Linkuri accesibilitate

 
Serghei Șoigu anunță că mobilizarea a 300.000 de rezerviști ruși s-a încheiat. Controversele din spatele deciziei Moscovei

Serghei Șoigu anunță că mobilizarea a 300.000 de rezerviști ruși s-a încheiat. Controversele din spatele deciziei Moscovei


Potrivit anunțului lui Șoigu, armata rusă a reușit să mobilizeze aproximativ 300.000 de rezerviști. Anunțul mobilizării parțiale, făcut de președintele Vladimir Putin, vine după ce armata rusă a pierdut o parte masivă din teritoriile ocupate de la începutul invaziei.
Potrivit anunțului lui Șoigu, armata rusă a reușit să mobilizeze aproximativ 300.000 de rezerviști. Anunțul mobilizării parțiale, făcut de președintele Vladimir Putin, vine după ce armata rusă a pierdut o parte masivă din teritoriile ocupate de la începutul invaziei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, vineri, într-un discurs televizat cu președintele țării, Vladimir Putin, că obiectivul țintă de 300.000 de cetățeni mobilizați a fost îndeplinit.

În discursul său, citat de CNN, Șoigu a adăugat că dintre cei 300.000 de mobilizați pentru războiul din Ucraina, 82.000 se află deja pe front, în timp ce alți 218.000 de rezerviști sunt în stadiul de pregătire.

„Expedierea cetățenilor chemați la mobilizare a fost finalizată astăzi. Notificările de mobilizare trimise către cetățeni au încetat. Sarcina stabilită de dumneavoastră - de a mobiliza 300.000 de persoane - a fost îndeplinită. Nu sunt planificate sarcini suplimentare”, i-a transmis Șoigu lui Putin în timpul întâlnirii televizate.

Anunțul ministrului Apărării vine la scurt timp după ce armata Ucrainei a anunțat că Rusia comasează trupe pe malul estic al râului Nipru în încercarea de a-și consolida prezența în regiune și de a face față unei contraofensive ucrainene. Pe 28 octombrie, Statul Major General al Ucrainei a transmis că Moscova a trimis aproximativ 1.000 de soldați ruși în regiunea Herson, aflată sub ocupație rusească încă de la începutul războiului, pentru a compensa pierderile de personal suferite.

„Comandamentul forțelor de ocupație rusești, pentru a evita panica în rândul personalului, încearcă prin toate mijloacele să ascundă pierderile reale de militari (ruși, n.r.).... Există o întărire (de forțe, n.r.) a grupului inamic pe malul drept al teritoriului ocupat temporar din regiunea Herson, militarii mobilizați fiind în număr de până la 1.000 de persoane”, a declarat Statul Major General ucrainean.

Decizia lui Vladimir Putin de a trimite soldați neantrenați pe frontul din Ucraina reflectă în mare măsură eșecul statului rus de a își atinge obiectivele militare cu ajutorul armatei profesioniste. În contextul incapacității de a reforma armata rusă, care în continuare funcționează pe modelul grupurilor tactice de batalion, noii rezerviști trimiși au slabe șanse să facă față unei eventuale contraofensive ucrainene în sudul și estul ocupat al țării.

„Suntem carne de tun”. Unii recruții ruși sunt nemulțumiți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

În interviurile din trecut ale Europei Libere România cu mai mulți experți militari, un civil în rezervă are nevoie de cel puțin zece săptămâni – cum e cazul în armata americană – pentru a deveni un soldat.

Potrivit fostului comandant al armatei SUA în Europa, generalul (r) Ben Hodges, antrenamentul militar de lungă durată îi învață pe rezerviști cum să manevreze o armă, îi ajută să devină apți din punct de vedere fizic, să înțeleagă regulile și regulamentele militare și să aibă idee despre cum să își monteze propriul echipament.

Experții din Occident rămân sceptici cu privire la capacitatea Rusiei de a antrena corespunzător 300.000 de rezerviști. Grupul de reflecție RUSI (Royal United Services Institute) spune că, în teorie, Rusia menține 11 instituții de învățământ superior, responsabile de pregătirea ofițerilor pentru roluri de luptă în prima linie.

Think tank-ul britanic specifică, însă, că „nu este clar cât de bine dotate sunt facilitățile de pregătire a ofițerilor, dar Școala Superioară de Arme Combinate din Moscova ar putea susține (antrenarea, n.r.) până la patru batalioane de cadeți ofițeri”.

Problema rămâne, însă, calitatea instruirii militare. Mulți dintre instructorii militari din Rusia au fost deja luați de autorități pentru a forma structuri de comandă în rândul noilor unități care luptă în Ucraina.

Din cauza asta, numărul de instructori militari rămași în universitățile din Rusia e probabil insuficient pentru a garanta calitatea instruirii a sute de mii de noi rezerviști.

Nici echiparea incorectă a trupelor mobilizate nu a trecut neobservată. Mulți dintre noii rezerviști s-au plâns că au fost nevoiți să-și cumpere totul, de la lenjerie termică până la veste antiglonț înainte de a fi trimiși pe front.

Din cauza cererii mari în privat de echipament militar, publicația economică rusă Kommersant, transmite că prețurile la vestele antiglonț au crescut cu 500%, ajungând să se vândă cu până la 50.000 de ruble (710 lire sterline).

Creșteri similare de preț au fost observate și în cazul căștilor de protecție și al echipamentului de bază pentru camping.

Spre deosebire de Rusia, Ucraina reușise până la începutul lunii octombrie să mobilizeze în jur de un milion de oameni pentru război, punând sub semnul întrebării ambițiile Kremlinului de a-și consolida prezența în cele patru regiuni din sudul și estul țării.

În plus, toți soldații ucraineni sunt supuși unui antrenament militar înainte de a fi trimiși pe front. Mai multe state NATO din Occident s-au oferit să îi pregătească pe noii recruți, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Polonia. Pregătirea soldaților ucraineni a început în urmă cu multe luni, astfel încât abilitățile militare ale soldaților ucraineni sunt mult deasupra noilor rezerviști ruși.

Imagine de la antrenamentul militar al unor rezerviști ruși din regiunea Ekaterinburg, Rusia, 13 octombrie 2022.
Imagine de la antrenamentul militar al unor rezerviști ruși din regiunea Ekaterinburg, Rusia, 13 octombrie 2022.

În absența unor forțe bine pregătire și cu pierderi masive pe teren, armata rusă s-a bazat din ce în ce mai mult pe efectivele militare ale Grupului Wagner, o grupare paramilitară din Rusia care a activat pe multiple fronturi de luptă din Africa.

În ultimele luni, gruparea condusă de Evgheni Prigojin a devenit tot mai proeminentă pe rețelele de social media, în special după o filmare ascunsă în care Prigojin încerca să recruteze un grup de deținuți ruși dintr-o închisoare.

Nu există date clare cu privire la numărul de morți și răniți în urma conflictului din Ucraina. Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului transmite că aproximativ 15.246 de civili au murit sau au fost răniți în intervalul 24 februarie - 2 octombrie.

În rândul personalului militar, ambele tabere evită să dea cifre concrete. Ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a transmis la începutul lunii septembrie că aproximativ 25.000 de soldați ruși au murit pe frontul din Ucraina, în timp ce serviciul rus al BBC afirma la mijlocul lunii trecute că a numărat alături de agenția de presă independentă Mediazona aproximativ 6.476 de soldați și ofițeri ruși morți.

O cifră anterioară furnizată de oficialii americani estimau numărul victimelor în rândul armatei ruse – morți și răniți – la aproximativ 80.000.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG