Linkuri accesibilitate

Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer
Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer

Războiul Rusiei contra Ucrainei | O școală din Mariupol, bombardată de ruși. Armata rusă anunță că a folosit din nou rachete hipersonice

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 25-a zi. Sirenele s-au auzit la prima oră a zilei de duminică în Liov, Kiev, Sumî, Nikolaev, Harkov, Odesa și Zaporojie.

O şcoală de arte din orașul Mariupol, asediat de ruși, unde se adăposteau 400 de persoane, a fost lovită sâmbătă de o bombă, au transmis duminică autoritățile ucrainene. Deocamdată nu sunt informații despre soarta celor care se adăposteau acolo.

Aproximativ 300.000 de civili nu reușesc să plece din Mariupol, după ce trupele ruse au asediat orașul rămas fără electricitate, gaz sau apă curentă în unele zone.

Duminică, ucrainenii au anunțat șapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare, dar rămâne de văzut câți oameni reușesc să plece.

Pentru a doua oară, Rusia a anunțat că a lansat duminică rachete spre Ucraina, de pe navele sale din Marea Neagră și Marea Caspică.

Ministerul rus al Apărării spunea sâmbătă că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk, localitate aflată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

În aceste condiții, zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, după cum a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Zelenski a anunţat sâmbătă noapte restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

09:18 20.3.2022

Zelenski: Asediul orașului-port Mariupol va rămâne în istorie ca un act de teroare

Președintele Volodimir Zelenski a spus într-un video postat duminică dimineața că peste 6.600 de persoane au fost evacuate sâmbătă prin opt coridoare umanitare, inclusiv din Berviţia şi Bucea.

„Din cauza bombardării ocupanţilor, nu am reuşit să scoatem oamenii din Borodianka, regiunea Kiev”, a spus el.

„Peste 4.000 de locuitori din Mariupol au reuşit să plece la Zaporojie", a mai spus preşedintele.

El afirmă că situaţia de la Mariupol, oraş asediat de forţele ruse, va rămâne în memorie pentru secole şi este un „act de teroare".

„A face asta unui oraș pașnic, cum au făcut ocupanții, este un act de teroare care va fi amintit pentru secolele următoare”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că forţele ruse au înregistrat „pierderi fără precedent". El a arată că în zonele în care au avut loc lupte grele, prima linie de apărare este "împânzită cu cadavre ale soldaţilor ruşi". „Şi aceste trupuri, aceste cadavre, nu sunt ridicate de nimeni. Sunt trimise noi unităţi să avanseze chiar peste ele”, a spus el.

Localnicii din Mariupol merg pe lângă clădirile dărâmate de bombardamentele rușilor.
Localnicii din Mariupol merg pe lângă clădirile dărâmate de bombardamentele rușilor.

10:53 20.3.2022

Mariupol: Autoritățile ucrainene spun că rușii au bombardat o școală unde se adăposteau 400 de persoane

Armata rusă a bombardat o școală de artă din Mariupol unde erau refugiate aproximativ 400 de persoane, au declarat autoritățile locale, citate de Europa Liberă.

Informația a apărut pe contul oficial de e Telegram pe 20 martie, iar autoritățile locale spun că clădirea școlii a fost distrusă și că oamenii ar putea fi îngropați sub dărâmături.

11:20 20.3.2022

Rusia anunță că a folosit din nou rachete hipersonice

Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii', a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Acesta afirmă că lovitura s-a produs în regiunea Nikolaev şi că ţinta distrusă era „principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene” desfăşurate în sudul ţării.

„Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov.

Tot duminică, Ministerul Apărării a anunţat că „rachete de mare precizie” au lovit un centru de antrenament al forţelor speciale ucrainene în regiune Jitomir, la 150 km vest de Kiev.

„Mai mult de 100 de membri ai forţelor speciale (ucrainene) şi mercenari străini au fost ucişi”, a indicat ministerul rus.

11:26 20.3.2022

Un parlamentar ucrainean a postat un video în care arată că fabrica Azovstal din Mariupol, una dintre cele mai mari oțelării din Europa, a fost distrusă de bombardamentele rusești:

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG