Linkuri accesibilitate

O femeie inspectează dărâmăturile casei sale în urma bombardamentelor rusești de miercuri, în Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Putin: „Va trebui să se ajungă la un acord” pentru a pune capăt conflictului. SUA impun Moscovei noi sancțiuni

Ziua 289 de război. Forțele ucrainene spun că în regiunea Donețk luptele au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone.

07:14 9.12.2022

Ucraina colaborează cu AIEA pentru a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Guvernul ucrainean colaborează cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomic (AIEA) cu scopul de a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie, deţinută de Rusia, relatează The Guardian.

Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus el la o conferinţă de presă comună cu omologul său slovac, Rastislav Káčer, la Kiev.

„Desigur, cu toţii suntem interesaţi să ne asigurăm că toate centralele nucleare, nu numai Zaporojie, sunt sigure. Acest lucru este extrem de dificil de realizat fără a opri atacurile ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei, dar mergem înainte pas cu pas prin înţelegere reciprocă cu AIEA”, a declarat Kuleba.

07:20 9.12.2022

Regiunile Doneţk şi Harkov, ţinta unor atacuri intense ale ruşilor

Armata ucraineană afirmă că aşezările din estul regiunii Doneţk şi nord-estul regiunii Harkov au fost ţinta unor atacuri intense ale ruşilor, relatează CNN.

„(Sunt) peste 20 de atacuri de la lansatoare de rachete multiple (ruseşti) asupra poziţiilor trupelor noastre şi aşezărilor de pe linia frontului”, a afirmat armata ucraineană.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a spus că forţele ruseşti menţin linia frontului de-a lungul graniţei dintre regiunile Harkov şi Lugansk şi că au bombardat aproape o duzină de aşezări în cursul zilei de joi.

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în părţile din nordul Harkovului, oraşele recent recuperate de forţele ucrainene, în apropiere de graniţa cu Rusia, sunt bombardate constant, inclusiv Vovceansk.

„Localităţile apropiate de linia frontului din sectorul Kupiansk sunt constant sub bombardamente”, a spus el, insistând că nu există perspectiva unei contraofensive a ruşilor. „Avem destule forţe şi mijloace în această şi în alte regiuni pentru a respinde duşmanul”, a adăugat el.

Mai la sud, linia frontului din Doneţk continuă să fie bombardată intens în aproape 20 de zone, potrivit Armatei, în special în jurul Bakhmut şi Avdiivka. Luptele din regiune au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone, cu cea mai mare parte a zonei rurale marcate de cratere.

07:23 9.12.2022

Zelenski: Sunt sigur că teroarea minelor se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiunea din Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este încredinţat că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune - teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a arătat Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

Zelenski a spus că a semnat decretele pentru decorarea post-mortem a patru poliţişti ale căror vieţi au fost curmate de minele ruseşti, miercuri, în regiunea Herson. „Au făcut totul pentru siguranţa ucrainenilor. Se întorceau după îndeplinirea uneia dintre sarcinile lor - au scos arme şi muniţii dintr-o ascunzătoare a ocupanţilor, multe dintre ele fiind lăsate în regiunea Herson - când poliţiştii au dat peste mine-capcană”, a relatat preşedintele. El a arătat că aceasta este forma de teroare rusă cu care ucrainenii se vor confrunta în anii ce vor urma şi a arătat că sunt peste 170 de mii de kilometri pătraţi de teritoriu periculos. „Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale. Mine terestre îngropate, mine-capacană cu fir, clădiri, maşini şi infrastructură minate”, a enumerat Zelenski.

El a spus că Marea Britanie, Canada, Japonia, Slovacia se numără printre ţările care ajută Ucraina în operaţiunile de deminare. „Ambasadorii şi donatorii United24 şi mulţi alţii înţeleg cât de important este ca Ucraina să nu fie lăsată singură cu problema teritoriului minat de ocupanţi”, a menţionat Volodimir Zelenski.

07:57 9.12.2022

Baschetbalista americană Brittney Griner, eliberartă într-un schimb de deţinuţi cu Rusia

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberartă într-un schimb de deţinuţi cu Rusia. După eliberare, Griner a sosit în capitala Emiratelor Unite Arabe, Abu Dhabi, la bordul unui avion privat de la Moscova. În schimbul ei, americanii l-au eliberat pe cetăţeanul rus Viktor Bout, un fost dealer de arme. Acesta a ajuns la Abu Dhabi de la Washington într-un alt avion privat, după ce a fost eliberat de autorităţile americane.

EAU și Arabia Saudită au spus într-o declarație de presă comună că schimbul a fost negociat de președintele EAU și de prințul moștenitor saudit.

Dubla campioană olimpică Griner, de 32 de ani, jucătoare la echipa americană din WNBA Phoenix Mercury, a fost arestată la 17 februarie, după ce la un aeroport din Moscova i s-a găsit mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagaje, procurat cu rețetă de la doctor, fiind condamnată în august la 9 ani de închisoare și amendă de un milion de ruble pentru trafic de droguri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG