Linkuri accesibilitate

Ucraineancă condamnată la 10 ani și jumătate de închisoare pentru spionaj în Hersonul ocupat de ruși


Procurorii ruși au acuzat-o pe Irina Horobțova că a strâns „informații importante din punct de vedere strategic” și că le-a transmis armatei ucrainene. De fapt, tânăra a ajutat numeroși ucraineni să fugă din Hersonul ocupat.
Procurorii ruși au acuzat-o pe Irina Horobțova că a strâns „informații importante din punct de vedere strategic” și că le-a transmis armatei ucrainene. De fapt, tânăra a ajutat numeroși ucraineni să fugă din Hersonul ocupat.

Un tribunal din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși în primele zile ale invaziei, a condamnat-o pe ucraineanca Irina Horobțova la 10 ani și jumătate de închisoare pentru spionaj, a anunțat Procuratura Generală din Rusia pe 15 august.

Femeia a stat în arest mai bine de doi ani, după ce a fost răpită la Herson, pe 13 mai 2022, din casa în care locuia cu părinții ei, potrivit graty.me.

Pe 22 mai 2022, în a 88-a zi de război, mai multe publicații ucrainene au anunțat reținerea activistei și specialistei în IT de 37 de ani.

„Câțiva oameni în uniformă militară și măști au ajuns acasă, după cum explică martorii oculari, erau oameni cu litera Z pe uniforme”, a relatat avocatul ei, Emil Kurbedinov. Aceștia ar fi strigat: „dacă nu deschizi ușile, le vom dărâma”. Era un bărbat cu un baros și altul cu un foarfece pentru metal”, a adăugat avocatul.

Forțele de securitate au confiscat toate echipamentele tinerei și un telefon mobil.

Părinții și avocatul au încercat apoi să afle unde a fost dusă Irina, dar nu au reușit să o găsească.

Din corespondența cu Ministerul Afacerilor Interne din Crimeea ocupată ilegal de ruși în 2014, au aflat ulterior că ar fi fost dusă în centrul de arest preventiv nr. 2 din Simferopol, dar la centrul de detenție i s-a spus avocatului că nu există niciun prizonier cu datele tinerei.

De altfel, dosarul ei penal a devenit public abia în primăvara anului 2024. Avocatul ei s-a întâlnit cu clienta sa pentru prima dată în instanță, la mai bine de doi ani după ce a fost răpită și arestată.

„Oficial, conform materialelor, ea a fost arestată în luna martie a acestui an, desigur, am spus că acest lucru nu este adevărat, dar acum a fost arestată oficial și se află oficial în arestul preventiv din Simferopol”, a spus Kurbedinov.

Hersonul a fost ocupat de trupele rusești în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, iar pe 11 noiembrie 2022 forțele armate ucrainene au eliberat orașul.

Procurorii ruși au acuzat-o pe tânără că ar fi strâns „date importante din punct de vedere strategic despre unitățile Forțelor Armate Rusești din regiunea Herson și le-a transferat unui angajat al Direcției Principale de Informații din Ucraina” și că „această informație ar fi putut fi folosită pentru a lansa atacuri în locațiile forțelor armate rusești”.

De fapt, Irina lucra la una din companiile de IT ucrainene și vorbea pe rețelele de socializare despre ocuparea Hersonului și i-a ajutat pe ucrainenii care nu puteau părăsi teritoriile ocupate.

Civili ucraineni au părăsit zonele ocupate de ruși din țara lor la scurt timp după invazia totală din 24 februarie 2022.

Irina era inginer într-una din companiile ucrainene de IT, dar a devenit faimoasă datorită postărilor făcute pe rețelele de socializare după ce trupele rusești de ocupație au intrat în oraș. Ea povestea în postările ei despre viața sub ocupație.

„Dragi ucraineni care încă rămân în Hersonul ocupat. Vă adresez această postare, în primul rând, vouă. Este important pentru tine și pentru mine să înțelegem un lucru acum: ei nu ne-au uitat, nu ne-au abandonat, ZSU (forțele armate ucrainene - n.r.) se mișcă în direcția noastră ”, a scris Horobțova într-una dintre postările ei de pe Instagram.

Tânăra publica fotografii cu simboluri ucrainene și și-a numit apartamentul în care locuia cu părinții „cartierul general al rezistenței”.

Pe 11 mai, a făcut ultima postare pe pagina sa de Facebook, în care cerea extragerea luptătorilor Azov blocați la uzina din Mariupol.

Peste două zile, de ziua ei de naștere, Irina avea să fie răpită din casa în care locuia cu părinții. I-a ajutat pe cât mai mulți ucraineni să părăsească orașul, dar ea a refuzat să fugă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG