UE urmează să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie
Miniștrii Uniunii Europene urmează să adopte în această săptămână suspendarea unui acord încheiat în 2007 cu Moscova, care acorda un tratament preferențial cererilor de viză ale rușilor, relatează Financial Times, citând surse implicate în discuții.
Această informație vine în contextul în care, deja, statele membre estice ale UE au amenințat că își vor închide unilateral granițele pentru turiștii ruși, ca urmare a invaziei în Ucraina.
Miniștrii UE intenționează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor în cadrul unei reuniuni de două zile la Praga, care începe luni, au declarat pentru Financial Times trei oficiali implicați în discuții.
„Este nepotrivit ca turiștii ruși să se plimbe în orașele noastre, în locurile noastre de agrement. Trebuie să trimitem un semnal populației rusești că acest război nu este în regulă, nu este acceptabil”, a declarat un înalt oficial UE implicat în discuții.
Părți din acordul de facilitare a vizelor încheiat cu Moscova în 2007, referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și de afaceri, au fost suspendate la scurt timp după invazia din februarie.
FT a declarat că o suspendare mai amplă a acordului ar elimina tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită toate vizele UE. Solicitanții ruși ar trebui să furnizeze documente suplimentare, ceea ce ar face ca vizele să fie mai scumpe și ar crește semnificativ perioadele de așteptare, se mai arată în raport.
„Ne aflăm într-o situație excepțională și aceasta necesită măsuri excepționale. Vrem să mergem dincolo de suspendarea facilitării vizelor”, a declarat pentru FT oficialul UE de rang înalt, adăugând că ar putea fi introduse cerințe și mai stricte până la sfârșitul anului.
Unele state membre UE au cerut măsuri pentru a-i împiedica pe rușii obișnuiți să călătorească în UE cu vize turistice, ca pedeapsă pentru războiul din Ucraina.
Cehia și Polonia au încetat să mai elibereze vize pentru turiștii ruși la scurt timp după începerea invaziei din 24 februarie.
Finlanda, care are o graniță de 1.335 de kilometri cu Rusia, a declarat luna aceasta că va reduce cu 90% numărul de vize turistice rusești pe care le eliberează, începând cu 1 septembrie. Finlanda procesează în jur de 1.000 de cereri de viză rusești pe zi.
Orașe atacate de pe teritoriul centralei Zaporojie
Forțele rusești au bombardat orașele ucrainene aflate peste râul de la centrala nucleară Zaporojie, au declarat oficialii locali ucraineni, alimentând temerile privind creșeterea radiațiilor, relatează Reuters.
Capturată de trupele rusești în martie, dar condusă de personal ucrainean, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost un punct fierbinte major în conflictul de șase luni, ambele părți acuzându-se pentru bombardamentele recente din apropierea centralei.
Forțele rusești au tras asupra Enerhodar, orașul în care se află centrala, a declarat duminică seara șeful de cabinet al președintelui ucrainean, alături de o înregistrare cu pompierii care sting mașinile în flăcări. „Ei provoacă și încearcă să șantajeze lumea”, a declarat Andrii Yermak.
De asemenea, forțele rusești și-au continuat bombardamentele în Donbas, centrul industrial al Ucrainei din estul țării, au declarat oficialii locali.
Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, a promis că „ocupanții își vor simți consecințele - în acțiunile ulterioare ale apărătorilor noștri”.
„Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra orașelor noastre. Zaporojie, Orichiv, Harkov, Donbas - vor primi un răspuns pentru toate”, a spus el.
Volodimir Zelenski a ținut o ședință secretă cu șefii apărării și securității
Președintele Ucrainei a avut duminică o întâlnire secretă cu reprezentanți ai sectoarelor de apărare și securitate din Ucraina, potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene.
La reuniune au participat șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, ai ministerului Apărării, ai ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, precum și ai altor forțe de apărare.
„Toate problemele pe care le-am luat în considerare sunt importante, dar secrete, nu pot intra în detalii”, a declarat Volodimir Zelenski.
„Participanții la reuniune au auzit informații despre situația de luptă de pe front, au discutat alte probleme de securitate și apărare. Separat, ei s-au concentrat pe nevoile armatei ucrainene și pe coordonarea cu partenerii internaționali ai Ucrainei la diferite niveluri. S-a discutat, de asemenea, despre cursul executării ordinelor anterioare ale comandantului suprem suprem-șef”, se mai arată în comunicat.
Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii
Ucrainenii vor avea parte de cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii, a declarat șeful companiei naționale de gaze, deoarece termostatele de pe sistemele centralizate de încălzire vor fi pornite mai târziu și temperaturile vo fi mai reduse.
Iurii Vitrenko, șeful companiei Naftogaz, a declarat că temperaturile din interior vor fi stabilite între 17 și 18 grade Celsius, cu aproximativ patru grade puțin decât în mod normal, și a sfătuit oamenii să își facă provizii de pături și haine călduroase.
„Sezonul de încălzire”, perioada în care este pornită încălzirea centrală, va veni mai târziu și se va încheia mai devreme, a spus Vitrenko, potrivit The Guardian.
Obiectivul stabilit depinde însă de fondurile necesare primite de la aliații internaționali pentru a importa 4 miliarde de metri cubi de gaz, precum și de faptul că nu vor apărea evenimente neprevăzute, cum ar fi distrugerea infrastructurii de gaz de către Rusia sau reducerea în continuare a livrărilor de gaz către Europa.
„Fără sprijinul financiar [occidental] ne vom lipsi de gaz și asta va însemna că vom avea riscuri foarte mari ca sistemul energetic să [se] prăbușească”, a declarat Vitrenko.
El a descris modul în care Naftogaz a sprijinit unele dintre companiile energetice din Ucraina cu gaze în luna martie, când livrările de cărbune au fost oprite din cauza războiului „altfel nu ar fi existat electricitate”.
„[Fără importurile de gaze], vor fi pene de curent în părți mari din Ucraina. În ceea ce privește încălzirea, dacă nu vom avea aceste 2 miliarde de metri cubi de gaz, atunci va însemna că unele dintre gospodării nu vor avea suficientă încălzire... astfel încât va fi într-adevăr prea frig”, a mai spus șeful Naftogaz.
Ucraina produce pe plan intern aproximativ 60% din gazul de care are nevoie și importă restul de la vecinii săi din Uniunea Europeană la prețurile pieței. Țara a încetat să mai cumpere gaz direct din Rusia în 2014, deși consumă în continuare o mare parte din același gaz rusesc care vine prin conducte prin Ucraina de la furnizorii din UE.