Linkuri accesibilitate

Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)
Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Războiul din Ucraina | Premiul Saharov acordat „poporului curajos al Ucrainei”. Putin decretează legea marțială în regiunile anexate ilegal

Ziua 238 a invaziei: Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile făcute de ofensiva ucraineană din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Evenimentele zilei - 19 octombrie

16:57 19.10.2022

Finlanda vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Principalele partide politice din Finlanda susțin construirea unui gard de-a lungul unor părți ale graniței țării cu Rusia, lucrările la o scurtă secțiune pilot fiind așteptată să înceapă de îndată ce fondurile vor fi alocate, scrie presa finlandeză citată de The Guardian.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa de Vest, aflată în alertă maximă după sabotajul de luna trecută la conductele Nord Stream, a declarat că a arestat mai mulți cetățeni ruși care transportau drone și echipamente.

Radiodifuzorul finlandez YLE a transmis că o întâlnire de marți seară între prim-ministrul, Sanna Marin, și reprezentanții celor mai importante partide a confirmat sprijinul pentru planurile guvernului, propuse luna trecută de poliția de frontieră finlandeză.

Helsinki este din ce în ce mai îngrijorat de trecerea ilegală la scară largă a frontierei de est de 830 de mile (1.340 km) pe care o împarte cu Rusia – cea mai lungă dintre toate statele membre ale UE – în timp ce mii de ruși fug de mobilizarea parțială a Moscovei, ca răspuns la invazia rusească în Ucraina.

16:30 19.10.2022

Șeful de cabinet al lui Zelenski: transportul rusesc de persoane din Herson este un „show de propagandă” rusesc

Andrei Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris anunțurile rusești conform cărora vor transporta până la 60.000 de persoane din Herson din motive de siguranță drept „un spectacol de propagandă”.

„Rușii încearcă să sperie oamenii din Herson cu buletine informative false despre bombardarea orașului de către armata noastră și, de asemenea, organizează un spectacol de propagandă cu evacuare”, a scris Iermak pe Telegram.

El a spus că rușii folosesc „o tactică destul de primitivă, având în vedere că forțele armate nu trag în orașele ucrainene” și că „acest lucru este făcut exclusiv de teroriști ruși”.

15:07 19.10.2022

Putin anunță legea marțială în teritoriile anexate ilegal din Ucraina și dă ultimatum autorităților „sataniste” ucrainene: „totul va fi diferit, vom dicta termenii”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, scrie The Guardian.

Liderul rus se adresează în aceste momente unei reuniuni a Consiliului de securitate națională.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, pe scară largă, pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a spus Putin în timpul unor declarații televizate adresate membrilor consiliului său de securitate.

Legea, publicată pe site-ul Kremlinului, acordă puteri de urgență extinse conducătorilor din provinciile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ocupate de ruși și pe care Putin le-a proclamat recent ca anexate după referendumuri false.

Decretul Kremlinului pune Rusia pe o bază de război mai puternică economic. Putin a ordonat o „mobilizare economică” în opt provincii învecinate cu Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Putin a spus că acordă autoritate suplimentară liderilor din toate provinciile ruse pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului de la Moscova, care intră în a opta lună.

Legea limitează, de asemenea, libertatea de a circula în și din cele opt provincii rusești de la granița cu Ucraina.

În discursul său, Putin a vorbit despre o nouă escaladare a războiului, numind autoritățile ucrainene „sataniste” care au ignorat avertismentele Rusiei.

„Rusia a oferit în mod repetat o șansă ordinului sataniștilor de a-și veni în fire. Dar nu am fost auziți sau ignorați. Acum totul va fi diferit, vom dicta termenii”, a spus Putin.

La scurt timp după declarațiile lui Putin, purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul nu intenționează să închidă granițele internaționale ale țării.

15:02 19.10.2022

Noi explozii în Kiev

Mai multe explozii au fost raportate în capitala Ucrainei miercuri după-amiază.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a declarat că exploziile sunt probabil sistemul de apărare antiaeriană ucrainean în acțiune.

„Explozii auzite în Kiev - probabil apărarea antiaeriană în acțiune. Eram la întâlniri în oraș, așa că acum sunt într-un adăpost antiatomic. Toată lumea de aici a scos un laptop sau un telefon și și-a continuat munca sau continuă întâlnirile. Calm total”, a scris ea pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG