Marea Britanie: Rusia a fost reaprovizionată cu drone iraniene
Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni, relatează The Guardian.
Statul major ucrainean a anunţat, marţi, că a doborât cel puţin paisprezece drone de tip Shahed-136, se menţionează în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina. Ultima dată când un avion Shahed-136 a fost doborât în Ucraina a fost pe 17 noiembrie, precizează raportul.
Iahtul unui oligarh rus confiscat în Sardinia a dispărut din port
Un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară, relatează „The Guardian".
Aldabra, nava de 22 de metri deţinută de Dmitri Mazepin, a fost văzută ultima dată pe insula italiană în vară. Miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi este tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin.
Vasul, care ar valora între 700.000 de euro şi 1 milion de euro, era ancorat în portul Olbia şi fusese confiscat în martie, când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Iahtul a rămas acolo până în iunie, când a dispărut cu câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.
„Mazepin ştia că se află pe listă, dar a reuşit să profite la maximum de perioada în care noi lucram pentru a stabili că vasul îi aparţinea, deoarece trebuia să investigăm lanţul de proprietate", a declarat o sursă din cadrul brigăzii de poliţie financiară din Sardinia. „Eram în curs de confirmare a proprietăţii, când a fost luată", a mai spus sursa "The Guardian".
Poliţia a declarat că Mazepin a angajat o companie străină, care, la rândul ei, a angajat un căpitan din Sardinia pentru a duce iahtul departe de Italia.
O investigaţie a poliţiei financiare din Olbia a descoperit că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, dar nu se ştie unde se află în prezent.
Vladimir Putin: Dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscurile de conflict
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscurile de conflict, relatează Reuters.
„Potenţialul de conflict în lume este în creştere, iar aceasta este o consecinţă directă a încercărilor elitelor occidentale de a-şi păstra dominaţia politică, financiară, militară şi ideologică prin orice mijloace”, a afirmat Vladirmir Putin.
„Ei sporesc în mod deliberat haosul şi agravează situaţia internaţională”, a acuzat Putin.
De asemenea, el a acuzat statele occidentale că ”exploatează” Ucraina şi îi folosesc poporul drept „carne de tun” într-un conflict împotriva Rusiei.
Liderul rus a făcut aceste afirmaţii într-un mesaj video transmis la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, grup ce reuneşte China, Rusia şi câteva foste ţări sovietice.
Putin a prezentat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care Moscova îl numeşte „operaţiune militară specială” – drept un conflict între Rusia şi Occident, criticându-i pe cei care au oferit sprijin militar şi financiar Kievului.
Un preot ucrainean, susținător al Rusiei
Un cleric creștin ortodox de rang înalt a fost acuzat de implicare în activități antiucrainene prin susținerea politicilor rusești în postări pe rețelele de socializare, a declarat serviciul de securitate ucrainean (SBU).
SBU a afirmat că un arhiepiscop dintr-o eparhie din vestul Ucrainei a distribuit postări care „au umilit onoarea și demnitatea națională a ucrainenilor” și „au contribuit la incitarea la dușmănie și ură religioasă”, relatează Reuters.
Clericul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost acuzat că a folosit un profil anonim pe Facebook pentru a răspândi „narațiuni ale propagandiștilor ruși”.
Declarația SBU a venit după mai multe raiduri asupra unor proprietăți folosite de o ramură ucraineană a bisericii ortodoxe, inclusiv complexul Pechersk Lavra din Kiev, vechi de 1.000 de ani, ca parte a operațiunilor de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”.
Un purtător de cuvânt al bisericii a declarat săptămâna trecută că aceasta a acționat întotdeauna în cadrul legislației ucrainene și că statul nu are niciun temei legal pentru a exercita presiuni asupra credincioșilor săi.