Linkuri accesibilitate

Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022
Distrugerea cauzată de rămășițele unei rachete doborâte la Kiev arată rămășitele unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din districtul Podil din Kiev. 18 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Polonia cere interzicerea comerțului UE cu Rusia. Armata rusă spune că a folosit o rachetă hipersonică

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 24-a zi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis vineri noapte un nou mesaj în care afirmă că discuţiile despre pace şi securitate pentru Ucraina sunt „singura şansă” pentru Rusia de a-şi reduce pierderile.

Pentru prima dată în războiul din Ucraina, Rusia a anunțat că a folosit rachete hipersonice „Kinjal”, care nu pot fi detectate de sistemele antirachetă. Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a declarat sâmbătă că rachetele hipersonice au fost folosite pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk. Localitatea Deliatin este situată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

Sâmbătă,19 martie, situația din orașul Mariupol rămâne dramatică, zeci de mii de civili sunt blocați în oraș, iar aproape o mie sunt sub dărâmăturile de la teatrul bombardat miercuri de ruși. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Salvatorii au descoperit cel puțin 80 de morți în Nikolaev, în urma unui atac asupra unei baze militare, după cum a scris BBC. Primarul din Nikolaev Aleksandr Senkevich a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică și că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian. În urma bombardamentelor au fost raportate „zeci de victime”.

Sute de oameni sunt încă prinși în subsolul teatrului din Mariupol, care a fost bombardat joi de Rusia. Primarul din Mariupol a aratat că peste 80% din clădirile rezidențiale ale orașului sunt fie deteriorate, fie distruse de la începutul bombardamentelor din Rusia.

Vineri noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții de pace „fără întârziere” cu Moscova. El a adăugat că este timpul să vorbim, spunând că „altfel, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât [ea] va avea nevoie de câteva generații pentru a-și reveni”.

Cu privire la negocierile pentru pace, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că negociatorii ucraineni sunt influențați de SUA, ceea ce împiedică Kievul să accepte cererile Rusiei cu privire la condițiile pentru pace.

„Se simte constant că delegația ucraineană este ținută de mână, cel mai probabil de americani, nepermițându-le să fie de acord cu cerințele care cred că sunt absolut minime”, a spus Lavrov.

19:57 19.3.2022

Volodimir Zelenski le-a cerut elvețienilor să ia măsuri împotriva oligarhilor ruși

Într-un nou mesaj video adresat miilor de participanţi la un protest anti-război desfăşurat sâmbătă la Berna, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit Elveţiei pentru sprijinul acordat după ce armata rusă a început invadarea Ucrainei, în 24 februarie, potrivit Reuters.

Însă a avut un mesaj în privința oligarhilor ruși care trăiesc în „frumoasele oraşe elveţiene'' Elveţiei și care contribuie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. El le-a cerut elvețienilor să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi.

„Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros. Aceasta este şi o luptă împotriva răului, astfel încât conturile lor să fie îngheţate. Şi aceasta ar fi o luptă şi o puteţi face'', a spus şeful statului ucrainean.

18:47 19.3.2022

UNICEF: 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina

Aproximativ 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei și riscă să fie traficați, potrivit unui raport al UNICEF.

În același timp, alți „nenumărați” copii sunt strămutați în interiorul țării pe măsură ce războiul continuă, potrivit datelor UNICEF de sâmbătă, potrivit CNN.

18:39 19.3.2022

ONU: 847 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului

Cel puțin 847 de civili, inclusiv 64 de copii, au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat sâmbătă Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-o declarație transmisă CNN.

Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a transmis că 1.399 de civili au fost răniți, inclusiv 78 de copii, în mare parte cauzate de bombardamente și atacuri aeriene.

18:17 19.3.2022

Rușii spun că au folosit o rachete hipersonice în Ucraina

Armata rusă a declarat că a folosit o rachetă hipersonică „Kinjal” și a distrus un mare depozit subteran de arme în vestul Ucrainei. Este vorba despre un depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk, după cum a delcarat sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, preluat de Agerpres, Localitatea Deliatin este situată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

Este prima dată când Rusia ar folosi o astfel de rachetă în Ucraina, lansată din aer, cel mai probabil de un avion de război MiG-31, scrie BBC.

Oficialii americani au confirmat pentru CNN că Rusia a lansat săptămâna trecută rachete hipersonice împotriva Ucrainei, fiind prima utilizare cunoscută a unor astfel de rachete în luptă. Lansările erau probabil destinate să testeze armele și să trimită un mesaj către Occident despre capacitățile rusești, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Vladimir Putin a făcut dezvăluiri despre racheta hipersonică „Kinjal” în urmă cu patru ani ca fiind una dintr-o serie de arme „invincibile”, despre care el a spus că nu vor putea fi detectate de sistemele antirachetă.

Racheta Kinjal poate transporta un focos nuclear, precum și unul convențional. Încă nu există indicii de unde a fost lansat atacul asupra depozitului de arme.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG