Zelenski: „Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley”
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri, într-o intervenţie video, că angajamentul SUA de a furniza Kievului pentru prima dată vehicule de luptă Bradley este exact ceea ce are nevoie Ucraina, informează Reuters.
„Pentru prima dată vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie", a spus preşedintele Zelenski, mulţumindu-i preşedintelui american Joe Biden şi Congresului SUA. Volodimir Zelenski a adăugat că anunţul oficial a demonstrat că vizita sa la Washington din decembrie a produs rezultate concrete.
Șeful NATO, propus la Premiul Nobel pentru Pace
Un deputat norvegian a anunţat vineri că a propus candidatura şefului NATO, compatriotul său Jens Stoltenberg, la Premiul Nobel pentru Pace 2023, evidenţiind rolul său în faţa Rusiei în războiul din Ucraina, relatează AFP.
„Stoltenberg merită premiul pentru rolul său exemplar în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru Alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată împotriva unei ţări vecine paşnice", a scris pe pagina sa de Facebook Christian Tybring-Gjedde, reprezentant al dreptei populiste anti-imigraţie în Parlament.
Fost premier laburist al Norvegiei, şeful NATO "a înţeles din primele momente gravitatea şi semnificaţia agresiunii ruse pentru toate ţările care îşi bazează guvernarea pe democraţie şi libertăţi", a adăugat el.
Londra va găzdui o reuniune internaţională dedicată crimelor de război comise de Rusia în Ucraina
Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniştrilor justiţiei din mai multe ţări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie. Vicepremierul şi ministrul justiţiei Dominic Raab va găzdui întâlnirea la Lancaster House din Londra, alături de omologul său olandez Dilan Yesilgoz-Zegerius.
Participanţii vor asculta prezentarea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, despre activitatea instanţei şi rolul comunităţii internaţionale în susţinerea investigaţiilor sale.
Karim Khan investighează în prezent acuzaţiile conform cărora soldaţii ruşi au comis crime de război în timpul invadării Ucrainei, în contextul în care autorităţile de la Kiev susţin că au fost executaţi şi violaţi civili.
Dominic Raab a declarat că `forţele ruse ar trebui să ştie că nu pot acţiona fără consecinţe şi că vom sprijini Ucraina până când se va face dreptate. La aproape un an de la invazia ilegală, comunitatea internaţională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI astfel încât criminalii de război să poată fi traşi la răspundere pentru atrocităţile la care asistăm".
Întâlnirea din martie va permite ţărilor participante să stabilească modalităţi de a oferi ajutor suplimentar instanţei, conform ministerului britanic al justiţiei. Oficialii au spus că se are în vedere oferirea de sprijin practic, cum ar fi ajutarea la culegerea de informaţii şi transmiterea dovezilor cu privire la atrocităţile comise. Miniştrii vor discuta, de asemenea, despre cum să susţină victimele şi martorii să depună mărturie fără a le provoca acestora o suferinţă suplimentară.
Forțele ucrainene susțin că au ucis peste 110.000 de soldați ruși
Ucraina a actualizat numărul de soldaţi ruşi pe care crede că i-a ucis la 110.740, relatează The Guardian.
Statul major al forţelor armate a declarat în actualizarea sa de sâmbătă dimineaţă că alţi 490 de militari au fost ucişi vineri.
Cifrele nu au fost verificate independent de The Guardian, iar cifrele ruseşti diferă, deşi se crede că raportările de la Kremlin sunt cu mult sub numărul real de trupe ucise.