Linkuri accesibilitate

Șase răniți după atacurile cu drone rusești din Ucraina. Care ar putea fi strategia lui Putin în 2024, în războiul Rusiei contra Ucrainei


Pompierii lucrează pentru a stinge un incendiu provocat de loviturile rușilor cu drone din regiunea Harkov, de pe 4 mai.
Pompierii lucrează pentru a stinge un incendiu provocat de loviturile rușilor cu drone din regiunea Harkov, de pe 4 mai.

Cel puțin șase persoane au fost rănite în urma unui atac cu drone rusești lansat peste noapte asupra regiunilor Harkov și Dnipropetrovsk, din Ucraina, potrivit oficialilor regionali.

Forțele aeriene ucrainene au declarat, pe 4 mai, că 13 drone lansate de Rusia au fost doborâte, dar oficialii regionali au spus că resturile au provocat răni și au lovit infrastructura critică și clădirile comerciale și rezidențiale.

Guvernatorul regional al Harkovului, Oleh Siniehubov, a scris pe Telegram că un copil de 13 ani și o femeie au fost spitalizați din cauza rănilor suferite în timpul atacurilor.

Serviciile de urgență au reușit să țină sub control un incendiu la o clădire de birouri care a fost lovită de resturi din dronele doborâte, a adăugat Siniehubov.

Două persoane au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului Serghei Lisak. El a spus că infrastructura și trei case au fost avariate.

Rusia și-a intensificat recent atacurile asupra regiunii Harkov, a cărei capitală se află la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia. Trupele ucrainene au recucerit porțiuni substanțiale de teritoriu în regiune, în toamna lui 2022.

Harkovul a fost vizat de drone și rachete rusești aproape în fiecare zi timp de luni de zile, stârnind temeri că Moscova ar putea planifica o campanie reînnoită pentru a-l captura.

Generalul-maior Vadim Skibitski a declarat, pe 3 mai, că Rusia, care a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, încearcă să profite de avantajul actual în materie de arme și forță de muncă.

„Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme”, a spus Skibitski, într-un interviu pentru The Economist.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a continuat să facă presiuni pentru livrarea rapidă a ajutorului militar occidental promis, evidențiind nevoia de vehicule blindate, muniție și rachete.

Zelenski a spus că se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă majoră de primăvară-vară. În aprilie, el a susținut că Moscova își propune să ocupe orașul Ceasiv Iar, un oraș din estul regiunii Donețk, care a fost atacat direct de Rusia înainte de 9 mai, ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, în onoarea înfrângerii Germaniei în al Doilea Război Mondial.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, oficialii ucraineni susțin că principalul obiectiv al Rusiei pentru 2024 rămâne ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk, în timp ce forțele rusești plănuiesc o operațiune ofensivă în vara lui 2024.

Astfel, comandantul forțelor terestre ucrainene, general-locotenentul Oleksandr Pavliuk a reiterat, în timpul unui interviu pentru The Times, publicat pe 3 mai, că obiectivele ofensive ale Rusiei în 2024 sunt să pună mâna pe regiunile Donețk și Lugansk și că forțele ruse ar putea încerca să cucerească și restul regiunii Zaporojie, în 2024, dacă reușesc să pună mâna pe Donbas.

Pavliuk a declarat că Rusia mai are în plan să captureze orașele Harkov și Sumî, dar a subliniat că nu este clar cât de serios este acest plan sau dacă forțele rusești vor fi capabile să cucerească unul sau ambele orașe.

Generalul-locotenent a mai spus că forțele ucrainene fac tot posibilul pentru a opri eforturile Moscovei de a ocupa Ceasiv Iar, dar a remarcat că forțele ruse au un avantaj estimat de 10 la 1 în privința artileriei față de cele ucrainene și „superioritate aeriană totală”, referindu-se probabil la faptul că rușii atacă zona cu bombe, fără discernământ, mai scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

XS
SM
MD
LG