Linkuri accesibilitate

O femeie inspectează dărâmăturile casei sale în urma bombardamentelor rusești de miercuri, în Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 decembrie 2022.
O femeie inspectează dărâmăturile casei sale în urma bombardamentelor rusești de miercuri, în Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 decembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Putin: „Va trebui să se ajungă la un acord” pentru a pune capăt conflictului. SUA impun Moscovei noi sancțiuni

Ziua 289 de război. Forțele ucrainene spun că în regiunea Donețk luptele au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone.

Principalele evenimente

11:25 9.12.2022

Marea Britanie: Rusia a fost reaprovizionată cu drone iraniene

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni, relatează The Guardian.

Statul major ucrainean a anunţat, marţi, că a doborât cel puţin paisprezece drone de tip Shahed-136, se menţionează în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina. Ultima dată când un avion Shahed-136 a fost doborât în Ucraina a fost pe 17 noiembrie, precizează raportul.

11:31 9.12.2022

Iahtul unui oligarh rus confiscat în Sardinia a dispărut din port

Un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară, relatează „The Guardian".

Aldabra, nava de 22 de metri deţinută de Dmitri Mazepin, a fost văzută ultima dată pe insula italiană în vară. Miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi este tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin.

Vasul, care ar valora între 700.000 de euro şi 1 milion de euro, era ancorat în portul Olbia şi fusese confiscat în martie, când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Iahtul a rămas acolo până în iunie, când a dispărut cu câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.

„Mazepin ştia că se află pe listă, dar a reuşit să profite la maximum de perioada în care noi lucram pentru a stabili că vasul îi aparţinea, deoarece trebuia să investigăm lanţul de proprietate", a declarat o sursă din cadrul brigăzii de poliţie financiară din Sardinia. „Eram în curs de confirmare a proprietăţii, când a fost luată", a mai spus sursa "The Guardian".

Poliţia a declarat că Mazepin a angajat o companie străină, care, la rândul ei, a angajat un căpitan din Sardinia pentru a duce iahtul departe de Italia.

O investigaţie a poliţiei financiare din Olbia a descoperit că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, dar nu se ştie unde se află în prezent.

14:06 9.12.2022

Vladimir Putin: Dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscurile de conflict

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscurile de conflict, relatează Reuters.

„Potenţialul de conflict în lume este în creştere, iar aceasta este o consecinţă directă a încercărilor elitelor occidentale de a-şi păstra dominaţia politică, financiară, militară şi ideologică prin orice mijloace”, a afirmat Vladirmir Putin.

„Ei sporesc în mod deliberat haosul şi agravează situaţia internaţională”, a acuzat Putin.
De asemenea, el a acuzat statele occidentale că ”exploatează” Ucraina şi îi folosesc poporul drept „carne de tun” într-un conflict împotriva Rusiei.

Liderul rus a făcut aceste afirmaţii într-un mesaj video transmis la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, grup ce reuneşte China, Rusia şi câteva foste ţări sovietice.

Putin a prezentat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care Moscova îl numeşte „operaţiune militară specială” – drept un conflict între Rusia şi Occident, criticându-i pe cei care au oferit sprijin militar şi financiar Kievului.

15:47 9.12.2022

Un preot ucrainean, susținător al Rusiei

Un cleric creștin ortodox de rang înalt a fost acuzat de implicare în activități antiucrainene prin susținerea politicilor rusești în postări pe rețelele de socializare, a declarat serviciul de securitate ucrainean (SBU).

SBU a afirmat că un arhiepiscop dintr-o eparhie din vestul Ucrainei a distribuit postări care „au umilit onoarea și demnitatea națională a ucrainenilor” și „au contribuit la incitarea la dușmănie și ură religioasă”, relatează Reuters.

Clericul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost acuzat că a folosit un profil anonim pe Facebook pentru a răspândi „narațiuni ale propagandiștilor ruși”.

Declarația SBU a venit după mai multe raiduri asupra unor proprietăți folosite de o ramură ucraineană a bisericii ortodoxe, inclusiv complexul Pechersk Lavra din Kiev, vechi de 1.000 de ani, ca parte a operațiunilor de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”.

Un purtător de cuvânt al bisericii a declarat săptămâna trecută că aceasta a acționat întotdeauna în cadrul legislației ucrainene și că statul nu are niciun temei legal pentru a exercita presiuni asupra credincioșilor săi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG