Linkuri accesibilitate

Război Israel-Hamas | Sute de morți după o explozie la un spital din Gaza. Președintele SUA merge în Israel „într-un moment critic”


Palestinieni răniți ajung la spitalul al-Shifa, în urma unui atac aerian al Israelului asupra orașului Gaza, luni, 16 octombrie 2023.
Palestinieni răniți ajung la spitalul al-Shifa, în urma unui atac aerian al Israelului asupra orașului Gaza, luni, 16 octombrie 2023.

Președintele SUA, Joe Biden, va vizita miercuri Israelul în semn de solidaritate. Statele Unite fac presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza. Bombardamente intense au avut loc marți în sudul Fâșiei Gaza, în urma cărora au murit zeci de civili și un lider Hamas.

Ziua 11 | Sumarul principalelor evenimente

  • Joe Biden în Israel. Președintele SUA va vizita Israelul miercuri. Joe Biden va merge apoi în Iordania, unde se va întâlni cu oficiali iordanieni, dar și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
  • Avertismentul Iranului. Ministrul iranian de Externe a declarat că Israelului nu i se va permite să intervină în Fâșia Gaza fără consecințe.
  • Atac asupra unui spital din Gaza. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza spune că peste 500 de oameni au murit în urma unui atac aerian de marți seară asupra spitalului al-Ahli.
  • 200 de civili răpiți. Israelul a identificat 199 de civili răpiți de Hamas. Pe de altă parte, medicii legiști încă încearcă să identifice sute de oameni uciși de militanți în incursiunea din 7 octombrie.
  • Posibilă schimbare de plan. Armata israeliană spune că se pregăteşte pentru „următoarele etape ale războiului” împotriva Hamas, dar că „s-ar putea să fie diferit” de o ofensivă terestră în Fâșia Gaza.
  • Sute de mii de palestinieni, încă în nordul Fâșiei Gaza. Autoritățile militare israeliene au declarat că 600.000 de persoane au fugit din nordul Fâșiei Gaza, dar a precizat că alte „câteva sute de mii” sunt încă în nord.
  • Situația din Gaza se înrăutățește. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni este copleșită și și-a mutat operațiunile într-un depozit din sudul Fâșiei Gaza. Punctul de trecere al frontierei între Gaza și Egipt rămâne închis.
  • Oficial român la Tel Aviv. Premierul Marcel Ciolacu a vizitat marți Israelul, unde a primit asigurări de la omologul israelian Beniamin Netanyahu că va sprijini evacuarea cetățenilor români din Gaza.

Ora 20:55 - Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că o lovitură aeriană israeliană a lovit marți un spital din orașul Gaza, provocând moartea a sute de persoane.

Autoritățile palestiniene au declarat că cel puțin 500 de persoane au fost ucise. Dacă se confirmă, atacul ar fi de departe cel mai mortal atac aerian israelian din cele cinci războaie purtate din 2008 încoace, transmite Associated Press.

Fotografiile de la spitalul al-Ahli arătau focul care a cuprins holurile clădirii, sticlă spartă și părți de corpuri împrăștiate.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavre ale palestinienilor uciși la spitalul Ahli Arab din centrul orașului Gaza, după ce au fost transportate la spitalul Al-Shifa, la 17 octombrie 2023.
Cadavre ale palestinienilor uciși la spitalul Ahli Arab din centrul orașului Gaza, după ce au fost transportate la spitalul Al-Shifa, la 17 octombrie 2023.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavre ale palestinienilor uciși la spitalul Ahli Arab din centrul orașului Gaza, după ce au fost transportate la spitalul Al-Shifa, la 17 octombrie 2023.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene spune, potrivit BBC, că nu se cunoaște cauza incidentului și că armata cercetează detaliile.

Contraamiralul Daniel Hagari a spus că sunt încă analizate informaţiile privind un posibil atac aerian israelian împotriva spitalului din Gaza.

Hagari a spus că nu are încă toate informaţiile, iar detalii suplimentare vor fi furnizate atunci când va fi posibil. El a mai declarat că nu ştie încă dacă explozia a fost în urma unui atac israelian.

„Există o mulţime de lovituri aeriene, o mulţime de rachete eşuate şi o mulţime de rapoarte false din partea Hamas”, a spus oficialul.

Mai multe spitale din orașul Gaza au devenit refugii pentru sute de persoane, în speranța că vor fi scutite de bombardamente, după ce Israelul a ordonat tuturor locuitorilor din oraș și din zonele învecinate să se evacueze în sudul Fâșiei Gaza.

Ora 20:15 - Oficialii americani au încercat marți să convingă Israelul să permită livrarea de provizii către civilii din Fâșia Gaza, către organizații și către spitale, după zile întregi în care a fost discutată crearea de coridoare umanitare, dar fără succes, relatează AP.

Israelul a interzis furnizarea apei, a combustibilului și a alimentelor în Gaza de la atacul brutal al Hamas de săptămâna trecută.

Un brutar palestinian coace pâine pe lemne de foc, pe fondul lipsei de combustibil și de energie electrică, în Khan Younis, sudul Fâșiei Gaza, 16 octombrie 2023.
Un brutar palestinian coace pâine pe lemne de foc, pe fondul lipsei de combustibil și de energie electrică, în Khan Younis, sudul Fâșiei Gaza, 16 octombrie 2023.

Secretarul de stat american Antony Blinken a obținut un acord cu premierul israelian Beniamin Netanyahu pentru a discuta despre crearea unui mecanism de livrare a ajutoarelor pentru cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului asediat.

Cu toate acestea, până marți seară, acordaul nu fusese anunțat și de către oficialii israelieni.

Mai mult, un oficial israelian de rang înalt a declarat că țara sa a cerut garanții că militanții Hamas nu vor confisca nicio livrare de ajutoare.

Tzahi Hanegbi, șeful Consiliului Național de Securitate al Israelului, a sugerat că intrarea ajutoarelor depinde, de asemenea, de întoarcerea ostaticilor deținuți de Hamas.

„Întoarcerea ostaticilor, care este sacră în ochii noștri, este o componentă cheie în orice efort umanitar”, a declarat el, făcând referire la cei aproximativ 200 de civili răpiți de Hamas în atacul din 7 octombrie.

Ora 19:00 - Patru luptători Hezbollah au fost uciși în luptele de la granița Israelului cu Liban

Luptele au continuat marți de-a lungul graniței dintre Liban și Israel, soldându-se cu patru luptători Hezbollah morți, cel mai mare număr într-o singură zi de când grupul militant și armata israeliană au început să se confrunte, săptămâna trecută, scrie AP.

Escaladarea vine pe fondul temerilor că războiul s-ar putea extinde în Liban, unde Hezbollah și-a exprimat sprijinul puternic față de grupul militant palestinian Hamas.

Până în prezent, schimburile de artilerie dintre Hezbollah și Israel s-au limitat la câteva orașe de-a lungul graniței.

Ora 18:05 - 3.000 de morți și peste 12.000 de răniți în Gaza

Aproximativ 3.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie, afirmă Ministerul palestinian al Sănătății într-un nou bilanț preluat de BBC.

Ministerul mai spune că 12.500 de oameni au fost răniți.

În Cisiordania, 61 de palestinieni au fost uciși, iar peste 1.250 au fost răniți.

O familie de palestinieni care a fugit din orașul Gaza spre sudul enclavei, în orașul Khan Younis, așteaptă să înceapă călătoria înapoi spre casa din nordul teritoriului, 17 octombrie 2023.
O familie de palestinieni care a fugit din orașul Gaza spre sudul enclavei, în orașul Khan Younis, așteaptă să înceapă călătoria înapoi spre casa din nordul teritoriului, 17 octombrie 2023.

Ora 17:30 - Un spital din sudul Fâșiei Gaza spune că a primit ordin de evacuare

Un spital din orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza la granița cu Egiptul, afirmă că a primit două avertismente israeliene de a evacua unitatea, deși se află în zona în care Israelul le-a spus civililor să se refugieze, transmite Associated Press.

Sohaib al-Hams, directorul Spitalului Kuweit, a declarat că personalul nu va abandona spitalul, iar medicii vor continua să primească pacienți pe fondul atacurilor aeriene israeliene neîncetate.

„Nu ne vom părăsi locurile și nu ne vom abandona oamenii”, a declarat al-Hams într-un videoclip pe pagina oficială de Facebook a spitalului.

El a adăugat că spitalele din Gaza reprezintă ultima linie roșie și că Israelul le-a depășit pe toate celelalte.

Ora 17:15 - Un comandant de rang înalt al Hamas a fost ucis de un atac aerian

Aripa militară a Hamas (Brigăzile Qassam) a declarat marți că o lovitură aeriană israeliană în centrul Fâșiei Gaza l-a ucis pe comandantul principal al militanților, Ayman Nofal.

Nofal este cel mai important militant care a fost ucis până acum în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Times of Israel scrie că Nofal era responsabil de zona centrală din Gaza a Brigăzilor Qassam și că se ascundea în tabăra de refugiați Bureij.

Ora 16:00 - Armata israeliană lasă de înțeles că și-a schimbat planurile privind ofensiva terestră

Armata israeliană se pregăteşte pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva Hamas în Fâşia Gaza, dar planurile ar putea să nu fie conforme cu aşteptările larg răspândite privind o ofensivă terestră iminentă, a declarat marţi un purtător de cuvânt al forţelor de apărare israeliene (IDF).

„Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensiva terestră. S-ar putea să fie ceva diferit”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht într-un briefing de presă.

Armata israeliană a anunţat că a lovit peste 200 de ţinte Hamas şi ale Jihadului Islamic Palestinian în Gaza în timpul nopţii de luni spre marți, potrivit News.ro.

Localnicii caută victime sub dărâmăturile unei clădiri distruse de lovituri israeliene în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 17 octombrie 2023.
Localnicii caută victime sub dărâmăturile unei clădiri distruse de lovituri israeliene în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, 17 octombrie 2023.

Potrivit IDF, printre locaţiile vizate se numără un sediu unde au fost ucişi mai mulţi membri Hamas şi o bancă folosită de Hamas.

De asemenea, nave ale Marinei Militare au efectuat bombardamente, inclusiv împotriva centrelor de comandă ale Hamas şi a locurilor de depozitare a armelor din oraşul Gaza.

Şeful CENTCOM a venit în Israel pentru discuţii cu oficialii din domeniul apărării

Șeful Comandamentului Central al Statelor Unite a aterizat marţi în Israel pentru a se întâlni cu oficiali israelieni din domeniul apărării, scrie The Times of Israel.

CENTCOM afirmă că generalul Michael Kurilla se va întâlni cu şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, cu ministrul apărării Yoav Gallant pentru „a obţine o înţelegere clară a necesităţilor de apărare ale Israelului, pentru a sublinia eforturile de susţinere ale SUA în vederea evitării extinderii conflictului şi pentru a reitera sprijinul de neclintit al Departamentului Apărării pentru Israel”.

„Sunt aici pentru a mă asigura că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi mă concentrez în special pe evitarea extinderii conflictului de către alte părţi”, a spus generalul Michael Kurilla în comunicat.

Ora 15:35 - Regele Abdullah: Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt

Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat marți împotriva încercărilor de a împinge refugiații palestinieni în Egipt sau în Iordania, adăugând că situația umanitară trebuie rezolvată în Fâșia Gaza și în Cisiordania.

„Aceasta este o linie roșie, pentru că eu cred că acesta este planul anumitor suspecți de serviciu de a încerca să creeze probleme de facto pe teren. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt”, a declarat regele Abdullah, într-o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, scrie Reuters.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a avertizat Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas.

Ora 15:10 - ONU spune că alimentele se epuizează în Gaza

Pe lângă penuria gravă de apă, Fâșia Gaza este în criză de alimente, iar în magazine au mai rămas alimente doar pentru câteva zile, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU.

Oameni gătesc mâncare cu lemne, pe fondul lipsei de combustibil și de gaz, pentru a asigura hrană pentru palestinienii strămutați, în orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, 15 octombrie 2023.
Oameni gătesc mâncare cu lemne, pe fondul lipsei de combustibil și de gaz, pentru a asigura hrană pentru palestinienii strămutați, în orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, 15 octombrie 2023.

Magazinele mai au la dispoziție doar stocuri de alimente esențiale pentru patru sau cinci zile, a declarat purtătorul de cuvânt, Abeer Etefa, potrivit Associated Press.

În depozite există suficiente alimente pentru aproximativ două săptămâni, dar acestea sunt greu accesibile, deoarece se află în orașul Gaza, unde Israelul a ordonat evacuarea locuitorilor.

