minime ale acestui an.

Stocurile de produse distilate din SUA au înregistrat o creştere de 6,2 milioane de barili, potrivit Energy Information Administration, depăşind cu mult estimările pentru o creştere de 2,2 milioane de barili. Stocurile de benzină au urcat cu 5,3 milioane de barili faţă de aşteptările pentru o creştere de 2,7 milioane de barili.

07:28 8.12.2022

350 de instalații de gaze naturale

Oleksiy Chernishov, directorul general al companiei de petrol și gaze Naftogaz, a declarat că recentele atacuri rusești au avariat 350 de instalații de gaze naturale, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, atacurile au generat o pierdere a capacității de producție de gaze de aproximativ 700 de milioane de dolari, informează The Kyiv Independent.

Chernishov a declarat, în cadrul unui eveniment al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, că producția Ucrainei ar trebui să fie în mare parte restabilită până la sfârșitul acestui an. „Am început sezonul de încălzire; ne așteptăm ca acesta să fie cel mai greu de până acum”, a spus Chernishov, adăugând că energia este o altă armă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG