Linkuri accesibilitate

Refugiații înfruntă vremea rea în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:30 0:00

Refugiații din Ucraina sunt nevoiți să înfrunte temperaturi scăzute în timp ce își ajută persoanele apropiate și animalele de companie.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Vom lupta pe plaje, pe câmpii și pe străzi. Polonia, gata să renunțe la MIG, necesare Ucrainei

Trupele rusești au continuat luni să atace marile orașe ale Ucrainei - Kiev, Mariupol, Volnovakha, Harkov. Un punct de evacuare a civililor din afara Kievului a fost bombardat de trupele rusești și opt persoane au fost ucise, dintre care doi copii, în timp ce încercau să-și părăsească casele.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost ovaționat minute în șir de parlamentarii britanici, într-un discurs video în care a cerut tratarea Rusiei ca stat terorist. A fost prima oară când un lider străin a vorbit în Camera Comunelor. Hamletian, președintele Zelenski a spus că Ucraina a luat deciza de „a fi” și l-a parafrazat pe Winston Churchill, jurând că „Ucraina va lupta până la capăt”.

În timp ce Rusia amenință că va opri aprovizionarea Europei cu gaz, Blinken îndeamnă Europa să renunțe la dependența de energia rusă, iar SUA anunță prin vocea președintelui Biden că interzice toate importurile rusești de petrol și gaze.

1.207 victime civile există până acum în Ucraina, a anunțat ONU: 406 ucise și 801 rănite.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că atacarea civililor, mai ales atunci când oamenii încearcă să fugă din calea bombelor și a rachetelor, este o crimă de război.

Rușii au încălcat din nou înțelegerea făcută la discuțiile din seara precedentă cu partea ucraineană și au bombardat calea de evacuare a civililor din orașul Mariupol. Autobuzele Crucii Roșii, cu ajutoare și care ar fi urmat să-i evacueze, au fost blocate la intrarea în oraș. La Sumî, numărul civililor uciși a ajuns la 21.

După ce a achiziționat în urmă cu o săptămână un transport rusesc de petrol, la un preț convenabil, compania Shell a anunțat că se retrage din Rusia.

Rusia nu a respectat încetarea focului pentru coridoarele umanitare.

Kremlinul și-a făcut ieri cunoscute cererile către Kiev: recunoașterea anexării Crimeei, a independenței regiunilor Donețk și Lugansk și obligația neutralității, adică blocarea intrării în UE și NATO. ONU intervine în criza refugiaților.

Pericolul nuclear a reapărut în discuție, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că are informații conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov. Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.

Ministrul rus Serghei Lavrov se va întâlni, săptămâna aceasta, cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în Turcia.

00:39 9.3.2022

Avioanele rusești care pătrund în spațiul aerian al Regatului Unit vor comite o „infracțiune”

Ministrul britanic al Transportului, Grant Shapps, a transmis că avioanele rusești ce vor pătrunde în spațiul britanic vor comite o „infracțiune”.

„Vom sufoca capacitatea prietenilor lui Putin de a continua să ducă o viață normală în timp ce mii de oameni nevinovați mor”, a transmis Shapps pe Twitter.

Într-o scrisoare adresată tuturor aeroporturilor și aerodromurilor din Marea Britanie, Gary Shapps îi instruiește pe controlorii de trafic aerian „să nu ofere acces la nicio aeronavă despre care au motive să creadă că este o aeronavă rusă”. Noua lege va intra în vigoare pe 25 februarie.

00:16 9.3.2022

Premierul Ungariei: Sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie să interzică importul de energie

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a transmis marți că Ungaria condamnă acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, însă nu sprijină sancțiunile ce interzic importurile rusești de energie.

„Deși condamnăm ofensiva armată a Rusiei și, de asemenea, condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească prețul războiului; astfel, sancțiunile nu trebuie să cuprindă interzicerea importului de gaze și petrol”, a transmis Orban, citat de CNN, în urma unei discuții purtate cu premierul britanic, Boris Johnson.

Potrivit lui Orban, interzicerea importului de energie rusească ar reprezenta o „povară disproporționat de mare” pentru Ungaria.

23:52 8.3.2022

PepsiCo suspendă vânzarea de băuturi în Rusia

Compania Pepsi a devenit ultimul gigant care anunță că și-a redus afacerile în Rusia, potrivit BBC.

Firma spune că suspendă vânzările de Pepsi-Cola în țară, precum și mărcile sale globale de băuturi, precum 7up și Mirinda. Compania va continua, în schimb, să vândă produse esențiale zilnice, precum laptele pentru bebeluși.

Anunțul PepsiCo vine la scurt timp după ce Coca-Cola, Starbucks și McDonald’s au anunțat vești similare legate de suspendarea operațiunilor în Rusia.

23:29 8.3.2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, fără acces la sistemul de monitorizare a Centralei Nucleare Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că a pierdut accesul la transmisia de date provenite de la sistemele de monitorizare ale Centralei Nucleare Cernobîl, potrivit CNN. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei la finalul lunii trecute.

Reactorul 4, vizibil în fundal acoperit de o structură în formă de arc, a fost scena unei explozii puternice în aprilie 1986, ce a dus la eliberarea unei cantități masive de materiale radioactive în aer.
Reactorul 4, vizibil în fundal acoperit de o structură în formă de arc, a fost scena unei explozii puternice în aprilie 1986, ce a dus la eliberarea unei cantități masive de materiale radioactive în aer.

Reactoarele centralei sunt scoase din funcțiune, precum și instalațiile de deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a transmis Agenției Internaționale pentru Energie Atomică faptul că poate vorbi cu angajații centralei dezafectate doar prin e-mail. Aceștia se află în prezent la Cernobîl, fiind ținuți ostatici de către armata rusă de când aceasta a preluat controlul asupra centralei în urmă cu 13 zile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG