Ucraina: Peste 240 de copii au fost uciși în război
Biroul procurorului general al Ucrainei transmite miercuri, de Ziua Copiilor, că peste 240 de copii ucraineni au fost uciși în război ordonat de Vladimir Putin în 24 februarie.
Alți 446 au fost răniți, spun autoritățile ucrainene, care precizează că acestea sunt cifre provizorii.
Forțele Rusiei controlează „aproape în întregime” orașul Sievierodonețk
Șeful administrației militare ucrainene din Luhansk, Serhi Haidai, a declarat, miercuri, că forțele Rusiei au luat cu asalt orașul Sievierodonețk și și-au consolidat prezența în centrul acestuia, transmite CNN.
În cursul zilei de marți, a adăugat el, au avut loc atacuri în cartierele din nordul, sudul și estul orașului, iar forțele Rusiei controlează acum „cea mai mare parte” a orașului, după ce au „distrus infrastructură, unități industriale și locuințe”. Rusia controlează, miercuri, 75% din oraș, spune Haidai.
Liderul militar ucrainean a adăugat că marți, la ora locală 18:55, o rachetă rusească a lovit un rezervor de acid azotic la o uzină chimică. Milițiile pro-ruse din regiune au acuzat Ucraina pentru această explozie.
Ucraina pierde „până la 100 de militari în fiecare zi”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din estul țării este „foarte dificilă. Pierdem 60 până la 100 de militari în fiecare zi și avem circa 500 de răniți”, a spus el într-un interviu pentru, Newsmax, transmite CNN.
Zelenski a adăugat că Rusia blochează în Ucraina 22,5 milioane de tone de cereale și a spus că pentru a putea redeschide căi de acces pe mare, Ucraina are nevoie de „arme cu o rază de 120-140 de kilometri".
SUA au anunțat noi livrări de armament Ucrainei, inclusiv sisteme de rachetă cu rază de acțiune de 80 de kilometri. Mai puțin decât ce a solicitat Zelenski, însă, precizează CNN, sunt cele mai performante trimise în Ucraina până acum.
Ucraina investighează circa 15.000 de presupuse crime de război
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că de la începerea invaziei ruse până în prezent au fost semnalate circa 15.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de militarii ruși, transmite BBC.
Aflată la Haga, unde își au sediul Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) și Curtea Penală Internaţională (CPI), Venediktova le-a spus reporterilor că în Ucraina sunt raportate între 200 și 300 de cazuri de posibile crime de război în fiecare zi.
Până în prezent au fost identificaţi aproximativ 600 de suspecţi şi au început 80 de urmăriri penale, a adăugat Venediktova, potrivit BBC. Lista suspecților include „lideri militari, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei”, spune ea.
Potrivit procurorului general al Ucrainei, câteva mii dintre cazurile investigate sunt din Donbas, unde se concentrează acum atacurile Rusiei și ar viza inclusiv transferarea forțată a populației în Rusia, tortură, uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile.
Anchetele sunt sprijinite de mai multă vreme de specialiști din Polonia și Lituania, cărora li s-au alăturat acum și investigatori din Estonia, Letonia și Slovacia, a precizat Venediktova.
Rusia neagă că ar avea drept țintă civilii ucraineni și că militari ei s-ar face vinovați de crime de război în Ucraina.
Facebook Forum