Dintre cele cinci mori din Gaza, doar una funcționează, activitatea celorlalte fiind oprită din cauza problemelor de securitate și a lipsei de combustibili și electricitate.

Abeer Etefa a declarat că principala provocare pentru PAM este de a reuși să facă rost de alimente în magazine, pe fondul bombardamentelor constante. Cozi lungi se formează în fiecare zi în fața celor câteva brutării care mai pot funcționa.

13:20 - Premierul român se află în Israel. Marcel Ciolacu condamnă atacurile teroriste Hamas și cere protejarea civililor de ambele părți.

Premierul român s-a întâlnit marți cu omologul său israelian, Beniamin Netanyahu.

„Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care, în mod tragic, s-au regăsit și cetățeni de origine română”, a spus Marcel Ciolacu.

„Suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe teribile asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, aflat în Israel, condamnă atacurile teroriste Hamas și cere protejarea civililor de ambele părți.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, aflat în Israel, condamnă atacurile teroriste Hamas și cere protejarea civililor de ambele părți.

Prim-minstrul român a mai spus că România este alături de Israel și dreptul său de a se apăra, numind Hamas „o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană, pentru a satisface interesele sale extremiste”.

„România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile”, a mai spus premierul României.

La rândul său, premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus că autoritățile de la Tel Aviv vor oferi tot sprijinul posibil pentru evacuarea cetățenilor români din Gaza.

12:00 - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că nimeni nu va putea opri musulmanii din întreaga lume și forțele de rezistență dacă crimele Israelului în Gaza continuă, transmite Reuters citând televiziunea de stat iraniană.

Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au continuat cu distrugeri semnificative. Medicii palestinieni din Gaza se luptă să salveze vieți sub asediul și bombardamentele israeliene, transmite AP.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că bombardamentele israeliene lansate după atacul sângeros al Hamas a ucis peste 2.700 de palestinieni, mulți dintre ei femei și copii. Autoritățile sanitare din Gaza cred că 1.200 de persoane, printre care aproximativ 500 de copii, sunt prinse sub dărâmături.

Mii de palestinieni sunt prinși sub dărâmături
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

11.20 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat Iranul și Hezbollah să nu intervină în conflictul din Israel.

Declarația oficialului german a fost făcută după întâlnirea cu regele Abdullah al Iordaniei.

Avertismentul vine după ce ​ministrul de Externe al Iranului a declarat luni că e posibilă o „acţiune preventivă”. Oficialul iranian a spus că Israelului nu i se va permite să întreprindă nicio acţiune în Fâşia Gaza fără a suporta consecinţe, relatează Reuters.

La întâlnirea cu Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, Olaf Scholtz, a avertizat Iranul și Hezbollah să nu intervină în conflictul din Israel.
La întâlnirea cu Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, Olaf Scholtz, a avertizat Iranul și Hezbollah să nu intervină în conflictul din Israel.

Premierul român Marcel Ciolacu se află în Israel

Prim-ministrul se va întâlni cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, și cu reprezentanții comunității românești din această țară, afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă, potrivit unui comunicat al guvernului.

Marcel Ciolacu se va întâlni și cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

„Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

O forţă operaţională amfibie formată din mii de marinari şi puşcaşi marini americani se îndreaptă spre Israel

Militarii sunt la bordul unor nave de război în cazul în care conflictul Israel - Hamas se extinde, potrivit The Washington Post. Pentagonul a desfăşurat două portavioane în estul Mediteranei după atacurile Hamas asupra Israelului.

Ajutorul SUA descurajează războiul total cu Hezbollah, nu invazia noastră în Gaza, au declarat reprezentanții armatei israeliene (IDF), potrivit Jerusalem Post. Purtătorul de cuvânt al IDF a mai spus că navele americane oferă Israelului un nivel suplimentar de apărare împotriva atacurilor.

Grupul amfibiu Bataan, care numără peste 4.000 de marinari şi puşcaşi marini, se va alătura unei flote americane în creştere în largul coastelor Israelului, care va include două portavioane şi nave de escortă.
Grupul amfibiu Bataan, care numără peste 4.000 de marinari şi puşcaşi marini, se va alătura unei flote americane în creştere în largul coastelor Israelului, care va include două portavioane şi nave de escortă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că Bruxelles-ul va organiza un pod aerian umanitar către Fâşia Gaza

„Primele două zboruri vor pleca săptămâna aceasta, aducând provizii umanitare în Gaza”, a spus Ursula von der Leyen.

„Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar şi de sprijin, ei nu pot plăti preţul barbariei Hamas”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene, conform Reuters.

Sâmbătă, Ursula von der Leyen a anunţat că ajutorul umanitar al UE pentru Gaza va fi triplat, de la 25 de milioane de euro la 75 de milioane de euro.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că Bruxelles-ul va organiza un pod aerian umanitar către Fâşia Gaza.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că Bruxelles-ul va organiza un pod aerian umanitar către Fâşia Gaza.

Marți dimineața la ora 3.00, ora locală, Antony Blinken a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, va vizita miercuri Israelul.

„Președintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul și angajamentul nostru ferm față de securitatea sa”, a spus Blinken, care a adăugat:

„Israelul are dreptul și într-adevăr datoria de a-și apăra poporul de Hamas și de alți teroriști și de a preveni atacuri viitoare”.

Șeful diplomației SUA a mai spus că președintele american se va interesa de nevoile militare ale Israelului și va colabora cu Congresul pentru a le îndeplini.

Vizita președintelui SUA în Israel vine după ce Joe Biden a avertizat că o nouă ocupaţie israeliană în Gaza ar fi o „mare greşeală” și a îndemnat Israelul la reținere.

Secretarul de stat Anthony Blinken a reafirmat susținerea SUA pentru Israel și preocuparea pentru limitarea victimelor civile din Gaza.
Secretarul de stat Anthony Blinken a reafirmat susținerea SUA pentru Israel și preocuparea pentru limitarea victimelor civile din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a anunțat, de asemenea, că Joe Biden va călători apoi în Iordania unde se va întâlni cu regele Abdullah al II-lea, cu liderul palestinian Mahmud Abbas și cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

Sunt lideri cu care Antony Blinken s-a întâlnit deja în turneul pe care l-a făcut în ultimele zile în șase țări arabe.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat, care a inclus, de asemenea, o vizită a secretarului Apărării, Lloyd Austin, și desfășurarea a două portavioane americane în Marea Mediterană.

„Acesta va fi un război lung, prețul va fi mare, dar vom câștiga, pentru Israel, pentru poporul evreu și pentru valorile în care ambele țări cred”, i-a spus Gallant lui Blinken.

SUA sunt preocupate și de limitarea crizei umanitare din Gaza

Secretarul de stat Antony Blinken a precizat de asemenea că Israelul a promis să colaboreze cu Statele Unite pentru a permite intrarea asistenței străine.

El a spus că cele două părți au convenit să „dezvolte un plan” privind asistența externă. Oficialii nu au stabilit un calendar, dar un fost ambasador al SUA, David Satterfield, a fost numit ca organizator și coordonator al ajutorului umanitar.

Joe Biden este foarte interesat „să audă de la Israel cum își va desfășura operațiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile și să permită asistenței umanitare să curgă către civilii din Gaza într-un mod care nu aduce beneficii Hamas”, a spus Anthony Blinken.

Situația umanitară din Gaza este critică. Foto: Palestinieni răniți ajung la Spitalul al-Shifa în urma atacurilor aeriene israeliene asupra orașului Gaza, în centrul Fâșiei Gaza, luni, 16 octombrie 2023.
Situația umanitară din Gaza este critică. Foto: Palestinieni răniți ajung la Spitalul al-Shifa în urma atacurilor aeriene israeliene asupra orașului Gaza, în centrul Fâșiei Gaza, luni, 16 octombrie 2023.

Punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, a fost închis în ciuda eforturilor SUA.

Blinken a declarat că Statele Unite împărtășesc preocupările Israelului cu privire la Hamas și vor lua măsuri dacă acesta oprește sau deviază ajutorul.

Între timp, situația din Gaza se agravează. E în continuare o lipsă mare de apă potabilă continuă în Gaza, iar lucrătorii umanitari avertizează că există un risc mare de îmbolnăvire cauzat de consumul apei netratate.

Medicii sunt copleșiți de numărul pacienților și de penuria de apă, medicamente și energie.

Ajutoarele umanitare sunt în continuare blocate la granița dintre Egipt și Gaza.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG