Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu tunul în Bakhmut pe 8 noiembrie 2022.
Un soldat ucrainean trage cu tunul în Bakhmut pe 8 noiembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Kievul ar putea rămâne fără energie electrică și căldură. Prețul petrolului la minim istoric

Ziua 288 de război. Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear se află „în creștere”. Autoritățile de la Kiev susțin că Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean.

19:42 8.12.2022

Ucraina colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Ministrul Ucrainei de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.

Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat Kuleba, citat de The Guardian, în timpul unei conferințe de presă comune alături de omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.

„Bineînțeles, suntem cu toții interesați să ne asigurăm că toate centralele nucleare, nu doar cea de la Zaporojie, se află în siguranță. Acest lucru este extrem de dificil de realizat fără a opri atacurile cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei, dar mergem înainte pas cu pas, cu înțelegere reciprocă cu AIEA”, a continuat el. „Există o regulă în diplomație conform căreia nu se convine nimic până când nu se convine totul.”

Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, Energoatom, a repetat mai devreme afirmațiile Kievului potrivit cărora Rusia folosește centrala nucleară drept depozit de arme.

Într-o declarație, Energoatom a afirmat că Rusia a mobilizat mai multe lansatoare de rachete, pe care le-a amplasat în apropierea reactorului numărul șase al centralei.

19:34 8.12.2022

Papa Francisc a plâns în timpul unei cuvântări despre Ucraina

Imagine cu Papa Francisc din timpul vizitei sale tradiționale de Crăciun de la Treptele Spaniole, moment în care suveranul pontif a vărsat câteva lacrimi ca reacție la războiul din Ucraina, 8 decembrie 2022.
Imagine cu Papa Francisc din timpul vizitei sale tradiționale de Crăciun de la Treptele Spaniole, moment în care suveranul pontif a vărsat câteva lacrimi ca reacție la războiul din Ucraina, 8 decembrie 2022.

Papa Francisc a cedat joi, în timpul unei vizite tradiționale de Crăciun la Treptele Spaniole din centrul Romei, și a plâns în timp ce se ruga pentru pacea din Ucraina, scrie The Guardian.

„Mi-ar fi plăcut să vă aduc mulțumirile poporului ucrainean”, a transmis Papa Francisc în timpul cuvântării de Joi din capitala Italiei.

Reuters relatează că Francisc a fost nevoit să se oprească din vorbit și nu a putut continua timp de aproximativ 30 de secunde, în timp ce capul îi tremura.

Mulțimea, din care făcea parte și primarul Romei, Roberto Gualtieri, a aplaudat când și-a dat seama că suveranul pontif nu poate vorbi și când oamenii l-au văzut plângând.

17:39 8.12.2022

Explozii la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie

Orașul Berdiansk, din regiunea Zaporojie, surprins în luna aprilie a acestui an.
Orașul Berdiansk, din regiunea Zaporojie, surprins în luna aprilie a acestui an.

Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului Berdiansk, aflat la coasta Mării Azov, scrie The Guardian.

Potrivit publicației britanice, serviciile de urgență se îndreaptă spre locul incidentului. Nu au fost raportate victime.

Orașul Berdiansk a fost ocupat pe data de 27 februarie de către armata rusă.

16:18 8.12.2022

Vladimir Putin: Vom continua să atacăm rețeaua electrică a Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia va continua să atace rețeaua electrică a Ucrainei, în ciuda criticilor venite dinspre Occident.

Potrivit The Guardian, Putin a prezentat loviturile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei drept replică la atacurile Kievului asupra podului Kerci, dar și a distrugerii liniilor electrice ce pleacă de la centrala nucleară Kursk.

„Se face multă vâlvă cu privire la loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei țări vecine. Da, facem acest lucru. Dar cine a început?” a declarat Putin la o ceremonie de premiere la Kremlin, potrivit Agenției France Presse, spunând despre critici că „nu vor interfera cu misiunile noastre de pe teren”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG