Linkuri accesibilitate

Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.
Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.

Teroarea rusească în Ucraina | Liderii din Occident condamnă atacul din gara din Kramatorsk. Ucraina, mai aproape de aderarea la UE

Rusia admite „pierderile semnificative” suferite în timpul invaziei neprovocate din Ucraina, în timp ce președintele Volodimir Zelenski spune că un masacru „mult mai oribil” decât cel de la Bucea a avut loc la Borodianka. Ucrainenii se așteaptă în est la o bătălie „ca în al Doilea Război Mondial”.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc vineri dimineață la Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk.

Mii de persoane care încercă să plece din estul țării se aflau în momentul atacului în perimetrul gării, au transmis autoritățile regionale din Donețk. Liderii separatiști ruși ai regiunii, dar și oficialii de la Moscova, au negat că forțele ruse ar fi responsabile de bombardament și au dat vina pe o „provocare” a ucrainenilor.

Estul Ucrainei a devenit punctul fierbinte al războiului început pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

Forțele ruse s-au retras complet din nordul țării în cursul zilei de vineri, 8 aprilie, iar informațiile oferite de serviciile de securitate occidentale arată că Rusia se pregătește pentru o ofensivă asupra regiunilor estice.

Va urma o bătălie „care ne va aduce aminte de cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus despre ceea ce crede că urmează ministrul de externe ucrainean Dimitru Kuleba.

Între timp la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar pe care liderul ucrainean a promis că îl va completa într-o săptămână. Chestionarul reprezintă un pas mai aproape de obținerea de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Tot vineri, Marea Britanie a anunțat că va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline într-o conferință de presă comună cu omologul său german, Olaf Scholz. Cei doi lideri europeni și-au anunțat intenția de a renunța la dependența de carburanți rusești, doar că acest lucru va mai dura ceva timp.

Între timp, autoritățile ucrainene continuă să descopere atrocități comise de forțele ruse în timpul ocupației orașelor din zona Kievului. Cele mai noi acuzații de crime de război vin din localitate Borodnianka.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, primele constatări ar fi că în orășelul de lângă capitala Kiev s-ar fi produs un masacrul „mult mai oribil” decât la Bucea.

18:59 8.4.2022

Marea Britanie va trimite mai multe arme antitanc

Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat că va trimite mai multe rachete de apărare aeriană și arme antitanc către Ucraina, ca parte dintr-un nou pachet militar în valoare de 100 de milioane de lire sterline.

Vorbind alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, aflat în vizită la Londra, Johnson a mai adăugat că Marea Britanie și Germania vor colabora în domeniul securității energetice și al resurselor regenerabile, întrucât Europa își propune să elimine treptat dependența de combustibili fosili ruși.

„Nu vom putea să facem această tranziție peste noapte. Dar știm că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte”, a spus Johnson. „Astăzi, pot transmite că Regatul Unit va trimite ajutor militar în valoare de 100 de milioane de lire sterline, printre care mai multe rachete antiaeriene Starstreak, ce zboară cu o viteză de 3 ori mai mare decât cea a sunetului, și alte 800 de rachete antitanc, rachete și muniții de precizie”, a continuat acesta, citat de CNN.

18:06 8.4.2022

Șefa Comisiei Europene, în vizită la Bucea

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers în vizită în orașul Bucea, aflat în nord-vestul Kievului, scie BBC. Bucea a fost scena mai multor masacre comise de soldații ruși, în urma cărora cel puțin 400 de civili au murit.

„E de neconceput ce s-a întâmplat aici”, a spus von der Leyen în timpul vizitei sale. „Am văzut chipul crud al armatei lui Putin”, a continuat aceasta.

Rusia neagă responsabilitatea pentru uciderea civililor și a acuzat Ucraina că a trucat morțile civililor pentru a afecta reputația armatei ruse.

Președinta Comisiei Europene se află în vizită vineri la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-o postare pe Twitter, aceasta a condamnat mai devreme atacul rusesc asupra gării din Kramatorsk, în urma căruia cel puțin 50 de oameni au murit iar alți aproape 100 au fost răniți.

„Atacul cu rachetă din această dimineață dintr-o gară din Ucraina folosită pentru evacuarea civililor este unul josnic”, a transmis aceasta pe platforma de social media.

„Sunt șocată de pierderea de vieți omenești și ofer pe această cale sincere condoleanțe președintelui Zelenski”.

17:22 8.4.2022

Numărul morților de la Kramatorsk a crescut la 50

Numărul de persoane decedate a crescut la 50, transmite guvernatorul regiunii Kramatorsk, aflată în estul Ucrainei, citat de BBC.

Vineri dimineață, mai multe rachete au lovit gara din Kramatorsk în timp ce mai mulți oameni așteptau sosirea trenurilor care să-i evacueze din regiunea Donbas.

„S-a întâmplat în jurul orei 10:30 (ora locală, n.r.), la momentul respectiv erau vreo 4.000 de oameni în gară, așteptând să sosească primul tren”, a transmis primarul Kramatorskului, Oleksander Honcharenko.

16:11 8.4.2022

Slovacia și-a donat sistemul de rachete antiaeriene Ucrainei

Slovacia și-a donat sistemul de apărare antiaeriană S-300 statului Ucrainean, a transmis vineri prim-ministrul țării, Eduard Heger, citat de Reuters.

„Pot confirma că Slovacia și-a donat sistemul de apărare antiaeriană S-300 Ucrainei ca urmare a cererii acesteia de a se apăra în fața agresiunii Federației Ruse”, a transmis Heger într-un comunicat pe email.

Heger va vizita Kievul vineri alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG