Linkuri accesibilitate

Război pentru șefia ANCOM, organizatoarea licitației 5G, în plină ofensivă a Huawei


PNL și USR vor ca noua conducere a ANCOM să fie stabilită de noul Parlament, în timp ce PSD și aliații săi încearcă să impună o nouă conducere până la alegeri, politizată

Războiul din Parlament pentru supremația asupra ANCOM a pornit după ce PNL și PSD au semnat împreună un proiect de lege privind modificarea modului de desemnare a conducerii instituției. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Comunicațiilor este cea care va organiza licitația pentru tehnologia 5G.

Disputa are loc în plină ofensivă a ambasadei Chinei și a companiei Huawei, cea care vrea să participe la licitația pentru implementarea tehnologiei 5G ca furnizor al echipamentelor, în condițiile în care autoritățile aflate acum în funcție au anunțat că nu doresc implicarea unor companii controlate de un alt stat, cum este cazul Huawei.

Deputatul USR, Cătălin Drulă, susține că între cele două evenimente există o legătură, iar firma Huawei a trimis invitații parlamentarilor pentru a participa la diferite acțiuni.

La câteva zile după ce președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, și-a anunțat reîntoarcerea în PSD în poziția de prim-vicepreședinte, colegul său de partid, Florin Iordache, a depus în Parlament un proiect de lege privind modificarea structurii de conducere a ANCOM. Inițiativa depusă în sesiune extraordinară permitea președintelui și vicepreședintelui ANCOM să facă parte dintr-un partid politic.

Proiectul lui Iordache a fost retras după câteva zile, dar o nouă inițiativă semnată de reprezentanți PSD, PNL, UDMR, PMP, Pro România și grupul minorităților naționale a fost depusă în Parlament. Surpriza pentru unii inițiatori a fost că ea a primit foarte rapid votul în plenul Camerei Deputaților, la doar câteva zile după ce a fost înregistrată de Biroul Permanent.

Proiectul prevede înființarea un Comitet de reglementare, care include, pe lângă președinte și doi vicepreședinți, alți patru membri numiți de Parlament. În actuala structură parlamentară, avantajul este de partea PSD, care poate numi cei mai mulți oameni, grație majorității pe care o controlează la vot.

PSD a schimbat în ultimii trei ani de mai multe ori procedura de numire a șefului ANCOM. La venirea social-democraților la guvernare, premierul era cel care propunea președintele instituției, iar președintele României făcea numirea. După ce Sorin Grindeanu a fost pus de Liviu Dragnea în fruntea instituției, fostul lider al PSD și-a luat și o măsură de precauție: șeful ANCOM putea să fie schimbat în Parlament, mandatul său nu mai era de șase ani. În ultima sesiune din această legislatură parlamentară, PSD propune ca președintele ANCOM să fie votat în Parlament, să nu facă parte dintr-un partid, iar mandatul să fie de șase ani.

Sorin Grindeanu (PSD): România e obligată să respecte ce a semnat, Memorandumul cu SUA

Sorin Grindeanu ocupă după Congresul extraordinar al PSD din 22 august două funcții: este președintele ANCOM, dar și prim-vicepreședinte PSD. El are la dispoziție 60 de zile pentru a alege viitoarea carieră și pentru a evita să intre într-o stare de incompatibilitate.

„Voi pleca din fruntea ANCOM și voi înștiința Parlamentul mai repede decât îmi dă voie legea. Voi pleca de la ANCOM la finalul lunii septembrie. Am ales să revin în PSD, nu pot să mai ocup funcții de conducere în ANCOM”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Europa Liberă.

Acesta a adăugat că proiectul depus inițial de PSD în Parlament prin Florin Iordache era „unul prost”, deoarece nu excludea incompatibilitatea între funcțiile deținute la ANCOM și cele în partidele politice. Sorin Grindeanu susține ideea apariției unui Comitet de reglementare în cadrul instituției.

„ANCOM, spre deosebire de ANRE și ASF, nu are consiliu de reglementare în acest moment. În optsprezece state din țările UE Autoritatea de reglementare în comunicații are consiliu de reglementare”, a fost poziția președintelui ANCOM.

Amânarea licitațiiei 5G și decizia dspre participarea Huawei, miza modificării Legii ANCOM

Sub mandatul lui Sorin Grindeanu urma să se desfășoare licitația pentru implementarea tehnologiei 5G. Licitația a fost amânată de mai multe ori, pentru a permite participarea mai multor companii la realizarea infrastructurii 5G, în condițiile în care doar Huawei este partenerul firmelor de telefonie mobilă care activează în România.

România a semnat anul trecut un memorandum cu SUA, privind rețelele 5G, asemenea mai multor state europene ulterior, în care se angajează că nu va permite intrarea pe piața românească 5G a companiilor aflate sub controlul unor state străine și care au politici și proceduri netransparente.

Aplicarea memorandumului a fost tergiversată de Guvernul Dăncilă, însă recent a apărut un proiect de lege al Cabinetului Orban care aplică prevederile din documentul semnat de guvernele celor două state.

  • Fără să facă referire directă la China sau la vreo companie anume, prevederile proiectului de lege obligă furnizorii de echipamente pentru rețele 5G și infrastructurile telecom de importanță națională să facă dovada unui acționariat transparent și să declare pe propria răspundere că „nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent” și că „se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”. Furnizorii de astfel de echipamente trebuie să fie autorizați de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), conform proiectului de lege.

Sorin Grindeanu atrage atenția că licitația organizată de ANCOM are nevoie de doi pași. „Ca să putem da drumul licitației pentru 5G, să avem acel moment T0, trebuiau să se îndeplinească două condiții: să existe o Hotărâre de Guvern cu prețurile de pornire, pentru că nu le stabilește ANCOM, ci Guvernul României, noi doar organizăm licitația, și transpunerea Memorandumului semnat între cele două guverne la Washington în legislația din România. În acest moment, e în transparență publică această transpunere, probabil va lua în perioada următoarea circuitul parlamentar”, a spus Sorin Grindeanu.

În privința prezenței companiei din China, Huawei, la licitația pentru 5G, poziția lui Sorin Grindeanu a fost una rezervată.

„România face parte dintr-o structură euro-atlantică numită NATO. Dacă legăm lucrurile de 5G, pe cât de importantă este să se dezvolte această tehnologie, la fel de importantă este și securitatea cibernetică. Cât timp suntem într-o structură euro-atlantică, NATO și avem un Memorandum semnat între cele două guverne, guvernul României și guvernul SUA, adică cu partenerul nostru strategic, România este obligată să se țină de ceea ce semnează. Dacă îmbinăm cele două lucruri, cel legat de securitate cibernetică cu parteneriatele pe care le avem și că suntem membri într-o alianță de tipul NATO, răspunsul e clar. Faptul că avem parteneriate semnate, suntem membri NATO nu sunt trecătoare și să nu ținem cont de el”, a subliniat președintele ANCOM.

Cătălin Drulă (USR): Huawei încearcă să amâne licitația pentru 5G

Fostul președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților, Cătălin Drulă, a declarat pentru Europa Liberă că a primit recent o invitație din partea companiei Huawei pentru a participa la un eveniment al companiei. Deputatul susține că astfel de invitații au fost primite și de alți aleși.

„Stimate domnule deputat, îmi face o deosebită plăcere să vă transmit invitația la Huawei Roadshow 2020 – 5G, Bring New Value, semnată de George Zhang, director general Huawei România. În cadrul acestui Roadshow, organizat în parcarea hotelului J.W. Marriot, în perioada 31 august – 4 septembrie, veți putea testa ultime soluții și gadgeturi dezvoltate de companie utilizând tehnologia 5G. În speranța că veți putea include în agenda dumneavoastră Roadshow-ul Huawei, vă asigur, stimate domnule deputat, de cea mai înaltă considerație”, este invitația primită de Cătălin Drulă.

Deputatul USR susține că există o legătură între lupta pentru șefia ANCOM și interesul firmei din China de a participa la licitația pentru 5G.

„Trenează partea de licitație 5G fără Huawei. E clar că interesele Huawei, de a nu se desfășura o licitație 5G fără ei, reușesc să găsească răspuns în diferite nivele ale statului român în momentul de față, dovada fiind această tergiversare și asta mă îngrijorează. Huawei are resurse extraordinare la dispoziție, încearcă prin lobby, acțiuni specifice. Poate în mediul politic și cel decizional găsesc în anumite locuri zonă moale, receptivă la astfel de avansuri”, crede Cătălin Drulă.

El consideră că PSD are un interes pentru a obține o majoritate în viitorul Comitet de conducere al ANCOM, mai ales că funcțiile se obțin în urma votului din Parlament înaintea alegerilor parlamentare.

„Ridică semne de întrebare această încercare de control asupra ANCOM din partea PSD. PSD e partidul cu multe legături dubioase cu China. Domnul Vâlcov se ducea în China, apoi făceam cu China tot felul de parteneriate publice private, avea doamna Dăncilă un consilier cu puternice relații în zona respectivă. Pentru mine e un risc de securitate națională ca PSD să aibă control prin oamenii lor pe ANCOM”, a declarat Cătălin Drulă pentru Europa Liberă.

Deputatul a pus în discuție și ofensiva Chinei de a investi în alte domenii strategice, precum construcția de autostrăzi sau prin participarea la licitația pentru trenuri.

„Statul român are clar o orientare geo-strategică spre parteneriatul cu America, parteneriatul de securitate nord-atlantic și european, iar în toate aceste direcții de securitate este o decizie de nu construi aceste rețele 5G pe tehnologie a unei companii controlate de guvernul chinez. E un lucru simplu să nu îți pui o parte cheie din infrastructura economiei țării tale în mâinile unui Guvern care are interese fundamentale diferite de lumea vestică. Noi avem o orientare către America și ne-am luat un angajament să nu ne construim această rețea pe tehnologia chinezească, există alternative”, a spus fostul președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației.

Gabriel Andronache, (PNL)inițiator proiect ANCOM: „Am rămas cu gura căscată la ce face PSD, vom contesta la CCR”

Proiectul care viza ANCOM părea să aibă consens, mai ales că lipsea doar semnătura unui reprezentant de la USR. În rest, toate grupurile parlamentare au semnat inițiativa, inclusiv PNL. Liberalii au rămas șocați de strategia PSD, care a trecut proiectul în două zile prin Camera Deputaților, fără să mai fie consultată și Comisia pentru Tehnologia Informației. Semnătura lui Gabriel Andronache apare pe proiect, iar deputatul susține că s-a consultat și cu liderul de grup de la PNL când a semnat.

„Am rămas cu gura căscată efectiv când am văzut că a fost introdus în Comisia Juridică la câteva zile după ce a fost discutat în Biroul Permanent. E o procedură foarte rar întâlnită, poate au fost două-trei excepții, au fost proiecte care au stat cu lunile”, a declarat Gabriel Andronache pentru Europa Liberă.

Liberalul a precizat că dacă în Senat, for decizional pentru acest proiect, nu va exista o dezbatere cu specialiștii în domeniu, PNL va ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Gabriel Andronache, deși apare ca inițiator al proiectului, a votat împotriva acestuia și în Comisia Juridică și în plenul Camerei Deputaților. Spune că a făcut acest lucru din cauza strategiei PSD de a urgenta votul.

Andronache susține că nu există o legătură între proiectul depus și licitația pentru 5G.

„Am văzut ofensiva Huawei și cred că e neavenită. Proiectul cred că nu are nici o legătură cu așa ceva. Consider neavenită campania Huawei, știu că statul român are semnat un parteneriat cu SUA pe această temă, un parteneriat pe care îl vom respecta. Legătura între proiect și această campanie a Huawei nu poate să fie realizată”, a fost poziția deputatului PNL, Gabriel Andronache.

Ministrul Comunicațiilor, Lucian Bode: „Ofensiva Huawei se vede cu ochiul liber”

Ministrul Comunicațiile pledează și el ca PNL să voteze împotriva proiectului legat de ANCOM, subliniind că „deciziile nu trebuie adoptate în funcție de conjuncturi și înțelegeri politice obscure”.

Lucian Bode dă asigurări că România se va înscrie în calendarul european în cea ce privește implementarea tehnologiilor 5G.

„Dezideratul nostru este mai multă securitate și conectivitate. Prin ceea ce facem acum ne asigurăm că suntem pe deplin pregătiți pentru era 5G. Vorbim de o serie de precondiții, mai ales de natură tehnică și legislativă la care lucrăm pentru a ne asigura că în momentul lansării licitației e oportun pentru noi, dar și pentru operatori. Licitația va avea loc va avea loc când aceste condiții vor fi îndeplinite”, a spus Lucian Bode pentru Europa Liberă.

Ministrul a precizat că ofensiva Huawei și a părții chineze se vede cu ochiul liber.

„Parteneriatul strategic semnat cu SUA și memorandumul semnat de guvernele celor două state sunt deosebit de importante. Salut dialogul și cooperarea excelentă pe care le avem cu Statele Unite. Concret, în ceea ce privește 5G, vrem să le asigurăm că dispunem de mijloace de evaluare riguroasă a furnizorilor de tehnologie și că dispunem de pârghii solide prin care vom asigura un ecosistem sigur de comunicații și o piață atractivă de investiții”, a fost poziția ministrului Lucian Bode.

Liberalul a precizat că în proiectul de lege pe care ministerul Comunicațiilor l-a promovat și supus dezbaterii publice nu e menționat numele vreunei companii sau al vreunui furnizor de tehnologie.

Memorandum România – SUA pentru tehnologia 5G

Memorandumul semnat între România și Statele Unite a fost desecretizat în timpul guvernării Dăncilă, însă nu a existat nicio decizie privind aplicarea de facto a lui. În momentul în care Viorica Dăncilă era premier, în cercul său de apropiați se aflau mai multi promotori ai intereselor Chinei în România. Aceea a fost perioada în care s-a reactivat discuția despre preluarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă de către o companie de stat chineză, care fusese inițiată de guvernul condus de Victor Ponta.Între timp,proiectul guvernului Dăncilă pentru preluarea de către compania chineză a fost reziliat.

Președintele Klaus Iohannis dezvăluia la finalul anului trecut că a cerut Guvernului să nu se grăbească cu licitația pentru 5G, dacă există un singur concurent – Huawei.

  • „Există un singur provider – Huawei. Ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. Dacă am ales o soluție, ea nu mai poate fi întoarsă. România o să facă licitația când o să fie pregătită. Nu sunt dispus pentru o anumită sumă X să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a fost poziția clară a președintelui în întâlnirea avută cu jurnaliștii la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis le-a atras atenția partenerilor chinezi că „nu înțeleg” că nu se poate face o licitație dacă există un singur provider.

Într-o opinie din luna august a ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman avertiza asupra pericolului reprezentat de Huawei și asupra ofensivei lansată de China.

„Huawei este în mod existențial periculos. Strategia de ”fuziune militar civilă” a Partidului Comunist Chinez reprezintă un plan, în mod fățiș agresiv, de a transforma puterea militară a Chinei în cea mai avansată tehnologic din lume”, a susținut ambasadorul SUA în România.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG