Rusia vrea să mobilizeze aproximativ 90.000 de soldați
Rusia intenționează să-și mărească rezervele de mobilizare cu aproximativ 90.000 de soldați, potrivit serviciilor secrete ucrainene, citate de The Guardian.
„Sunt folosite diferite abordări: așa-numitele batalioane de voluntari și batalioane de rezervă, batalioane ale așa-numitei "rezerve militare de luptă a țării" (BARS), pe care le recrutează acum în fiecare district militar pentru a reface pierderile, pentru a-și spori eforturile și pentru a crește numărul exact al grupului care poate fi folosit împotriva statului nostru”, a declarat reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Vadim Skibițki, duminică, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Rusia are probleme semnificative în ceea ce privește echiparea forțelor sale armate.
„Timpul se scurge, ei nu au primit un blitzkrieg. Va fi de ajutor mobilizarea mai multor oameni din Federația Rusă? Probabil că nu, până la urmă. Pentru că moralul militarilor, în timp ce desfășoară operațiuni de luptă, scade, în primul rând. În al doilea rând, sunt din ce în ce mai puțini cei care doresc să intre în rândurile Uniunii Sovietice pe bază de voluntariat. În plus, a început panica în rândul populației din marile orașe, pentru că nimeni nu vrea pur și simplu să meargă să servească în forțele armate, cu atât mai puțin să meargă la război”, a completat Vadim Skibițki.
O echipă ONU pleacă spre centrala nucleară din Zaporojie
O misiune a organismului de supraveghere nucleară al ONU se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a declarat șeful AIEA, potrivit BBC.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că echipa este așteptată să ajungă la centrală în cursul acestei săptămâni.
„Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și din Europa”, a scris el pe Twitter.
Centrala nucleară este ocupată de trupele rusești invadatoare din luna martie.
Luptele din jurul instalației din sud-estul Ucrainei au dus la creșterea îngrijorării globale cu privire la siguranța și securitatea sitului. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea zonei.
Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii
Ucrainenii vor avea parte de cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii, a declarat șeful companiei naționale de gaze, deoarece termostatele de pe sistemele centralizate de încălzire vor fi pornite mai târziu și temperaturile vo fi mai reduse.
Iurii Vitrenko, șeful companiei Naftogaz, a declarat că temperaturile din interior vor fi stabilite între 17 și 18 grade Celsius, cu aproximativ patru grade puțin decât în mod normal, și a sfătuit oamenii să își facă provizii de pături și haine călduroase.
„Sezonul de încălzire”, perioada în care este pornită încălzirea centrală, va veni mai târziu și se va încheia mai devreme, a spus Vitrenko, potrivit The Guardian.
Obiectivul stabilit depinde însă de fondurile necesare primite de la aliații internaționali pentru a importa 4 miliarde de metri cubi de gaz, precum și de faptul că nu vor apărea evenimente neprevăzute, cum ar fi distrugerea infrastructurii de gaz de către Rusia sau reducerea în continuare a livrărilor de gaz către Europa.
„Fără sprijinul financiar [occidental] ne vom lipsi de gaz și asta va însemna că vom avea riscuri foarte mari ca sistemul energetic să [se] prăbușească”, a declarat Vitrenko.
El a descris modul în care Naftogaz a sprijinit unele dintre companiile energetice din Ucraina cu gaze în luna martie, când livrările de cărbune au fost oprite din cauza războiului „altfel nu ar fi existat electricitate”.
„[Fără importurile de gaze], vor fi pene de curent în părți mari din Ucraina. În ceea ce privește încălzirea, dacă nu vom avea aceste 2 miliarde de metri cubi de gaz, atunci va însemna că unele dintre gospodării nu vor avea suficientă încălzire... astfel încât va fi într-adevăr prea frig”, a mai spus șeful Naftogaz.
Ucraina produce pe plan intern aproximativ 60% din gazul de care are nevoie și importă restul de la vecinii săi din Uniunea Europeană la prețurile pieței. Țara a încetat să mai cumpere gaz direct din Rusia în 2014, deși consumă în continuare o mare parte din același gaz rusesc care vine prin conducte prin Ucraina de la furnizorii din UE.
Volodimir Zelenski a ținut o ședință secretă cu șefii apărării și securității
Președintele Ucrainei a avut duminică o întâlnire secretă cu reprezentanți ai sectoarelor de apărare și securitate din Ucraina, potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene.
La reuniune au participat șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, ai ministerului Apărării, ai ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, precum și ai altor forțe de apărare.
„Toate problemele pe care le-am luat în considerare sunt importante, dar secrete, nu pot intra în detalii”, a declarat Volodimir Zelenski.
„Participanții la reuniune au auzit informații despre situația de luptă de pe front, au discutat alte probleme de securitate și apărare. Separat, ei s-au concentrat pe nevoile armatei ucrainene și pe coordonarea cu partenerii internaționali ai Ucrainei la diferite niveluri. S-a discutat, de asemenea, despre cursul executării ordinelor anterioare ale comandantului suprem suprem-șef”, se mai arată în comunicat.