Linkuri accesibilitate

O femeie inspectează dărâmăturile casei sale în urma bombardamentelor rusești de miercuri, în Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Putin: „Va trebui să se ajungă la un acord” pentru a pune capăt conflictului. SUA impun Moscovei noi sancțiuni

Ziua 289 de război. Forțele ucrainene spun că în regiunea Donețk luptele au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone.

Principalele evenimente

18:44 9.12.2022

SUA avertizează că Rusia își extinde arsenalul nuclear

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Rusia își extinde și modernizează arsenalul nuclear, în timp ce președintele Vladimir Putin se angajează în „sabotaje nucleare profund iresponsabile”.

„În timp ce Kremlinul își continuă războiul său dur și neprovocat împotriva Ucrainei, întreaga lume l-a văzut pe Putin angajându-se într-un joc de sabie nuclear profund iresponsabil”, a subliniat Austin la Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska, conform The Guardian.

17:09 9.12.2022

Energoatom: Doi angajați ai centralei nucleare din Zaporojie au fost răpiți

Forțele rusești i-au „bătut crunt” pe șeful departamentului de programe sociale al centralei nucleare din Zaporojie, Oleksii Trubenkov, și pe adjunctul său, Iurii Androsov, potrivit operatorului de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom.

Cei doi au fost bătuți în fața altor angajați ai centralei ocupate, fiind apoi luați de forțele ruse și duși într-o locație nedezvăluită, scrie Kyiv Independent.

De asemenea, trupele rusești l-au reținut pe Konstantin Beiner, șeful de tură al centralei, care este direct responsabil pentru securitatea nucleară și a radiațiilor, a adăugat operatorul energetic.

Prin aceste acțiuni, forțele de ocupație rusești încearcă „să câștige loialitatea” personalului pro-ucrainean, să forțeze mai mulți angajați să semneze contracte cu operatorul de stat rus de energie nucleară Rosatom și să raporteze conducerii ruse despre „sprijinul” personalului ucrainean, potrivit Energoatom.

Operatorul ucrainean a raportat pe 1 decembrie că noul „șef” numit de Rusia la conducerea centralei din Zaporojie, Iuri Cherniciuk, a primit ordin să încerce să convingă personalul să se transfere la Rosatom. El le-a promis presupuse „salarii mari, stabilitate și beneficii sociale”.

Trupele rusești controlează uzina de la începutul lunii martie și au folosit-o ca bază militară și pentru atacuri asupra Ucrainei, potrivit mai multor rapoarte ale autorităților ucrainene și ale oficialilor locali.

17:01 9.12.2022

Putin: Sunt posibile noi schimburi de prizonieri cu SUA

Vladimir Putin a susținut vineri o conferință de presă la Bișkek, în Kârgâzstan, unde a declarat că sunt posibile noi schimburi de prizonieri între SUA și Rusia.

Declarația acestuia venit după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout.

De asemenea, Putin a făcut noi amenințări în privința folosirii armelor nucleare. Liderul autocrat al Rusiei a promis că va șterge de pe fața pământului orice țară care îndrăznește să atace Rusia cu arme nucleare și a declarat că nu este nevoie să cheme trupe suplimentare pentru a lupta în Ucraina, transmite The Guardian.

15:52 9.12.2022

Rusia ar fi început să folosească un nou lot de drone iraniene în Ucraina

Rusia „și-a epuizat probabil stocul anterior de câteva sute de drone Shahed-131 și 136 și a primit acum o reaprovizionare”, deoarece Statul Major General al Ucrainei a raportat zilele acestea atacuri cu drone iraniene pentru prima dată în trei săptămâni, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Forțele armate ale Ucrainei au doborât 14 drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană în cursul nopții de 7 decembrie, a precizat Statul Major General în actualizarea sa zilnică. Forțele rusești au folosit dronele pentru a ataca regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie, potrivit guvernatorilor locali.

Precedentele încercări rusești de atacuri cu drone kamikaze iraniene în Ucraina au avut loc pe 17 noiembrie.

Washington Post a relatat pe 19 noiembri că Iranul și Rusia au ajuns la un acord pentru a asambla „sute de avioane fără pilot la bord” pe teritoriul rusesc.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat, de asemenea, că Rusia se pregătește pentru producția de drone kamikaze iraniene, conform Kyiv Independent.

Rusia a folosit drone kamikaze de producție iraniană în Ucraina începând din septembrie, lansând atacuri împotriva civililor și a instalațiilor energetice din întreaga țară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG