Putin anunță legea marțială în teritoriile anexate ilegal din Ucraina și dă ultimatum autorităților „sataniste” ucrainene: „totul va fi diferit, vom dicta termenii”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, scrie The Guardian.
Liderul rus se adresează în aceste momente unei reuniuni a Consiliului de securitate națională.
„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe, pe scară largă, pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a spus Putin în timpul unor declarații televizate adresate membrilor consiliului său de securitate.
Legea, publicată pe site-ul Kremlinului, acordă puteri de urgență extinse conducătorilor din provinciile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ocupate de ruși și pe care Putin le-a proclamat recent ca anexate după referendumuri false.
Decretul Kremlinului pune Rusia pe o bază de război mai puternică economic. Putin a ordonat o „mobilizare economică” în opt provincii învecinate cu Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Putin a spus că acordă autoritate suplimentară liderilor din toate provinciile ruse pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului de la Moscova, care intră în a opta lună.
Legea limitează, de asemenea, libertatea de a circula în și din cele opt provincii rusești de la granița cu Ucraina.
În discursul său, Putin a vorbit despre o nouă escaladare a războiului, numind autoritățile ucrainene „sataniste” care au ignorat avertismentele Rusiei.
„Rusia a oferit în mod repetat o șansă ordinului sataniștilor de a-și veni în fire. Dar nu am fost auziți sau ignorați. Acum totul va fi diferit, vom dicta termenii”, a spus Putin.
La scurt timp după declarațiile lui Putin, purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul nu intenționează să închidă granițele internaționale ale țării.
Șeful de cabinet al lui Zelenski: transportul rusesc de persoane din Herson este un „show de propagandă” rusesc
Andrei Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris anunțurile rusești conform cărora vor transporta până la 60.000 de persoane din Herson din motive de siguranță drept „un spectacol de propagandă”.
„Rușii încearcă să sperie oamenii din Herson cu buletine informative false despre bombardarea orașului de către armata noastră și, de asemenea, organizează un spectacol de propagandă cu evacuare”, a scris Iermak pe Telegram.
El a spus că rușii folosesc „o tactică destul de primitivă, având în vedere că forțele armate nu trag în orașele ucrainene” și că „acest lucru este făcut exclusiv de teroriști ruși”.
Finlanda vrea să construiască un gard la granița cu Rusia
Principalele partide politice din Finlanda susțin construirea unui gard de-a lungul unor părți ale graniței țării cu Rusia, lucrările la o scurtă secțiune pilot fiind așteptată să înceapă de îndată ce fondurile vor fi alocate, scrie presa finlandeză citată de The Guardian.
Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa de Vest, aflată în alertă maximă după sabotajul de luna trecută la conductele Nord Stream, a declarat că a arestat mai mulți cetățeni ruși care transportau drone și echipamente.
Radiodifuzorul finlandez YLE a transmis că o întâlnire de marți seară între prim-ministrul, Sanna Marin, și reprezentanții celor mai importante partide a confirmat sprijinul pentru planurile guvernului, propuse luna trecută de poliția de frontieră finlandeză.
Helsinki este din ce în ce mai îngrijorat de trecerea ilegală la scară largă a frontierei de est de 830 de mile (1.340 km) pe care o împarte cu Rusia – cea mai lungă dintre toate statele membre ale UE – în timp ce mii de ruși fug de mobilizarea parțială a Moscovei, ca răspuns la invazia rusească în Ucraina.
Marea Britanie îl avertizează pe Putin cu privire la „consecințele grave” dacă folosește arme nucleare
Președintele Vladimir Putin se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, i-a transmis Downing Street.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a fost la Washington pentru discuții cu omologul său american, pe fondul unor rapoarte că liderul rus ar putea detona un focos nuclear deasupra Mării Negre. Downing Street nu a comentat întâlnirea lui Wallace, dar a spus „cu Putin suntem foarte clari că folosirea armelor nucleare va duce la consecințe grave.”
„M-aș feri să speculez pe această problemă. Cred că publicul trebuie să fie asigurat că avem o poziție puternică pe acest subiect. Cred că ar fi o greșeală să fim atrași în speculații cu privire la acest lucru, mai degrabă decât să ne concentrăm pe ceea ce vedem zi de zi, despre ceea ce este un atac fără sens și barbar asupra civililor din întreaga Ucraină.”