Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Contraofensivă ucraineană la Herson. Rușii reconstruiesc teatrul din Mariupol ca să-și ascundă crimele de război

Ziua 187 a invaziei: Rusia este acuzată că a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, după ce a atacat câteva localități din zonă, de pe teritoriul uzinei.

Principalele evenimente ale zilei

16:32 29.8.2022

Kuleba: Misiunea ONU la Zaporojie va fi „cea mai grea din istoria” agenției

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avertizat că misiunea ONU la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusească, va fi „cea mai grea din istoria” agenției AIEA.

Rusia „pune nu numai Ucraina, ci și întreaga lume în pericol”, a spus Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

„Această misiune va fi cea mai grea din istoria AIEA, având în vedere activitățile active de luptă întreprinse de Federația Rusă pe teren și, de asemenea, modul în care Rusia încearcă să-și legitimeze prezența”, a spus Kuleba, citat de The Guardian.

De asemenea, el a cerut Rusiei să părăsească centrala nucleară. „Rusia trebuie să plece iar AIEA, precum și multe țări ale lumii, trebuie să o facă să plece, e foarte simplu. Acesta este singurul mod de a asigura securitatea nucleară”, a spus Kuleba.

15:56 29.8.2022

Trupele ucrainene încep contraofensiva în regiunea Herson

Ucraina a demarat o contraofensivă mult așteptată în sudul țării, a anunțat comandamentul său militar din sud, pe fondul unor informații potrivit cărora trupele ucrainene au reușit să străpungă liniile rusești în regiunea Herson.

„Astăzi am început acțiuni ofensive în diverse direcții, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, citată de postul public ucrainean Suspilne, preluat de The Guardian.

Ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă, dar a spus că loviturile recente ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au „slăbit fără îndoială inamicul”.

Peste 10 depozite de muniție rusești au fost lovite în ultima săptămână, a adăugat Humeniuk.

Comentariile lui Humeniuk au venit după ce ziarele ucrainene au relatat că unități ale forțelor de apărare ale Ucrainei au lansat aseară o contraofensivă pe malul drept al râului Nipro din regiunea Herson.

Soldații dislocați pe linia frontului au spus că au reușit să treacă prin prima linie de apărare rusă în regiune.

15:01 29.8.2022

Oficial ucrainean: Armata ucraineană străpunge o linie de apărare rusă în regiunea Herson

Soldați ruși pe podul rutier din apropierea centralei hidroelectrice Kahovka, în regiunea Herson, pe 20 mai 2022.
Soldați ruși pe podul rutier din apropierea centralei hidroelectrice Kahovka, în regiunea Herson, pe 20 mai 2022.

Pe frontul din Herson, trupele ucrainene au pătruns în prima linie de apărare rusă, potrivit lui Serhii Khlan, deputat al Consiliului Regional Herson, relatează Ukrinform.

„Prima linie de apărare rusă de pe frontul Herson a fost străpunsă. Geografia distrugerii rusofililor se extinde. Numai noaptea trecută și în prima jumătate a acestei zile, loviturile armatei ucrainene au lovit Herson, Antonivka, Oleșkî, Nova Kahovka, Liubîmivka și Berislav”, a afirmă oficialul ucrainean.

De asemenea, CNN relatează că forțele ucrainene au început operațiunile de „modelare” în sudul Ucrainei pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o contraofensivă ucraineană semnificativă.

Operațiunile de modelare sunt o practică militară standard înainte de o ofensivă și implică lovirea sistemelor de armament, a sistemelor de comandă și control, a depozitelor de muniție și a altor ținte pentru a pregăti câmpul de luptă pentru avansările planificate.

Potrivit CNN, SUA consideră că contraofensiva ucraineană, care a fost anticipată de mult timp, va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre.

14:38 29.8.2022

Ministru ucrainean: Singura modalitate de a asigura securitatea nucleară este ca Rusia să plece de la Zaporojie

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că misiunea organismului de supraveghere nucleară al ONU la centrala nucleară Zaporojie, în prezent ocupată de Rusia, va fi „cea mai dificilă din istoria” agenției.

Rusia „pune nu doar Ucraina, ci și întreaga lume în pericol de a fi amenințată de riscul unui accident nuclear”, a declarat Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm, potrivit The Guardian.

„Această misiune va fi cea mai dificilă din istoria AIEA, având în vedere activitățile active de luptă întreprinse de Federația Rusă pe teren și, de asemenea, modul foarte flagrant în care Rusia încearcă să își legitimeze prezența”, a spus el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să părăsească centrala nucleară: „Rusia trebuie să plece, iar AIEA, precum și multe țări din lume, trebuie să îi facem să plece. Aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea nucleară”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG