Linkuri accesibilitate

Premierul israelian, de acord să-și trimită negociatorii în Egipt și Qatar


Premierul israelian a fost de acord să-și trimită negociatorii în Egipt și Qatar pentru discuții despre un eventual acord de încetare a focului.
Premierul israelian a fost de acord să-și trimită negociatorii în Egipt și Qatar pentru discuții despre un eventual acord de încetare a focului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost de acord să-și trimită negociatorii în Egipt și Qatar pentru discuții despre un posibil acord de încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni.

Biroul lui Netanyahu a spus că a vorbit cu șefii agențiilor de informații israeliene Shin Bet și Mossad și „a aprobat ca delegațiile lor să meargă în zilele următoare la Doha și Cairo”, cu mandatul de a continua negocierile, transmite Reuters.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat marți Israelului să ia măsuri pentru a preveni actele de genocid din Gaza. Curtea nu a ordonat, însă, încetarea focului în Gaza, așa cum a cerut Africa de Sud. De asemenea, CIJ a admis acuzațiile legate de un potențial genocid în Gaza. Israelul ceruse respingerea acuzațiilor.

Israelul trebuie să raporteze instanței în termen de o lună cu privire la ceea ce face pentru a respecta ordinul.

Cu toate că nu a ordonat încetarea focului în Gaza, Curtea Supremă a ONU a anunțat că nu respinge cazul de genocid împotriva Israelului, deschis de Africa de Sud.

„Curtea este pe deplin conștientă de amploarea tragediei umane care se desfășoară în regiune și este profund îngrijorată de pierderea continuă de vieți omenești și de suferința umană”, a spus Joan E. Donoghue, președintele Curții Internaționale de Justiție.

Președintele Curții a precizat că măsurile de urgență decise azi nu influențează în nici un fel procesul de genocid.

Vineri, Curtea Supremă a ONU a ordonat Israelului să permită mai multe ajutoare în Gaza, aflată în pragul foametei. Măsurile au fost solicitate de Africa de Sud ca parte a procesului în care acuză Israelul de genocid.

Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) spun că palestinienii din Fâșia Gaza se confruntă cu înrăutățirea condițiilor.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care a cerut încetarea imediată a focului în Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG