Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Contraofensivă ucraineană la Herson. Rușii reconstruiesc teatrul din Mariupol ca să-și ascundă crimele de război

Ziua 187 a invaziei: Rusia este acuzată că a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, după ce a atacat câteva localități din zonă, de pe teritoriul uzinei.

Principalele evenimente ale zilei

13:28 29.8.2022

Rusia spune că a identificat o a doua persoană care ar fi ucis-o pe Darya Dughina

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a numit luni un alt ucrainean care ar fi făcut parte din echipa care a asasinat-o pe Darya Dughina, relatează Reuters.

Fiica ultranaționalistului Alexander Dughin a fost ucisă într-un atentat cu mașină capcană în afara Moscovei, pe 20 august.

La două zile după asasinarea tinerei de 29 de ani, FSB a declarat că a rezolvat cazul, numind o ucraineancă despre care a spus că a urmărit-o pe Dughina timp de câteva săptămâni, a închiriat un apartament în complexul ei de locuințe și a plasat bomba înainte de a fugi din Rusia în Estonia - totul cu sprijinul Kievului.

Acum, FSB a declarat că a identificat ceea ce a numit un alt membru al unui „grup terorist și de sabotaj” ucrainean, care ar fi pus la cale și ar fi comis crima.

12:40 29.8.2022

Austria solicită decuplarea prețurilor la gaze și electricitate

Guvernul austriac solicită decuplarea prețului gazului de cel al energiei electrice, argumentând că, din cauza modului în care funcționează piața UE a energiei electrice, prețurile continuă să crească într-un ritm record.

„Trebuie să oprim în sfârșit această nebunie care are loc în prezent pe piețele de energie”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, duminică, în urma unei ședințe de urgență a guvernului. Acest lucru ar putea fi realizat doar printr-o „soluție europeană”, a adăugat el, potrivit Reuters.

„Nu trebuie să-i permitem lui Putin să decidă în fiecare zi prețul european al energiei electrice! Cu toate acestea, gestionarea actuală a ordinii de merit duce exact la acest lucru”, a declarat el.

Karl Nehammer a discutat în acest sens cu cancelarul german Olaf Scholz și cu prim-ministrul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Astfel, structura pe 25 de ani a pieței de energie electrică a UE înseamnă că prețurile mărfurilor cresc și scad în paralel.

Prețul energiei electrice este determinat la fiecare 30 de minute de costul marginal al ultimei unități de producție care este pornită pentru a satisface cererea. Aceasta este adesea o centrală electrică pe gaz, cu costuri marginale mai mari decât unitățile, cum ar fi sursele regenerabile, care sunt pornite primele.

Prin urmare, prețul energiei electrice este stabilit pe baza costului de funcționare a energiei pe gaz, care este în prezent costisitoare și este supusă nesiguranței aprovizionării.

Prin această decuplare, Executivul din Austria spune că prețurile vor fi aduse mai aproape de costurile „reale” de generare a energiei electrice.

Centralele nucleare și instalațiile de energie regenerabilă produc o mare parte din energia electrică consumată în UE la costuri minime.

10:39 29.8.2022

UK: Șoigu - marginalizat; Putin este informat direct despre cursul războiului

Ministerul britanic al Apărării menționează în analiza sa zilnică relatările presei ruse independente, care au susținut că, din cauza problemelor cu care se confruntă Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, este acum „marginalizat în cadrul conducerii ruse, comandanții operaționali informându-l direct pe președintele Putin cu privire la cursul războiului”.

„Ofițerii și soldații ruși cu experiență de primă mână în război îl ridiculizează probabil în mod obișnuit pe Șoigu pentru conducerea sa ineficientă și neatentă, în condițiile în care progresele Rusiei au stagnat”, arată serviciile secrete militare ale Regatului Unit.

„Probabil că Șoigu s-a luptat mult timp pentru a-și depăși reputația de lipsă de experiență militară substanțială, deoarece și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sectorul construcțiilor și în Ministerul Situațiilor de Urgență”, completează sursa citată.

09:42 29.8.2022

SUA: Tratatul de neproliferare are o bază solidă, în ciuda „obstrucționismului cinic” al Rusiei

Centrala nucleară Zaporojie, 19 august 2022. Imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies.
Centrala nucleară Zaporojie, 19 august 2022. Imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies.

Statele Unite au declarat că Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) rămâne puternic, în ciuda „obstrucționismului cinic” al Rusiei, după ce Moscova a blocat adoptarea documentului final, reclamând că acesta are „o natură politică flagrantă”, relatează RFE/RL.

„După săptămâni de negocieri intense, dar productive, Federația Rusă a decis de uan singură să blocheze consensul asupra unui document final la încheierea celei de-a zecea conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară”, a declarat duminică Departamentul de Stat.

„Rusia a făcut acest lucru pentru a bloca recunoașterea unui riscul radiologic grav la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, exact genul de provocare pe care conferința este chemată să o abordeze”, se mai arată în comunicat.

Occidentul și Ucraina au cerut ca autoritățile ruse să permită inspectorilor ONU să intre în sit. Rusia a declarat că va permite inspecțiile, dar nu a stabilit încă un termen.

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că o echipă se îndreaptă spre centrala nucleară și că așteaptă autorizația pentru a o vizita.

Documentul TNP blocat de Moscova includea critici la adresa ocupării de către Rusia a centralei Zaporojie.

Cei 191 de semnatari ai tratatului vechi de 50 de ani, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare și promovarea dezarmării complete, trebuie să revizuiască pactul la fiecare cinci ani. Actuala revizuire a fost amânată în 2020 din cauza pandemiei Covid.

Proiectul de declarație face referire la Zaporojie de patru ori și își exprimă „îngrijorarea gravă pentru activitățile militare” din apropierea centralei. De asemenea, a deplâns incapacitatea AIEA de a asigura securitatea acolo și de a preveni posibila deturnare a materialelor nucleare.

Departamentul de Stat a declarat că „faptul că Federația Rusă nu a acceptat un astfel de limbaj în fața unui consens internațional copleșitor subliniază necesitatea ca Statele Unite și alții să continue să îndemne Rusia să pună capăt activităților sale militare în apropierea [centralei] și să returneze controlul asupra centralei Ucrainei”.

„TNP rămâne și va rămâne piatra de temelie fundamentală a regimului de neproliferare nucleară și este esențial pentru avansarea dezarmării nucleare și a utilizărilor pașnice ale energiei nucleare. Acțiunile Rusiei se reflectă doar asupra Rusiei. Este clar că restul statelor părți la TNP recunosc rolul tratatului ca pilon esențial al ordinii internaționale bazate pe reguli”, se arată în declarație.

5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG