Linkuri accesibilitate

O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.
O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Evacuări ale civililor din zonele bombardate. Zelenski către soldații ruși: Plecați!

Ucrainenii continuă să se îndrepte cu sutele de mii spre frontierele cu Uniunea Europeană Bombardamentele rusești se amplifică în marile orașe. Potrivit Națiunilor Unite, în cele două săptămâni de război s-au înregistrat peste două milioane de refugiați.

Miercuri, Rusia a bombardat un spital de copii și o maternitate din orașul Mariupol, sudul Ucrainei. Autoritățile au transmis că unitățile medicale au fost distruse complet, în timp ce surse oficiale transmit că cel puțin 17 persoane au suferit răni de pe urma atacului aerian.

Atacul asupra spitalului a fost condamnat de mai mulți lideri ai lumii, printre care secretarul american de stat Antony Blinken, ministrul britanic de externe, Liz Truss, dar și secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

Agenția Internațională pentru Energie a transmis astăzi că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobîl nu va duce la nicio scurgere a radiațiilor din aceasta.

Informația dată de AIEA a fost ulterior completată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), care a transmis că nivelul radiațiilor din zona Cernobîlului este unul normal.

Statele Unite va aproba în zilele următoare un ajutor în valoare de 13,6 miliarde de dolari ca sprijin pentru Ucraina. Jumătate dintre bani se vor duce către ajutoarele umanitare din Ucraine, în timp ce cealaltă jumătate se va adresa consolidării apărării țării în fața invaziei rusești.

ONU a anunțat că peste 500 de civili și-au pierdut viața în urma conflictului din Ucraina, în timp ce aproximativ 2.3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara în ultimele două săptămâni.

00:30 10.3.2022

Occident: Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina

Oficiali din Occident s-au declarat „foarte îngrijorați” de riscul ca Rusia să folosească arme non-convenționale pe durata războiului cu Ucraina, scrie BBC.

„Avem motive bune de îngrijorare”, a transmis un oficial din Vest.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a respins acuzația venită din partea Rusiei, care acuză Statele Unite că ar dezvolta arme chimice în Ucraina.

Într-un mesaj pe Twitter, aceasta a declarat că după acuzațiile false venite din partea Rusiei, „ar trebui să urmărim cu atenție faptul că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, sau să creeze o operațiune falsă ce le-ar motiva folosirea. E un model de practică clar”, a spus Psaki, citată de CNN.

23:54 9.3.2022

Vicepreședintele american, Kamala Harris, ajunge în Polonia

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a aterizat miercuri seara, la ora 10:00, ora locală a Poloniei pe Aeroportul Internațional Chopin din Varșovia, transmite CNN.

Harris are programate joi dimineața o serie de întâlniri cu liderii polonezi, prilej cu care aceștia vor discuta inclusiv despre problema avioanelor de luptă, apărută în alianță în ultimele două zile.

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite, fotografiată pe 9 martie 2022, cu puțin timp înainte de a decola înspre Polonia
Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite, fotografiată pe 9 martie 2022, cu puțin timp înainte de a decola înspre Polonia

Potrivit Poloniei, aceasta e dispusă să-și cedeze toate avioanele MiG-29 forțelor americane, staționate în Germania, pentru ca acestea să poată fi ulterior trimise Ucrainei în lupta împotriva Rusiei.

Statele Unite au respins o asemenea propunere, motivând că nu se cunosc liniile roșii ale Kremlinului ce ar putea duce la o escaladare serioasă a conflictului în cazul în care aceste aeronave ar fi trimise.

Vizita lui Harris va fi marcată și de o întâlnire a acesteia cu mai mulți refugiați din Ucraina, dar și cu diplomați americani de la Ambasada SUA de la Kiev, aflați în prezent în Polonia.

23:21 9.3.2022

Pentagonul respinge transferul de avioane poloneze în Germania

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că nu va permite transferul de aeronave MiG-29 ale forței armate poloneze către Germania, cu scopul de a fi ulterior predate de Statele Unite Ucrainei în lupta împotriva Rusiei, transmite BBC.

Secretarul american de stat în Apărare, Generalul Lloyd Austin, i-a comunicat poziția Statelor Unite omologului său polonez, Mariusz Blaszczak. Kirby a lăudat strategia curentă a Ucrainei în a se apăra împotriva invaziei rusești, dar a adăugat că „să trimiți aeronave în Ucraina nu va schimba eficiența inventarului acesteia”.

22:55 9.3.2022

Aproximativ 3.000 de civili au fost evacuați miercuri din localitățile din jurul Kievului

Ministerul de Interne al Ucrainei a transmis că peste 3.000 de persoane au reușit să scape miercuri din calea conflictului din localitățile Irpin și Vorzel, aflate la nord de Kiev.

„În jur de 100 de autobuze și ambulanțe au fost implicate în evacuare”, a spus Ministerul. „Printre cei salvați se numără sute de copii, bătrâni și oameni grav bolnavi”, a explicat instituția.

Ministerul de Interne anunțase anterior că autoritățile locale nu i-au putut evacua pe locuitorii din zonele respective datorită intervenției ruse în zonă, în ciuda coridoarelor umanitare stabilite între Ucraina și Rusia.

Evacuările din zona localității Irpin au fost îngreunate datorită prăbușirii unui pod.
Evacuările din zona localității Irpin au fost îngreunate datorită prăbușirii unui pod.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG